Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Täydellinen kesäruoka! Grillatun siian salaisuus on mehevä täyte sekä ripaus itse tehtyä sitruunasuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pinjansiemenillä täytetty grillisiika

Ainekset

8
nahallista pientä siikafilettä
1
tl
sitruunasuolaa (ks. ohje alla)
1
tl
mustapippuria myllystä
Täyte
3
pientä salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
2-4
(sitruuna)timjaminoksaa
1
dl
oliiviöljyä
2
dl
murennettua maalaisleipää
1
dl
pinjansiemeniä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta
1
rkl
(luomu)sitruunanmehua
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
2
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä ja timjamia öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää leivänmurut ja siemenet. Paista, kunnes siemenet ja leipä hieman ruskistuvat. Lisää muut ainekset ja paista sekoitellen noin minuutti.
  2. Pyyhi kalat talouspaperilla. Mausta ne kevyesti sitruunasuolalla ja pippurilla. Jaa täyte neljälle fileelle ja nosta loput fileet täytteen päälle. Laita kalat öljyttyyn halsteriin ja grillaa molemmilta puolilta noin 5 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Voit paistaa kalat myös parilalla tai paistinpannussa voi-öljy-seoksessa.
  3. Tarjoa kalat esimerkiksi perunamuhennoksen ja kesäkasvisten kanssa.

Juomavinkki! Riesling sopii hapokkaana ja mineraalisena rypäleenä sitruunaisten makujen kanssa ja antaa tilaa siian hienolle maulle.

 

Sitruunasuola

Ainekset

1
(luomu)sitruunan kuori
2
rkl
sormisuolaa
2
tl
kokonaisia valkopippureita

Työvaiheet

1. Raasta sitruunasta kuori ja anna sen kuivua talouspaperin päällä muutama päivä. Voit myös laittaa kuoriraasteen 100-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tarkka kuivumisaika riippuu kuoriraasteen paksuudesta.

2. Mittaa kaikki ainekset mortteliin ja hiero tasaiseksi seokseksi.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hogmies on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Perheessäni on vegaani, vegetaristeja, sekasyöjiä ja vannoutunut lihansyöjä, niin kehitin tämän kastikkeen yhdistelemällä pohjaan perinteisistä resepteistä osia.

Kastikkeesta voi tehdä syöjien mukaan täysin vegaaniversion tai ei vegaaniversion. Sopii parhaiten syötäväksi pastan tai riisin kanssa, mutta kalaversio maistuu hyvin perunoidenkin kanssa. Valmistusaika riippuu siistä minkä version tekee ja kuinka paljon käyttää valmistuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30-40 MIN
Vaikeustaso
Helppo

TO VEGE OR NOT-TO VEGE-KASTIKE

Ainekset

kastikepohja
Oliivi- tai rypsiöljyä
2-3
rkl
raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
1
kpl
sipuli
200-250
g
herkkusieniä
450
g
Rainbow-lempeät kasvikset (pakaste)
1
tlk
Valmista pastakastiketta esim. Barilla classico
1
rkl
ketsuppia
3-4
rkl
tomaattipyrettä
2
dl
kaurakermaa tai kermaa
2-3
rkl
balsamicoa
2-3
rkl
kuivattua basilikaa tai ruukku tuoretta basilikaa
1
tl
oreganoa
ja lisäksi maun mukaan
chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
Lisäksi (riippuen siitä, haluaako vege tai ei-vege version):
n. 250
g
Härkistä tai nyhtökauraa
tai
n. 300
g
pakastekalakuutioita
n. 180
g
katkarapuja
tai
n. 400
g
jauhelihaa

Työvaiheet

Kattilaan reilusti oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) sen verran että pohja peittyy kunnolla. 

Hauduta miedolla lämmöllä piparjuurta ja silputtua sipulia että sipuli pehmenee ja kuullottuu. 

Lisää lämpöä ja huuhdellut sekä pilkotut herkkusienet. 

Paista sienistä neste pois ja lisää pakastekasvikset.

Paista kasvikset lämpimiksi ja lisää pastakastike, ketsuppi, tomaattipyre, valkosipulimurska ja lopuksi kaurakerma / kerma

Hauduttele tovi miedolla lämmöllä ja lisää balsamico, härkis / kalakuutiot / jauheliha, chili, pippuri, oregano, basilika ja tarkista suola.

Lämmitä kuumaksi (ja jos teet kalaversion, lisää nyt katkaravut), ota pois liedeltä ja lisää lopuksi vielä loraus öljyä. Anna hetki tekeytyä (kalaversiossa ainakiin niin kauan että ravut ovat sulaneet ja lämmenneet).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.

Kakut voi valmistaa jo pari päivää ennen tarjoilua. Pikkuisten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai 12 kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi paistaa myös isossa rengasvuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset sitruunakakut

Ainekset

2–3
sitruunaa
2
rkl
timjaminlehtiä tai 2 tl kuivattua timjamia
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
4
dl
ruokosokeria
dl
juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa
2
kananmunaa
2
rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
KUORRUTUS
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
4
tl
sitruunanmehua
1–3
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).

  2. Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.

  3. Paista pieniä kakkuja uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.

  4. Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.

Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jäähdytä. Jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Raikas ja mehevä pomelopiirakka koukuttaa jo ensimmäisestä palasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pomelo-marenkipiirakka

Ainekset

Pohja
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhoja
1
dl
fariinisokeria
100
g
voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1
kananmuna
Täyte
½–1
pomeloa (4 dl soseutettuna)
5
keltuaista
dl
sokeria
50
g
voita tai margariinia
2
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
5
valkuaista
dl
sokeria
1
dl
paahdettuja suolattuja manteleita
½
ruukkua
minttua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita pohjan aineet monitoimikoneessa tai käsin murotaikinaksi. Painele taikina irtopohja- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (Ø 23 cm). Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  3. Kuori ja lohko pomelo. Nylje lohkot kalvottomiksi. Kalvo lähtee käsin irrottamalla.  Soseuta pomelon hedelmäliha sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi.
  4. Erottele keltuaiset kananmunista. Säästä valkuaiset. Laita keltuaiset, sokeri, soseutettu pomelo ja voi kattilaan. Hauduta sekoitellen noin 7 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Lisää vaniljasokeri ja suola.
  5. Kaada täyte piirakkapohjalle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia eli kunnes täyte hyytyy.
  6. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  7. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Rouhi mantelit ja hienonna minttu. Lisää puolet manteleista ja mintusta piiraan päälle. Lusikoi valkuaisvaahto pinnalle ja paista piirasta noin 5 minuuttia eli kunnes marenki saa kauniin värin. Koristele piirakka lopuilla manteleilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Elvi Rista

Tämä Espanjasta ja Meksikosta tuttu keitto on sukua ranskalaiselle bouillabaisselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen keitto merenelävistä, Sopa de mariscos

Ainekset

1
vihreä chili
1
punainen suippopaprika
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
aniksen siemeniä
1
tl
kuminan siemeniä
tilkka rypsiöljyä
1
tl
sokeria
ripaus savustettua paprikajauhetta
1
tlk
laadukasta tomaattimurskaa
noin 1
l
kanalientä
400
g
vaalea kalaa paloiteltuna, esimerkiksi kuhaa tai ahventa
200
g
jättikatkaravunpyrstöjä
1
kg
puhdistettuja sinisimpukoita
2
limetin mehu
1
ruukku
korianteria hienonnettuna
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise chili ja poista siitä siemenet. Poista paprikasta myös siemenkota ja paloittele malto. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuullota kuminan ja aniksen siemenet tilkassa öljyä. Lisää heti mukaan paloitellut vihannekset ja kuullota viisi minuuttia. Lisää mukaan sitten sokeri, savustettu paprikajauhe ja tomaattimurska sekä kanaliemi.
  3. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Lisää sitten mukaan paloiteltu kala, ravut sekä sinisimpukat. Anna hautua kannen alla noin viisi minuuttia. Kun simpukat ovat auenneet, lisää mukaan limetin mehu ja hienonnettu korianteri. Mausta keitto vielä suolalla.

Kommentit (0)