Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
Ohje Jörn Donner ja Christina Aaltio Kuva Sami Repo

Kalakeitto ilman kalaa? Ei aivan, mutta kulttuurivaikuttaja Jörn Donnerin soppa poikkeaa kyllä monin tavoin perinteistä. Maukasta keittoa ovat vuosien varrella nauttineet Donnerin ja hänen vaimonsa kaikki vieraat suurlähettiläistä naapureihin. Pojat kuvailevat ruokaa isän erikoiseksi keitoksi, johon on upotettu kaikkea mangochutneystä lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jörn Donnerin kalakeitto

Ainekset

Kalaliemi
2
kg
kalan ruotoja tai 3 litraa pikkukaloja (esim. ahventa tai särkeä)
5
l
vettä
2
porkkanaa
150
g
juuriselleriä
2
sipulia
0,5
rkl
merisuolaa
Keitto
4
isoa sipulia
1
valkosipuli
4
isoa jauhoista perunaa
4
porkkanaa
3
dl
oliiviöljyä
1
tkl (400 g)
tomaattimurskaa
1
ps (0,5 g)
sahramia
1,5
tl
curryjauhetta

Työvaiheet

  1. Valmista kalaliemi. Jos ruotojen joukossa on kalanpäitä, poista niistä kidukset. Jos teet liemen pikkukaloista, puhko ja huuhtele ne. Laita ruodot tai kalat isoon kattilaan. Kaada päälle vesi. Kuori ja lohko juurekset ja sipulit. Lisää kasvikset ja suola kattilaan. Hauduta lientä ilman kantta noin 20 minuuttia. Kuori pintaan muodostunut vaahto välillä pois. Siivilöi liemi ja keitä lientä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 2 tuntia.
  2. Kuori ja lohko sipulit, kokonainen valkosipuli, perunat ja porkkanat.
  3. Kuumenna öljy omassa kattilassaan. Lisää kasvikset ja hauduta 15 minuuttia. Lisää tomaattimurska sekä mausteet ja hauduta noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon noin 3 litraa kalalientä. Hauduta keittoa puoli tuntia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta ja lisää suolaa maun mukaan. Hauduta keittoa noin 15 minuuttia. Silppua päälle lehtipersiljaa. Tarjoa rouillen ja paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.

Vinkki! Kalakeiton joukkoon sopii reilu lusikallinen dijoninsinappia tai mangochutneya.

Rouille

Ainekset

2
viipaletta maalaisleipää
1,5
dl
vettä
2
kananmunan keltuaista
puolikas paprika
puolikas mieto chili
3
valkosipulinkynttä
0,5
tl
suolaa
1,5
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivät lohkoiksi. Lisää ne monitoimikoneeseen tai kulhoon. Lisää joukkoon vesi ja anna leipien pehmetä 5 minuuttia.
  2. Erottele munista keltuaiset. Leikkaa paprika ja chili lohkoiksi. Kuori ja pilko valkosipuli. Laita ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon. Lisää suola.
  3. Soseuta seos tasaiseksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljy ohuena nauhana joukkoon koneen käydessä.

Kommentit (1)

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Keitto menee varmasti kokeiluun tulevana ensimmäisenä  'kansallisena kalakeittopäivänä'  tiistaina 13.2.2018:)

Vaikuttaa hyvältä ja tosi erilaiselta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Kyssäkaalista saa ihanan samettisen keiton. Piimä antaa liemeen lempeää hapokkuutta, ja kevätsipuli ja tilli viimeistelevät maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kyssäkaali-piimäkeitto

Ainekset

1
kg
kyssäkaalia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
7
dl
kasvilientä
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tilliä
4
dl
piimää (rasvaa 2 %)
LISÄKSI
1
dl
piimää

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kyssäkaali. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kaali ja suola ja paista noin minuutti. Lisää kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.

  2. Lisää pavut ja keitä 5 minuuttia.

  3. Hienonna kevätsipuli ja tilli ja lisää ne keittoon. Kiehauta ja nosta liedeltä. Lisää piimä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  4. Jaa keitto kulhoihin ja viimeistele annokset piimälorauksella.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.