
Olen hullu matkustamaan, kaikki ylimääräinen menee reissailuun. Yksi syy matkailuun on maapallon ja ihmisten ymmärtäminen. Ruokakulttuuri. Sri Lankassa olen syönyt parasta tuoretta tonnikalaa grillattuna.
Nämä kuvassa olevat tonnikalapihvit olen ostanut Stoccan hulluilta päiviltä pakkaseen. Kala oli tuoreena kuljetettu Sri Lankasta. Tämä pieni saarivaltio on yksi kuumimpia ja kosteimpia maita joissa olen käynyt. Lämmön vastapainoksi tilasin siellä usein lounaaksi grillattuja jättikatkarapuja tai tonnikalaa. Tulista currya sai ihan tarpeeksi aamupalasta illallisiin.
Sri Lankan tonnikala salsa verde varhaisperunoilla
Ainekset
Työvaiheet
Valmistele hiiligrilli (lue Weber) hiilillä sytytystä varten. Tähän ohjeeseen ei voi käyttää kaasugrilliä, sillä kalaan pitää saada aito maukas hiilen ja savun maku ( itse käytän AINA kaikkeen grillaukseen hiiligrilliä). Delekoi vastuuhenkilö grillaukseen, sillävälin, kun pilkot aineksia keittiössä.
Pese uudet perunat ja laita ne veteen, mutta älä vielä käännä hellaa päälle. Aloita yrttien, cocktail-kurkkujen ym. muiden aineksien pilkkominen. Huuda aviomiehelle, että NYT SAA SYTYTTÄÄ GRILLIN! Laita perunavesi päälle. Grillaus on taimauksen taidetta! Hiiliä voi aina lisätä hiilloksen päälle jos homma venyy.
Pilko valkosipuli pieneksi ja heitä isoon mortteliin kaikkien yrttien kanssa. Hiero ne sekaisin. Lisää sekaan punaviinietikka, Dijon, kaprikset, cocktail-kurkut, suola ja pippuri ja sekoita.
Valuta vesi pois napakasti kypsennetyistä perunoista. Kaada yrttimössö päälle.
Vie aviomiehelle tonnikalat grillattavaksi, joka toivottavasti osaa jättää tonnikalan keskustan roseeksi! ;)
pyydä häntä paistamaan kaloja kuumassa hiiligrillissä 3 minuuttia per puoli. Mausta annokset sitruunalla.