
Sitrusmehulla, seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla valeltu nieriä on tyylikäs ja raikas alkuruoka. Voit käyttää mandariinin tilalla myös appelsiinia.
Mandariininieriä-sashimi
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa nieriä graavikalan tapaan ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tarjoilulautaselle ja ripottele niille suolaa.
- Pese ja halkaise mandariini. Purista toisesta puolikkaasta mehu ja leikkaa toinen puolikas ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot vadille kalojen lomaan.
- Sekoita seesamiöljy, mandariinimehu ja riisiviinietikka. Kaada kastike annoksen päälle. Ripottele seesaminsiemenet koristeeksi. Mausta sormisuolalla.
Itse laitan peratut särjet noin 3-4 desin korkeahkoon lasipurkkiin vuorotellen pyrstö ylöspäin pystö alaspäin (mahtuu enemmän) , koskenkorvapullon korkillinen karkeaa merisuolaa, purkkiin rapsi-tai rypsi öljyä niin että kalat peittyy, savuaromi maun mukaan(3 - 4) ruokalusikallista. Kansi kiinni ja kylmään uuniin, lämpö 125 °, noin 5- 6 tuntia ja säilyke on valmis. Tuo kansien kiristäminen tulisina on turvallisuus riski, itse kiristän heti ne tiukkaan, silloin huomaa kannen tiukkuuden. Puhun 30 vuoden kokemuksella, ei yhtään räjähtänyttä purkkia, olen myös kokeillut ahvenista, pää, evät ja suolet pois, ei suomusteta, vaan huuhdellaan hyvin, pysyy "koossa" valmistuksen ajan. Suomut on pehmeitä ja kalsiumin luonnollinen lisä.