
Sahramilla kullatun äyriäiskeiton juju on neilikan maustama valkoviiniliemi, joka värjätään sahramiripauksella kullankeltaiseksi. Keiton kaveriksi paistetaan tulisia krutonkeja ja pinnalle pudotetaan nokare smetanaa pehmentämään makua.
Mausteinen äyriäiskeitto ja cayennekrutongit
Ainekset
Työvaiheet
1. Kuori ja paloittele perunat kuutioiksi ja porkkanat renkaiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja fenkoli. Leikkaa purjo puolirenkaiksi ja fenkoli pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sahrami ja kuullota 5 minuuttia. Pese appelsiini ja raasta kuori. Purista mehu. Lisää ne sekä vesi, kalafondi ja mausteet kattilaan. Hauduta 20 minuuttia.
3. Harjaa simpukoiden kuoret kylmän veden alla ja poista parrat. Tarkista, että simpukat ovat tuoreita. Elävä simpukka sulkee kuoret, kun napautat lusikalla pintaa. Poista kuolleet. Nypi kuhafilee ruodottomaksi ja kuutioi kala.
4. Valmista krutongit (ks. ohje).
5. Yhdistä smetana ja jogurtti kastikkeeksi.
6. Lisää viini, kala ja simpukat keittoon. Hauduta kannen alla 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet.
7. Jos haluat keittoon mustekaloja, paista niitä 5 minuuttia kuumassa paistinpannussa oliiviöljyssä. Lisää mustekalat lopuksi keiton pinnalle.
8. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto jogurtilla notkistetun smetanan ja krutonkien kanssa.
Cayennekrutongit
Ainekset
Työvaiheet
1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää cayennenpippuri ja pyörittele lastalla puoli minuuttia.
2. Lisää leipäpalat ja paista noin 5 minuuttia.