Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Täytä höyrysämpylät viismaustepossulla, pikapikkelöidyllä kasviksilla, kiinalaisella munakoisolla tai limetti-korianterilohella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gua bao -höyrysämpylät

Ainekset

2
dl
vettä
1 1/2
tl
kuivahiivaa
3 + 2
rkl
rypsiöljyä
6 1/4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä.
  2. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
  4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia.
  5. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6–9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi.
  6. Tarjoa gua bao -sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä gua baot nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Pikapikkelöidyt kasvikset

Ainekset

3
pientä porkkanaa
200
g
retikkaa
1/2
kurkkua
Pikkeliliemi
1
dl
riisiviinietikkaa
3/4
dl
vettä
3/4
dl
sokeria
1/3
tl
valkopippuria myllystä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
2
kevätsipulia
1
tl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä pikkeliliemi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja valkopippuri pieneen kattilaan. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä, lisää suola ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia.
  2. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa ne tulitikunohuiksi paloiksi. Leikkaa myös kurkku tikuiksi.
  3. Lisää kasvikset liemeen. Sekoita ja anna maustua vähintään 30 minuuttia. Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
  4. Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne kalakastikkeen kanssa kasvisten joukkoon juuri ennen tarjoamista. Korvaa kasvissyöjän ruuassa kalakastike soijakastikkeella.

(4 annosta, 30 min + maustuminen 30 min)

Kiinalainen munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
2
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chilipalko
2
kevätsipulia
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Paahda munakoisoja pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa muutama minuutti koko ajan käännellen. Laita munakoisot sivuun. Jos viipaleet eivät mahdu kerralla pannuun, paahda ne muutamassa erässä.
  3. Lisää öljy pannuun. Paista valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia noin 1 minuutti. Lisää munakoisot ja jatka paistamista, kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä.
  4. Kaada soijakastike, etikka ja sokeri pannuun. Sekoita hyvin. Voit tarjota munakoisot heti tai jäähdytettyinä. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

(4 annosta, 30 min)

Viismaustepossu

Ainekset

800 g:n
pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n
pala inkivääriä
1
dl
hoisinkastiketta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kiinalaista viismaustetta

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos.
  3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle.
  4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana.
  5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.

(4 annosta, 15 min + kypsennys 4½ t)

Limetti-korianterilohi

Ainekset

300
g
graavattua lohta
1/2
dl
limetinmehua
1/4
dl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1/4
tl
chilihiutaleita
1/2-1
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Asettele lohiviipaleet tarjoiluvadille.
  2. Purista limetin mehu. Lisää kalakastike, sokeri ja chilihiutaleet. Kaada liemi graavilohen päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia. Viimeistele korianterilla.

(4 annosta, 5 min + kypsennys 15 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Kommentit (0)