Anjoviksia, parmesaania ja tomaatteja. Tämä mehevä ja luonteikkaan makuinen uunipasta on oikea umamipommi!
Hapan, karvas, makea, suolainen – ja umami. Perusmakujen joukkoon usein laskettavalla umamilla tarkoitetaan niin sanottua lihaisaa ja täyteläistä makua. Mitkä ainekset tuovat sitä ruokaan?
Umamipommeja ovat erilaiset sienet, vahvat juustot kuten parmesaani ja pecorino, soijakastike ja misotahna, valkosipuli, sipuli ja säilötyt tomaatit kuten tomaattipyree.
Tässä ohjeessa italialaistyylisen uunipastan höysteeksi käytetään listalta monia aineksia. Tomaattinen pasta höystetään valkosipulilla ja parmesaanilla. Lisäksi makupohjaan paistetaan silputtua varsiselleriä ja säilöttyä anjovista, jota on meidän oloissamme paremmin saatavilla kuin Italiassa vastaavasti käytettävää sardellia.
Lopputuloksesta voi maistaa umamin, joka tuntuu maussa miellyttävänä täyteläisyytenä.
Umaminen uunipasta
Ainesosat
Vaiheet
-
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna sellerin varsi ja anjovikset.
-
Kuumenna öljy ja voi paistinpannulla ja paista kasviksia, anjoviksia ja chilihiutaleita reilu 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja tomaattimurskat ja keitä keskilämmöllä, silloin tällöin sekoitellen 10 minuuttia.
-
Lisää kastikkeeseen kaprikset ja mausteet ja keitä kastiketta kasaan noin 25 minuuttia.
-
Keitä sillä aikaa pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
-
Hienonna yrtit ja valuta artisokan sydämet ja paloittele vähän pienemmiksi. Kääntele molemmat kastikkeeseen yhdessä pastan kanssa suoraan uunivuokaan.
-
Raasta päälle parmesaania ja ripottele pinjansiemeniä. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia.