Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje: Krista Niiniharju Kuva: Johanna Myllymäki
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Glögisilli

Ainekset

300
g
kevytsuolattuja sillifileitä
1,5
dl
glögiä
1/2
dl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
rouhittua chiliä
Lisäksi
2
rkl
rypsiöljyä
1/2
dl
hienonnettua tilliä
1
punasipuli
Liemi
1/2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna liemen ainekset ja jäähdytä. Lisää liemen joukkoon öljy ja tilli.
  2. Huuhtele sillifileet huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa ne talouspaperiin. Paloittele fileet. Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi.
  3. Lado silliä ja punasipulia kerroksittain lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 181 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Panu Pälviä

Inkivääriä, sitruunaruohoa, chiliä ja tähtianista. Siikakeitossa pääosassa on thaityylinen raikkaantulinen liemi, joka sopii ihanasti vaalealihaiselle kalalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tulinen siikakeitto

Ainekset

1
fenkoli
100
g
siitakesieniä
15
g:n pala
inkivääriä
1
sitruunaruoho
1
punainen chili
500
g
siikafileetä
1
l
hyvää kasvislientä
1
dl
cashewpähkinöitä
2
tl
kalakastiketta
1
tl
hunajaa
1
tähtianis
2
rkl
sitruunan tai limetin mehua
1
ps (70 g)
babypinaattia
1
dl
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa fenkolista mahdolliset kuivahtaneet varret pois. Halkaise fenkoli, poista kanta ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  2. Puhdista siitakesienet. Kuori ja viipaloi inkivääri.
  3. Leikkaa sitruunaruohosta kuiva kanta ja leikkaa vaalea osa ohuiksi viipaleiksi. Pese chili, halkaise ja leikkaa pois valkoiset siemenkalvot ja siemenet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Nypi siikafileistä mahdolliset ruodot pois. Poista myös nahka. Leikkaa fileet viipaleiksi.
  5. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää fenkolit, sienet, inkivääri, sitruunaruoho, chili ja cashewpähkinät. Mausta kalakastikkeella, hunajalla ja tähtianiksella. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvit­taessa suolalla.
  6. Lisää keittoon siikafileeviipaleet, sitruunamehu ja huuhdotut babypinaatin lehdet. Peitä kattila kannella, nosta liedeltä ja anna hautua vielä viisi minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele korianterilla.
     

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1247 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ikoninen mac and cheese, juustomakaroni, onnistuu myös ilman... juustoa! Klassinen makaroniruoka tehdään tällä kertaa gluteenittomista makaroneista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen ja gluteeniton juustomakaroni

Ainekset

1
kokonainen valkosipuli
2
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa ja pippuria
4
valkosipulinkynttä
Kastike
5
dl
mantelimaitoa
½
tl + ½ tl
suolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
3
rkl
maissitärkkelystä
½
dl
ravintohiivahiutaleita
1
dl
vegaanista parmesaania raastettuna
Lisäksi
300
g
gluteenitonta makaronia
Päälle
vegaanista parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista pää pois, lorauta päälle 2 rkl öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja laita uuniin ritilän päälle noin 45 minuutiksi, kunnes valkosipuli on pehmeää. Anna jäähtyä ja purista pehmeät kynnet ulos tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimen kulhoon).

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista lopussa öljyssä pari minuuttia. Kippaa paahdetun valkosipulin joukkoon (öljyineen).

  4. Kuumenna 4 ½ dl mantelimaitoa ja ½ tl suolaa ja ½ tl pippuria. Sekoita maissitärkkelys puoleen desiin mantelimaitoa ja lisää kuumaan nesteeseen ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen.

  5. Siirrä kastike tehosekoittimeen paahdetun ja tuoreen valkosipulin kanssa. Lisää ravintohiivahiutaleet ja vegaaninen juustoraaste. Soseuta sileäksi. Mausta vielä ½ teelusikallisella suolaa ja pippuria. (Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa)

  6. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

  7. Siirrä kastike vielä levylle ja paista hetki koko ajan sekoitellen, kunnes se on paksua ja ”juustoista”. Sekoita makaroni joukkoon ja tarjoa heti. (Raasta vegaanista parmesaania päälle.)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2380 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.

Kakut voi valmistaa jo pari päivää ennen tarjoilua. Pikkuisten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai 12 kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi paistaa myös isossa rengasvuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset sitruunakakut

Ainekset

2–3
sitruunaa
2
rkl
timjaminlehtiä tai 2 tl kuivattua timjamia
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
4
dl
ruokosokeria
dl
juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa
2
kananmunaa
2
rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
KUORRUTUS
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
4
tl
sitruunanmehua
1–3
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).

  2. Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.

  3. Paista pieniä kakkuja uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.

  4. Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.

Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jäähdytä. Jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2380 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Raikas ja mehevä pomelopiirakka koukuttaa jo ensimmäisestä palasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pomelo-marenkipiirakka

Ainekset

Pohja
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhoja
1
dl
fariinisokeria
100
g
voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1
kananmuna
Täyte
½–1
pomeloa (4 dl soseutettuna)
5
keltuaista
dl
sokeria
50
g
voita tai margariinia
2
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
5
valkuaista
dl
sokeria
1
dl
paahdettuja suolattuja manteleita
½
ruukkua
minttua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita pohjan aineet monitoimikoneessa tai käsin murotaikinaksi. Painele taikina irtopohja- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (Ø 23 cm). Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  3. Kuori ja lohko pomelo. Nylje lohkot kalvottomiksi. Kalvo lähtee käsin irrottamalla.  Soseuta pomelon hedelmäliha sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi.
  4. Erottele keltuaiset kananmunista. Säästä valkuaiset. Laita keltuaiset, sokeri, soseutettu pomelo ja voi kattilaan. Hauduta sekoitellen noin 7 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Lisää vaniljasokeri ja suola.
  5. Kaada täyte piirakkapohjalle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia eli kunnes täyte hyytyy.
  6. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  7. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Rouhi mantelit ja hienonna minttu. Lisää puolet manteleista ja mintusta piiraan päälle. Lusikoi valkuaisvaahto pinnalle ja paista piirasta noin 5 minuuttia eli kunnes marenki saa kauniin värin. Koristele piirakka lopuilla manteleilla ja mintulla.

Kommentit (0)