Haukikvenellit on ranskalainen klassikkoannos, joka sopii hyvin juhla-aterialle. Kvenellien muotoilu onnistuu kahden ruokalusikan avulla, mutta vaatii hieman harjoittelua.
Haukikvenellit
Ainekset
Työvaiheet
-
Kvenellien raaka-aineiden pitää olla jääkaappikylmiä, joten laita ainekset hyvissä ajoin jääkaappiin viilenemään.
-
Leikkaa haukifilee paloiksi. Laita palat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Jauha nopeasti tasaiseksi, sileäksi seokseksi.
-
Erottele kananmunista valkuaiset. Raasta puolet sitruunankuoresta. (Jätä toinen puolikas annoksen viimeistelyyn). Lisää valkuaiset, sitruunankuoriraaste ja suola tehosekoittimeen. Sekoita hetki. Lisää lopuksi kerma ohuena nauhana ja anna tehosekoittimen käydä samalla.
-
Jos haluat kvenellin rakenteesta erittäin sileän, paseeraa seos painelemalla se terässiivilän läpi. Lusikoi seos kulhoon, peitä se ja laita jääkaappiin tilliöljyn ja kastikkeen valmistelun ajaksi.
-
Tee tilliöljy. Hienonna tilli ja lisää öljyn kanssa sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Kaada öljy kulhoon ja jätä se huoneenlämpöön maustumaan. Jos haluat kirkkaan öljyn, siivilöi öljy harsoliinan läpi. (Voit käyttää öljyn siivilöimiseen myös paperista kahvinsuodatinta.)
-
Tee kastike. Hienonna salottisipuli. Sulata pienessä kastikekasarissa ruokalusikallinen voita ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä pari minuuttia tai kunnes sipulit muuttuvat läpikuultavaksi. Lisää valkoviini, valkoviinietikka ja kalaliemi. Keitä lientä kasaan noin 10 minuuttia tai kunnes lientä on jäljellä noin puolet.
-
Kaada toiseen kasariin kerma ja keitä sitä noin 10 minuuttia tai kunnes se on paksuuntunut ja jäljellä on puolet.
-
Siivilöi sekä valkoviini-kalaliemiseos että kerma. Yhdistä seokset kasarissa. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunamehulla.
-
Valmista haukikvenellit. Paras keittoastia kvenellien kypsentämiseen on korkeareunainen paistokasari. Kaada kalaliemi kasariin tai isoon, laakeaan kattilaan. Lämmitä liemi höyryävän kuumaksi.
-
Ota kvenelliseos jääkaapista. Pyörittele seoksesta kvenellejä kahden soikean ruokalusikan avulla. Seoksesta tulee 12–18 kvenelliä riippuen niiden koosta. Laske kvenellit hellävaraisesti kuumaan liemeen. Kypsennä 6 minuuttia miedolla lämmöllä. Käännä kvenellit lusikan avulla kypsymisen puolivälissä. Jos kypsennät kvenellit useammassa erässä, kuumenna ne uudestaan käyttämällä niitä nopeasti kuumassa kalaliemessä.
-
Kuutioi kylmä voi. Lämmitä kastike höyryäväksi. Ota kastikekasari pois hellalta. Vatkaa voi rivakasti kastikkeen joukkoon kuutio kerrallaan. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon tilliöljy. Pyöräytä sekaisin lusikalla.
-
Nosta 3–4 haukikvenelliä lautaselle ja kaada kastiketta päälle. Halutessasi viimeistele annos raastetulla sitruunankuorella ja tillillä. Tarjoa esimerkiksi höyrytettyjen perunoiden tai parsan kanssa.
-
Siivilöi jäähtynyt kalaliemi ja pakasta esimerkiksi seuraavaa kalakeittoa varten.