Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1807 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Täytä höyrysämpylät viismaustepossulla, pikapikkelöidyllä kasviksilla, kiinalaisella munakoisolla tai limetti-korianterilohella.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gua bao -höyrysämpylät

Ainekset

2
dl
vettä
1 1/2
tl
kuivahiivaa
3 + 2
rkl
rypsiöljyä
6 1/4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä.
  2. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
  4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia.
  5. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6–9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi.
  6. Tarjoa gua bao -sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä gua baot nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Pikapikkelöidyt kasvikset

Ainekset

3
pientä porkkanaa
200
g
retikkaa
1/2
kurkkua
Pikkeliliemi
1
dl
riisiviinietikkaa
3/4
dl
vettä
3/4
dl
sokeria
1/3
tl
valkopippuria myllystä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
2
kevätsipulia
1
tl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä pikkeliliemi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja valkopippuri pieneen kattilaan. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä, lisää suola ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia.
  2. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa ne tulitikunohuiksi paloiksi. Leikkaa myös kurkku tikuiksi.
  3. Lisää kasvikset liemeen. Sekoita ja anna maustua vähintään 30 minuuttia. Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
  4. Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne kalakastikkeen kanssa kasvisten joukkoon juuri ennen tarjoamista. Korvaa kasvissyöjän ruuassa kalakastike soijakastikkeella.

(4 annosta, 30 min + maustuminen 30 min)

Kiinalainen munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
2
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chilipalko
2
kevätsipulia
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Paahda munakoisoja pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa muutama minuutti koko ajan käännellen. Laita munakoisot sivuun. Jos viipaleet eivät mahdu kerralla pannuun, paahda ne muutamassa erässä.
  3. Lisää öljy pannuun. Paista valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia noin 1 minuutti. Lisää munakoisot ja jatka paistamista, kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä.
  4. Kaada soijakastike, etikka ja sokeri pannuun. Sekoita hyvin. Voit tarjota munakoisot heti tai jäähdytettyinä. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

(4 annosta, 30 min)

Viismaustepossu

Ainekset

800 g:n
pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n
pala inkivääriä
1
dl
hoisinkastiketta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kiinalaista viismaustetta

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos.
  3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle.
  4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana.
  5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.

(4 annosta, 15 min + kypsennys 4½ t)

Limetti-korianterilohi

Ainekset

300
g
graavattua lohta
1/2
dl
limetinmehua
1/4
dl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1/4
tl
chilihiutaleita
1/2-1
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Asettele lohiviipaleet tarjoiluvadille.
  2. Purista limetin mehu. Lisää kalakastike, sokeri ja chilihiutaleet. Kaada liemi graavilohen päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia. Viimeistele korianterilla.

(4 annosta, 5 min + kypsennys 15 min)

Ihan maidotonta on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Maidoton ja gluteeniton riisipuuro riisimaidolla
Maidoton ja gluteeniton riisipuuro riisimaidolla

Riisimaitoon valmistettu riisipuuro on gluteeniton ja laktoositon  sekä 100% vegaani vaihtoehto.  Riisimaito on puhtaan valkoista ja raikkaan makuista ja sopii erittäin hyvin joulupuuron valmistukseen. Lopputulos on herkullisen ja pehmeä herkku!

Riisimaidon etuina muihin kasvijuomiin verrattuna ovat sen raikkaan neutraali maku ja -tuoksu. Neste on puhtaan valkoista ja samalla myös hieman läpikuultavaa.  Riisimaitoon valmistettu puuro sopii etenkin niille, joilla on herkästi turpoava vatsa. Täysin vegaani vaihtoehto on lempeämpi ja...

Annoksia
4-5
Valmistusaika
10 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro riisimaidolla

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
riisimaitoa
o,5
dl
riisijauhoa, gluteenitonta
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.

2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.

3. Kaada 9 dl riisimaitoa riisien päälle ja sekoita.

4. Sekoita keskenään erillisessä astiassa 1 dl riisimaitoa ja 0,5 dl riisijauhoa ja lisää kattilaan. Sekoita puuron aineksia.

5. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.

6. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.

Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa ghee-voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.

Vinkki!
Riisipuurosta tulee tällä ohjeella hyvin täyteläistä ja tuhtia, siksi se sopii erittäin hyvin myös karjalanpiirakoiden täytteeksi. 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 570 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Mitä saadaan, kun yhdistetään banoffee ja italialainen jäädyke? Todellinen lohtuherkku. Makeanhimon taatusti taltuttava banoffee-semifreddo on täydellinen tarjottava illanistujaisiin.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 3 h pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Banoffee-semifreddo

Ainekset

2
munaa
2
rkl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
banaania
1
prk
karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli toffeeksi keitettyä maitoa)
50
g
kaurakeksejä

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Huuhdo ja kuivaa vatkaimet. Vaahdota kerma. Nostele joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.
  3. Leikkaa banaanit ohuiksi viipaleiksi.
  4. Levitä laakeaan metalli- tai lasivuokaan puolet kermavaahtoseoksesta. Pudottele päälle toffeenokareita ja banaaniviipaleita. Murenna päälle keksejä. Tee toinen kerros samalla tavoin, mutta levittele toffeenokareita hieman haarukalla.
  5. Pakasta 3–4 tuntia, kunnes seos on puolijäinen eli semifreddo.

Vinkki! Jos pakastat herkkua kauemmin, anna sen sulaa jääkaapissa pehmeän kohmeiseksi ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 183 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Annoksia
8
Valmistusaika
n. 1,5 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkajuustokakku

Ainekset

100
G
Voita
1
dl
Sokeria
1
Kpl
Kananmuna
2
Dl
Vehnäjauhoja
1/2
dl
Ruisjauhoja
1
Tl
Leivinjauhetta
1
Tl
Vaniljasokeria
Täyte:
500
G
Rahka
400
G
Maustamaton tuorejuusto
2 1/2
Dl
Sokeri
1
Rkl
Vaniljasokeri
1
Rkl
Sitruunan mehu + kuori
6
Kpl
Kananmuna
2
Dl
Mustikka

Työvaiheet

Aloita juustokakun valmistaminen vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.

Pohjusta leivinpaperilla Ø 24 cm:n irtopohjavuoka. Taputtele kakkutaikina jauhotetulla kädellä vuoan pohjalle ja reunoille n. 5 cm:n korkeuteen. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Yhdistä kulhossa kaikki täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella n. 3 min, kunnes se on tasaista ja kuohkeaa. Kaada täyte taikinapohjalle. Ripottele kakun pinnalle mustikat.

Paista juustokakku 175 asteessa uunin alimmalla tasolla kypsäksi, 50 - 60 min. Peitä kakku paiston puolivälissä leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä kylmäksi vuoassa. Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 880 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Syntisen hyvän trendiherkun, halloumi-ranskalaisten, tekeminen onnistuu myös kotikeittiössä. Tarjoa uppopaistetut ranskikset heti, koska juusto on kuumana taivaallisen pehmeää.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Halloumi-ranskalaiset

Ainekset

500
g
halloumi-juustoa
1
dl
vehnäjauhoa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
l
rypsiöljyä
Kastike
1
dl
turkkilaista jugurttia
1
rkl
tahinia
1
sitruuna
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
1
rkl
öljyä
Lisäksi
minttua
granaattiomenaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Mittaa kulhoon jugurtti ja tahini. Purista joukkoon sitruuna ja silppua tilli. Lisää suola, pippuri, tilli ja hunaja. Sekoita. Valuta päälle öljy.
  2. Kuivaa halloumin pinta. Leikkaa halloumi tikuiksi. Sekoita lautasella jauho ja mausteet. Pyöritä halloumi-tikut erissä jauhossa.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Vuoraa lautanen talouspaperilla. Öljy on sopivan lämmintä, kun pieni leipäpala ruskistuu noin 20 sekunnissa. Uppopaista juustotikut kolmessa erässä. Nosta paperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. Tarjoile kastikkeen kanssa. Koristele mintunlehdillä ja granaattiomenalla.

Kommentit (0)