Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Täytä höyrysämpylät viismaustepossulla, pikapikkelöidyllä kasviksilla, kiinalaisella munakoisolla tai limetti-korianterilohella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gua bao -höyrysämpylät

Ainekset

2
dl
vettä
1 1/2
tl
kuivahiivaa
3 + 2
rkl
rypsiöljyä
6 1/4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä.
  2. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
  4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia.
  5. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6–9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi.
  6. Tarjoa gua bao -sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä gua baot nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Pikapikkelöidyt kasvikset

Ainekset

3
pientä porkkanaa
200
g
retikkaa
1/2
kurkkua
Pikkeliliemi
1
dl
riisiviinietikkaa
3/4
dl
vettä
3/4
dl
sokeria
1/3
tl
valkopippuria myllystä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
2
kevätsipulia
1
tl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä pikkeliliemi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja valkopippuri pieneen kattilaan. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä, lisää suola ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia.
  2. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa ne tulitikunohuiksi paloiksi. Leikkaa myös kurkku tikuiksi.
  3. Lisää kasvikset liemeen. Sekoita ja anna maustua vähintään 30 minuuttia. Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
  4. Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne kalakastikkeen kanssa kasvisten joukkoon juuri ennen tarjoamista. Korvaa kasvissyöjän ruuassa kalakastike soijakastikkeella.

(4 annosta, 30 min + maustuminen 30 min)

Kiinalainen munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
2
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chilipalko
2
kevätsipulia
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Paahda munakoisoja pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa muutama minuutti koko ajan käännellen. Laita munakoisot sivuun. Jos viipaleet eivät mahdu kerralla pannuun, paahda ne muutamassa erässä.
  3. Lisää öljy pannuun. Paista valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia noin 1 minuutti. Lisää munakoisot ja jatka paistamista, kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä.
  4. Kaada soijakastike, etikka ja sokeri pannuun. Sekoita hyvin. Voit tarjota munakoisot heti tai jäähdytettyinä. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

(4 annosta, 30 min)

Viismaustepossu

Ainekset

800 g:n
pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n
pala inkivääriä
1
dl
hoisinkastiketta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kiinalaista viismaustetta

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos.
  3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle.
  4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana.
  5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.

(4 annosta, 15 min + kypsennys 4½ t)

Limetti-korianterilohi

Ainekset

300
g
graavattua lohta
1/2
dl
limetinmehua
1/4
dl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1/4
tl
chilihiutaleita
1/2-1
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Asettele lohiviipaleet tarjoiluvadille.
  2. Purista limetin mehu. Lisää kalakastike, sokeri ja chilihiutaleet. Kaada liemi graavilohen päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia. Viimeistele korianterilla.

(4 annosta, 5 min + kypsennys 15 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 578 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Leipä vai kakku? Tämä makea ja kostea omenaleipä on sopivasti molempia! Helppo taikina on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omenavuokaleipä

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
jauhettua muskottipähkinää
¼
tl
suolaa
dl
omenasosetta
1
dl
öljyä
1
dl
fariinisokeria
½
dl
maustamatonta jogurttia
2
munaa
1
ps (70 g)
pekaanipähkinöitä
Pinnalle
1
ps (70 g)
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja sivele se kevyesti öljyllä.
  2. Yhdistä jauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet kulhossa. Sekoita joukkoon omenasose, öljy, fariinisokeri ja jogurtti. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi.
  3. Rouhi pähkinät ja lisää ne taikinaan.
  4. Kaada taikina vuokaan. Asettele loput pekaanipähkinät pinnalle.
  5. Paista 180-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia. Kokeile leivän kypsyys tikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, leipä on valmis. Kumoa kypsä vuokaleipä jäähtymään ritilälle. Tarjoa vahvan juuston ja omenasoseen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.

Uunilohi meni uusiksi! Amerikkalaisesta Bon Appétit –lehdestä inspiraationsa saanut uunilohi kypsyy sitrusten ja fenkolin kanssa meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-sitruslohi

Ainekset

2
fenkolia
1
veriappelsiini
1
sitruuna
1
chilipalko
1
tl
sormisuolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
600
g
lohta fileen paksummasta päästä
1 1/2
dl
oliiviöljyä
4
tillinoksaa
Lisäksi
vuonankaalia ja maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa fenkolit ohuiksi lohkoiksi. Pese ja leikkaa sitrukset ohuenohuiksi viipaleiksi. Viipaloi chili ja poista siemenet. Levitä fenkolit, sitrukset ja chilit uunipellille.
  2. Mausta kasvikset ja lohipala suolalla ja pippurilla. Laita lohi fenkoliseoksen päälle. Valuta öljy pinnalle. Kypsennä lohi mediumiksi eli  läpikuultavan kypsäksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Jos käytät paistolämpömittaria, sisälämpötila on 42 astetta. Jos haluat läpikypsän kalan, jatka kypsentämistä vielä hetki.
  3. Irrottele kala pienemmiksi paloiksi. Tarjoa tillin, vuonankaalin ja maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Äkilliseen blinihimoon toimivat leivinjauheella kohotetut uuniblinit. Ne täytetään raikkaalla savulohitahnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pikablinit ja savukalatahna

Ainekset

8
kananmunaa
3
dl
kevyt- tai täysmaitoa
2
rkl
kirkastettua voita tai rypsiöljyä
3 1/4
dl (160 g)
tattarijauhoa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
Savukalatahna
400
g
savukalaa (esim. lämminsavusiikaa)
2
rkl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
kevätsipulia
1
rkl
kapriksia
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
tl
sitruunamehua
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1/2-1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
(rypsiöljyä)
n. 1
dl
kirkastettua voita
sipulia, tilliä ja siianmätiä

Työvaiheet

  1. Laita neljä blinipannua (Ø 14–16 cm) kylmään uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kirkasta voi (ks. ohje alla).
  2. Tee savukalatahna. Irrota kala ruodottomiksi, nahattomiksi paloiksi. Sekoita ne ranskankerman ja majoneesin kanssa. Hienonna kevätsipulit, raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kevätsipuli, kuoriraaste, mehu, kaprikset ja tilli tahnaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja laita jääkaappiin.
  3. Vatkaa munia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää maito ja öljy tai voi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita jauhot muna-maitoseokseen.
  4. Voitele kuumat pannut rypsiöljyllä tai kirkastetulla voilla. Kaada taikina pannuihin. Paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes blini on kypsä. Valele kirkastettua voita päälle.
  5. Lusikoi täyte blineille. Koristele hienonnetulla sipulilla, tillillä ja mädillä.

Vinkki Voit tehdä taikinasta yhden ison uuniblinin. Paista taikinaa uunivuoassa (noin 20 cm x 30 cm) 15–20 minuuttia.

Kirkastettu voi: Sulata 150 grammaa voita kattilassa. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois. Valuta kirkas voi toiseen astiaan niin, että vaalea saakka jää kattilaan. Heitä sakka pois.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 578 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Ikivihreä tiikerikakku ihastuttaa myös kääretorttuna! Täytteeksi rullattu appelsiini-valkosuklaamousse pitää huolen kakun mehevyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tiikerikakkukääretorttu

Ainekset

100
g
voita
4
munaa (M-koko)
2
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
Tummaan taikinaan
2
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
kermaa tai maitoa
Täyte
150
g
valkosuklaata
2
dl
vispikermaa
100
g
appelsiinituorejuustoa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte jäähtymään. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna vispikerma lähes kiehuvaksi ja kaada se suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa liukenee kermaan. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin torttupohjan valmistuksen ajaksi.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi.
  3. Erottele taikinasta noin puolet toiseen kulhoon. Lisää kaakaojauhe ja kerma tai maito. Sekoita.
  4. Nostele tumma taikina nokareiksi tai valuta paksuiksi viiruiksi leivinpaperin päälle pellille. Lisää vaalea taikina tumman lomaan ja päälle. Tasoita varovasti pinnalta.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.
  6. Älä kumoa kakkulevyä, mutta siirrä se heti leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Nosta päälle toinen leivinpaperi ja leivinliina. Anna pohjan jäähtyä peitettynä, jolloin se ei murene käärittäessä niin helposti.
  7. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaa-kermaseos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte torttulevylle. Kääri rullalle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Kommentit (1)

Vierailija

Jännää että tulee voita kääretorttutaikinaan, miksi?

Tein kuten ohjeessa, jäi lättänäksi ja ilmeisesti oma uuni on kuumempi kuin reseptin laatijalla, koska meinasi palaa.

Kakku mureni käärylöidessä vaikka noudatin peitto-ohjeita. Täyte juoksettui vatkatessa?! kerma ei ehtinyt kiehahtaa. Ohje vaikutti hyvältä, ja varmasti maistuu hyvältä, mutta kauheen moni asia tuntui menevän silti mönkään. Ei mikään läpihuutojuttu.