Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 127 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Täytä höyrysämpylät viismaustepossulla, pikapikkelöidyllä kasviksilla, kiinalaisella munakoisolla tai limetti-korianterilohella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gua bao -höyrysämpylät

Ainekset

2
dl
vettä
1 1/2
tl
kuivahiivaa
3 + 2
rkl
rypsiöljyä
6 1/4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä.
  2. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
  4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia.
  5. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6–9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi.
  6. Tarjoa gua bao -sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä gua baot nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Pikapikkelöidyt kasvikset

Ainekset

3
pientä porkkanaa
200
g
retikkaa
1/2
kurkkua
Pikkeliliemi
1
dl
riisiviinietikkaa
3/4
dl
vettä
3/4
dl
sokeria
1/3
tl
valkopippuria myllystä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
2
kevätsipulia
1
tl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä pikkeliliemi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja valkopippuri pieneen kattilaan. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä, lisää suola ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia.
  2. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa ne tulitikunohuiksi paloiksi. Leikkaa myös kurkku tikuiksi.
  3. Lisää kasvikset liemeen. Sekoita ja anna maustua vähintään 30 minuuttia. Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
  4. Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne kalakastikkeen kanssa kasvisten joukkoon juuri ennen tarjoamista. Korvaa kasvissyöjän ruuassa kalakastike soijakastikkeella.

(4 annosta, 30 min + maustuminen 30 min)

Kiinalainen munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
2
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chilipalko
2
kevätsipulia
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Paahda munakoisoja pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa muutama minuutti koko ajan käännellen. Laita munakoisot sivuun. Jos viipaleet eivät mahdu kerralla pannuun, paahda ne muutamassa erässä.
  3. Lisää öljy pannuun. Paista valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia noin 1 minuutti. Lisää munakoisot ja jatka paistamista, kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä.
  4. Kaada soijakastike, etikka ja sokeri pannuun. Sekoita hyvin. Voit tarjota munakoisot heti tai jäähdytettyinä. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

(4 annosta, 30 min)

Viismaustepossu

Ainekset

800 g:n
pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n
pala inkivääriä
1
dl
hoisinkastiketta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kiinalaista viismaustetta

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos.
  3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle.
  4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana.
  5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.

(4 annosta, 15 min + kypsennys 4½ t)

Limetti-korianterilohi

Ainekset

300
g
graavattua lohta
1/2
dl
limetinmehua
1/4
dl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1/4
tl
chilihiutaleita
1/2-1
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Asettele lohiviipaleet tarjoiluvadille.
  2. Purista limetin mehu. Lisää kalakastike, sokeri ja chilihiutaleet. Kaada liemi graavilohen päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia. Viimeistele korianterilla.

(4 annosta, 5 min + kypsennys 15 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.