Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Haukikvenellit on ranskalainen klassikkoannos, joka sopii hyvin juhla-aterialle. Kvenellien muotoilu onnistuu kahden ruokalusikan avulla, mutta vaatii hieman harjoittelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukikvenellit

Ainekset

500
g
nahatonta haukifileetä
2
kananmunanvalkuaista
½ + ½
luomusitruunan kuori raastettuna
tl
suolaa
4
dl
kuohukermaa
8
dl
kalalientä keittämiseen
Valkoviinikastike
1
banaanisalottisipuli
1+3
rkl
kylmää voita
2
dl
valkoviiniä
1
rkl
valkoviinietikkaa
2
dl
kalalientä
4
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kvenellien raaka-aineiden pitää olla jääkaappikylmiä, joten laita ainekset hyvissä ajoin jääkaappiin viilenemään.

  2. Leikkaa haukifilee paloiksi. Laita palat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Jauha nopeasti tasaiseksi, sileäksi seokseksi.

  3. Erottele kananmunista valkuaiset. Raasta puolet sitruunankuoresta. (Jätä toinen puolikas annoksen viimeistelyyn). Lisää valkuaiset, sitruunankuoriraaste ja suola tehosekoittimeen. Sekoita hetki. Lisää lopuksi kerma ohuena nauhana ja anna tehosekoittimen käydä samalla.

  4. Jos haluat kvenellin rakenteesta erittäin sileän, paseeraa seos painelemalla se terässiivilän läpi. Lusikoi seos kulhoon, peitä se ja laita jääkaappiin tilliöljyn ja kastikkeen valmistelun ajaksi.

  5. Tee tilliöljy. Hienonna tilli ja lisää öljyn kanssa sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Kaada öljy kulhoon ja jätä se huoneenlämpöön maustumaan. Jos haluat kirkkaan öljyn, siivilöi öljy harsoliinan läpi. (Voit käyttää öljyn siivilöimiseen myös paperista kahvinsuodatinta.)

  6. Tee kastike. Hienonna salottisipuli. Sulata pienessä kastikekasarissa ruokalusikallinen voita ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä pari minuuttia tai kunnes sipulit muuttuvat läpikuultavaksi. Lisää valkoviini, valkoviinietikka ja kalaliemi. Keitä lientä kasaan noin 10 minuuttia tai kunnes lientä on jäljellä noin puolet.

  7. Kaada toiseen kasariin kerma ja keitä sitä noin 10 minuuttia tai kunnes se on paksuuntunut ja jäljellä on puolet.

  8. Siivilöi sekä valkoviini-kalaliemiseos että kerma. Yhdistä seokset kasarissa. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunamehulla.

  9. Valmista haukikvenellit. Paras keittoastia kvenellien kypsentämiseen on korkeareunainen paistokasari. Kaada kalaliemi kasariin tai isoon, laakeaan kattilaan. Lämmitä liemi höyryävän kuumaksi.

  10. Ota kvenelliseos jääkaapista. Pyörittele seoksesta kvenellejä kahden soikean ruokalusikan avulla. Seoksesta tulee 12–18 kvenelliä riippuen niiden koosta. Laske kvenellit hellävaraisesti kuumaan liemeen. Kypsennä 6 minuuttia miedolla lämmöllä. Käännä kvenellit lusikan avulla kypsymisen puolivälissä. Jos kypsennät kvenellit useammassa erässä, kuumenna ne uudestaan käyttämällä niitä nopeasti kuumassa kalaliemessä.

  11. Kuutioi kylmä voi. Lämmitä kastike höyryäväksi. Ota kastikekasari pois hellalta. Vatkaa voi rivakasti kastikkeen joukkoon kuutio kerrallaan. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon tilliöljy. Pyöräytä sekaisin lusikalla.

  12. Nosta 3–4 haukikvenelliä lautaselle ja kaada kastiketta päälle. Halutessasi viimeistele annos raastetulla sitruunankuorella ja tillillä. Tarjoa esimerkiksi höyrytettyjen perunoiden tai parsan kanssa.

  13. Siivilöi jäähtynyt kalaliemi ja pakasta esimerkiksi seuraavaa kalakeittoa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.