Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3095 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
OHJE Sara Karppinen KUVA Panu Pälviä

Kalatacossa Meksikon heleät maut juhlivat pehmeän tortillan sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + maustuminen 1/2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalatacot

Ainekset

350
g
vaaleaa kalaa fileenä (esim. kuhaa tai turskaa)
1/2
tl
korianterinsiemeniä
1/2
tl
savupaprikajauhetta
1/2
tl
valkosipulijauhetta
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä paistamiseen
Tarjoiluun
4
tortillaa (valmiina kaupasta)

Työvaiheet

  1. Nypi kalasta ruodot, ja leikkaa fileet parin sentin paksuisiksi paloiksi. Murskaa korianterinsiemenet ja sekoita ne muiden mausteiden kanssa. Levitä seos kalapaloille. Anna maustua puoli tuntia.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa, nosta kalat kuumaan pannuun ja paista 3–6 minuuttia kalapalojen koosta riippuen. Käännä kalat puolivälissä varoen, että ne eivät hajoa.
  3. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä tortillat kuumilla kalapaloilla ja lusikoi mukaan mangosalsaa ja chipotle-kermaa (ks. ohjeet alla).

Mangosalsa

Ainekset

1
kypsä mango
1
pieni
punasipuli
1
vihreä jalapeno
1/2
ruukku korianteria
1
limetti
1/4
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista mangosta siemen leikkaamalla hedelmä kahteen osaan pituussuunnassa siemenen molemmilta puolilta. Irrota kuori hedelmänpuolikkaista terävällä veitsellä ja leikkaa hedelmänliha 1 cm:n kuutioiksi. Nosta kuutioit kulhoon.
  2. Hienonna punasipuli, jalapeño ja korianteri mangon joukkoon. Purista limetin mehu joukkoon. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Chipotle-kerma

Ainekset

1/2
limetti
1/2
dl
ranskankermaa
1/2
dl
majoneesia
2
tl
chipotle-kastiketta (Tabasco)

Työvaiheet

  1. Purista limetistä mehu.
  2. Sekoita aineet keskenään. Lusikoi kastike kaloille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3095 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Säilykkeestä tehtävät kalapullat maistuvat pikapaistettujen parsakaalinnuppujen ja sitruunamajon kanssa. Valkuaisista vatkattu vaahto pitää pullien rakenteen ilmavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset kalapullat

Ainekset

n. 450
g
järvikalasäilykettä (esim. 3 prk Pielisen Kalan Luonnonkalaa öljyssä)
1
dl
kuohukermaa
1
dl
korppujauhoja
1
dl
perunamuusijauhetta
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
kananmunan valkuaista
SITRUUNAMAJONEESI
2
keltuaista
2
tl
dijonsinappia
¼
tl
suolaa
½
tl
sokeria
dl
rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
700–800
g
parsakaalia
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Valuta kalasäilykkeestä enin öljy pois. Laita kala, kerma, korppujauhot ja perunamuusijauhe tehosekoittimeen ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes seos on lähes tasaista. (Jätä joukkoon pieniä sattumia.)

  2. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna timjami. Sekoita ne lusikalla kalaseokseen.

  3. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kalaseokseen. Anna seoksen tekeytyä noin 5 minuuttia ennen pyörittelyä.

  4. Valmista majoneesi. Huomioi, että majoneesi onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, eli joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä. Laita keltuaiset, sinappi, suola ja sokeri kapeaan, korkeaan astiaan. Käynnistä sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja lisää öljy ohuena nauhana. Purista sitruunamehu joukkoon.

  5. Leikkaa parsakaalit pieniksi nupuiksi.

  6. Pyörittele kalapyörykkätaikina kostutetuin käsin pulliksi leivinpaperin päälle. Kuumenna reilu nokare voita laakealla paistinpannulla. Paista kalapullia keskilämmöllä noin 7–8 minuuttia, muutaman kerran pullia paiston aikana kääntäen. Siirrä pullat pannulta vadille. Lisää voita pannuun ja pikapaista parsakaalinuppuja pari minuuttia.

Vinkki Riittävä suola kalapulliin tulee säilykkeestä ja muusijauheesta. Taikinaa on kuitenkin hyvä maistaa ennen paistamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3095 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Vongole viittaa isomattosimpukkaan, josta pasta Italiassa tehdään. Sydänsimpukka on aivan yhtä käypä ja melko yleinen Suomen isojen markettien kalatiskeissä.

Pikkusimpukoiden maustama pasta on aivan pohjoisia vuoristoalueita lukuun ottamatta suosittua arkiruokaa koko Italiassa, jossa pitkät rantaviivat takaavat raaka-aineiden tuoreuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla vongole

Ainekset

1
kg
sydänsimpukoita
400
g
pastaa, esim. spagettia tai bucatinia
3
valkosipulinkynttä
1–2
tl
kuivattua chilirouhetta
3
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
½–1
dl
pastan keitinvettä
LISÄKSI
parmesaanijuustoa raasteena

Työvaiheet

  1. Pese simpukat huolellisesti kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet pois.

  2. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Säästä noin 1 dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista valkosipulia ja chilirouhetta oliiviöljyssä isolla kannellisella pannulla pari minuuttia. Lisää simpukat pannulle, laita levy kuumimmalle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla pari minuuttia.

  4. Kun simpukat ovat auenneet, lisää pannulle valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kypsä pasta ja loraus pastan keitinvettä joukkoon. Anna pastan tekeytyä simpukoiden kanssa pannulla pari minuuttia.

Vinkki Pastan keittoajasta kannattaa nipistää pois yksi minuutti, jotta se jää reippaan napakaksi. Loppukypsennys tapahtuu pannulla, jolloin pasta imee ihanasti simpukan makuja itseensä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3095 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Klassisen maustepippurin sijaan silakkalaatikko saa makunsa sitruunasta ja dijoninsinapista. Purjo antaa mukavaa mehevyyttä kerrosten väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ravintolatason silakkalaatikko

Ainekset

500
g
silakkafileitä
1
kg
perunoita
1
(noin 250 g)
purjo
3
rkl
voita
1
ruukku tilliä
½
sitruunan mehu
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
150
g
ranskankermaa
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla. Poista halutessasi evät ja ruoto.

  2. Pese ja viipaloi perunat. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa voissa pari minuuttia, kunnes se hieman pehmenee.

  3. Hienonna tilli. Purista sitruunan mehu kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, ranskankerma, sinappi ja mausteet. Lisää purjo ja tilli.

  4. Voitele uunivuoka. Levitä perunaviipaleita vuoan pohjalle. Lisää silakkafileitä ja purjo-kermaseosta. Lisää sitten kerroksittain perunoita, silakkafileitä ja kermaseosta. Ripottele korppujauhot pinnalle.

  5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)