Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Haukikvenellit on ranskalainen klassikkoannos, joka sopii hyvin juhla-aterialle. Kvenellien muotoilu onnistuu kahden ruokalusikan avulla, mutta vaatii hieman harjoittelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukikvenellit

Ainekset

500
g
nahatonta haukifileetä
2
kananmunanvalkuaista
½ + ½
luomusitruunan kuori raastettuna
tl
suolaa
4
dl
kuohukermaa
8
dl
kalalientä keittämiseen
Valkoviinikastike
1
banaanisalottisipuli
1+3
rkl
kylmää voita
2
dl
valkoviiniä
1
rkl
valkoviinietikkaa
2
dl
kalalientä
4
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kvenellien raaka-aineiden pitää olla jääkaappikylmiä, joten laita ainekset hyvissä ajoin jääkaappiin viilenemään.

  2. Leikkaa haukifilee paloiksi. Laita palat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Jauha nopeasti tasaiseksi, sileäksi seokseksi.

  3. Erottele kananmunista valkuaiset. Raasta puolet sitruunankuoresta. (Jätä toinen puolikas annoksen viimeistelyyn). Lisää valkuaiset, sitruunankuoriraaste ja suola tehosekoittimeen. Sekoita hetki. Lisää lopuksi kerma ohuena nauhana ja anna tehosekoittimen käydä samalla.

  4. Jos haluat kvenellin rakenteesta erittäin sileän, paseeraa seos painelemalla se terässiivilän läpi. Lusikoi seos kulhoon, peitä se ja laita jääkaappiin tilliöljyn ja kastikkeen valmistelun ajaksi.

  5. Tee tilliöljy. Hienonna tilli ja lisää öljyn kanssa sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Kaada öljy kulhoon ja jätä se huoneenlämpöön maustumaan. Jos haluat kirkkaan öljyn, siivilöi öljy harsoliinan läpi. (Voit käyttää öljyn siivilöimiseen myös paperista kahvinsuodatinta.)

  6. Tee kastike. Hienonna salottisipuli. Sulata pienessä kastikekasarissa ruokalusikallinen voita ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä pari minuuttia tai kunnes sipulit muuttuvat läpikuultavaksi. Lisää valkoviini, valkoviinietikka ja kalaliemi. Keitä lientä kasaan noin 10 minuuttia tai kunnes lientä on jäljellä noin puolet.

  7. Kaada toiseen kasariin kerma ja keitä sitä noin 10 minuuttia tai kunnes se on paksuuntunut ja jäljellä on puolet.

  8. Siivilöi sekä valkoviini-kalaliemiseos että kerma. Yhdistä seokset kasarissa. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunamehulla.

  9. Valmista haukikvenellit. Paras keittoastia kvenellien kypsentämiseen on korkeareunainen paistokasari. Kaada kalaliemi kasariin tai isoon, laakeaan kattilaan. Lämmitä liemi höyryävän kuumaksi.

  10. Ota kvenelliseos jääkaapista. Pyörittele seoksesta kvenellejä kahden soikean ruokalusikan avulla. Seoksesta tulee 12–18 kvenelliä riippuen niiden koosta. Laske kvenellit hellävaraisesti kuumaan liemeen. Kypsennä 6 minuuttia miedolla lämmöllä. Käännä kvenellit lusikan avulla kypsymisen puolivälissä. Jos kypsennät kvenellit useammassa erässä, kuumenna ne uudestaan käyttämällä niitä nopeasti kuumassa kalaliemessä.

  11. Kuutioi kylmä voi. Lämmitä kastike höyryäväksi. Ota kastikekasari pois hellalta. Vatkaa voi rivakasti kastikkeen joukkoon kuutio kerrallaan. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon tilliöljy. Pyöräytä sekaisin lusikalla.

  12. Nosta 3–4 haukikvenelliä lautaselle ja kaada kastiketta päälle. Halutessasi viimeistele annos raastetulla sitruunankuorella ja tillillä. Tarjoa esimerkiksi höyrytettyjen perunoiden tai parsan kanssa.

  13. Siivilöi jäähtynyt kalaliemi ja pakasta esimerkiksi seuraavaa kalakeittoa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1181 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Parempaa välipalaa ei olekaan kuin rapeapintainen, siemenillä päällystetty bageli. Voit valita mieleiset täytteet suolaisen tai makean nälkään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

5
dl
vettä
50
g
margariinia
n. 1
l
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
tl
suolaa
Keitinvesi
3
l
vettä
2
rkl
siirappia
Pinnalle
1
muna
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sulata rasva. Lisää jauhojen joukkoon kuivahiiva.
  2. Alusta nesteeseen puolet jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa liinan alla puoli tuntia.
  3. Pyöräytä kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa pötkö 12 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon siirappi. Pyöräytä pullien keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Kypsennä muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä pari minuuttia.
  5. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele bagelit munalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleitä uunissa 15 minuuttia.
  6. Täytä jäähtyneet bagelit avokadolla ja kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja marjoilla tai vaikkapa hummuksella ja kasviksilla.
ET-lehti on lisännyt 332 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Haukimurekepihveistä syntyvät kesän parhaat hampurilaiset. Haukifileet on helppo jauhaa tehosekoittimessa niin, että pienet ruodot katoavat massaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipurilaiset

Ainekset

600
g
jauhettua haukea
1
dl
kermaa
1
muna
1
rkl
perunajauhoja
1
limetin raastettu kuori
1
rkl
limetin mehua
1
rkl
raastettua inkivääriä
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
chilijauhetta
tl
suolaa
KASTIKE
2
dl
turkkilaista jugurttia
3
rkl
sweet chili -kastiketta
LISÄKSI
6
hampurilaissämpylää
1
sipuli
1
rkl
öljyä
2
tomaattia
salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita kerma, muna ja perunajauhot.

  2. Pese limetti. Raasta vihreä kuori ja purista ruokalusikallinen mehua. Raasta inkivääri.

  3. Sekoita kaikki ainekset jauhetun kalan joukkoon.

  4. Yhdistä jugurtti ja sweet chili -kastike.

  5. Kuori ja viipaloi sipuli. Paista sipuli raukeaksi öljyssä pannulla. Viipaloi tomaatti ja revi salaatti.

  6. Taputtele murekemassasta kostutetuin käsin kuusi pihviä.

  7. Paista pihvit öljyssä pannulla, n. 4 minuuttia molemmin puolin.

  8. Paahda sämpylät ja kokoa hampurilaiset tarjolle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3406 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Upota kalapullat kastikekylpyyn! Seuraksi sopii spagetti, mutta myös maalaisleipä on tarpeen. Oliiveilla ja kapriksilla pilkutettu tomaattinen puttanesca-kastike on niin hyvää, että sen haluaa pyyhkäistä lautaselta viimeistä pisaraa myöten. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapulla-puttanesca

Ainekset

400
g
jauhettua kalaa, esim. lohta ja siikaa
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
3
rkl
parmesaania raastettuna
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 1½
dl
pankojauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
(pinnalle pankojauhoja)
PAISTAMISEEN
öljyä
PUTTANESCA-KASTIKE
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
sardellifileetä
4
rkl
oliiviöljyä
1
prk (400 g)
säilykekirsikkatomaatteja
1
dl
valkoviiniä
2
dl
mustia oliiveja
2
rkl
kapriksia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
LISÄKSI
350
g
spagettia
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
(parmesaania raastettuna)

Työvaiheet

  1. Valmista kalapullat. Laita jauhettu kala kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsi ja lehtipersilja, raasta parmesaani ja sitruunankuori hienoksi. Lisää ne joukkoon. Lisää pankojauhot, kananmuna ja mausteet. Pyörittele taikina palloiksi kostutetuin käsin. (Jos taikina tuntuu liian kostealta, lisää pankojauhoja.) Pyörittele kalapullat halutessasi pankojauhoissa. Paista pullat kauniin värisiksi pannulla öljyssä. (Voit myös laittaa kalapullat paistamattomina suoraan liemeen kypsymään. Jätä tällöin kalapullat sivuun odottamaan.)

  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita ja sardelleja öljyssä keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Painele sardellien rakennetta rikki. Lisää kirsikkatomaatit, valkoviini, oliivit ja kaprikset. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Kuumenna kiehuvaksi.

  3. Lisää pullat kastikkeeseen ja anna porista keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

  4. Tarjoa kalapullat keitetyn pastan, polentan tai perunamuusin kanssa. Viimeistele lehtipersiljalla ja halutessasi parmesaanilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1181 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Täydellisen lohisopan salaisuus on itse haudutettu liemi. Se on helppo ja nopea homma – pyydä vain ainekset mukaan kalatiskiltä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohikeitto

Ainekset

1
kirjolohi
l
vettä
1
sipuli
1
porkkana
1
ruukku tilliä
½
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
kokonaisia maustepippureita
2
laakerinlehteä
Lisäksi
2–3
porkkanaa
7
keskikokoista (kiinteää) perunaa
2
dl
ruokakermaa
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kirjolohesta kidukset ja fileoi kala. Voit pyytää kaupan kalatiskillä, että tämä tehdään valmiiksi. Pyydä fileiden lisäksi kalanperkeet pakettiin.
  2. Kuori ja lohko sipuli ja porkkana lientä varten. Leikkaa tillistä varret. Säästä tuoreet tillinhapsut keiton pinnalle.
  3. Laita kalanperkeet kattilaan. Lisää joukkoon vesi, sipulilohkot, porkkanapalat, tillinvarret ja mausteet.
  4. Hauduta lientä liedellä 30 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta. Siivilöi valmis liemi talteen.
  5. Viillä liemen hautuessa kirjolohifileistä pois nahka. Kuutioi fileet. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Silppua tilli.
  6. Laita juurekset keittoliemeen ja keitä melkein kypsiksi. Lisää joukkoon kerma ja kalapalat. Kala kypsyy mehevän kypsäksi muutamassa minuutissa.
  7. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta tuoretta tilliä.