Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tacobileet! Pehmeiden pienten maissitortillojen päälle lastataan nyt rapeaksi friteerattua turskaa, korianteri-coleslaw'ta ja tacokastiketta. Paras lopputulos syntyy, kun jokainen saa koota aineksista mielensä mukaisen tacon.

Rapeita kalapaloja, korianteri-coleslawta ja tacokastiketta. Näistä on koukuttavat kalatacot tehty! Älä säikähdä pitkää raaka-ainelistaa, sillä suurin osa niistä on kuivamausteista.

Turskafileet saavat herkullisen rapean pinnan kun ne pyöritellään ensin rikotussa kananmunassa ja maustetussa panko-jauhossa, jonka jälkeen ne paistetaan 175-asteisessa öljyssä rapeiksi ja kauniin ruskeiksi.

Korianteri-coleslawssa maistuu nimensä mukaisesti korianteri, mutta myös raikas lime, juustokumina sekä valkosipuli. Raastetut kaalit ja porkkanat sekoitetaan yhteen kastikkeen kanssa, jonka pohjana toimii hapokas turkkilainen jogurtti ja täyteläinen majoneesi.

Kalatacot voi viimeistellä oman maun mukaan esimerkiksi avokadon viipaleilla, tuoreella korianterilla tai jalopenoviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalatacot

Ainekset

600
g
turskafileetä
2
dl
pankojauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
caeynnepippuria
1
kananmuna
1
l
rypsiöljyä paistamiseen
Korianteri-coleslaw
150
g
punakaalia
150
g
valkokaalia
2
porkkanaa
Kastike coleslaw'lle
1
pieni ruukku
korianteria
1
limetin mehu
3
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
½
tl
suolaa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Tacokastike
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
3
säilöttyä chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa
1
limetin mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
16
pientä tortillalettua
avokadoa, jalapenoviipaleita, limetinlohkoja, tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Tee koriantericoleslaw. Raasta kaalit, kuori ja raasta porkkanat. Laita raasteet kulhoon. Tee kastike. Pilko korianteri ja kevätsipuli karkeasti tehosekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Purista limetin mehu mukaan. Lisää loput kastikkeen ainekset ja hienonna tasaiseksi. Sekoita kastike raasteeseen.

  2. Soseuta tacokastikkeen aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

  3. Leikkaa turskafilee 2 cm:n kuutioiksi ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita pankojauhot ja mausteet keskenään ja laita seos lautaselle. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki. Pyöritä kalapalat ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa.

  4. Kuumenna öljy kattilassa 175-asteiseksi. Testaa kuumuus tiputtamalla leipäpala kuuman öljyyn. Kun se nousee pintaan ja ruskistuu kauniisti minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Paista kalapaloja öljyssä noin kolme minuuttia, käännä puolivälissä. Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

  5. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Kokoa päälle tacokastiketta, koriantericoleslaw’ta, paistettua turskaa, limettiä, avokadoa, korianteria ja jalapenoa.

Vinkki Adobo-kastikkeeseen säilöttyjä chipotlechilejä myydään isoissa marketeissa.

Kommentit (4)

Vierailija

Jos ei ole mahdollisuuksia ja välineitä uppopaistaa kalafileitä kotikeittiössä niin yhtä hyvin asiansa ajaa tässä(kin) ohjeessa varmasti ihan pakasteen peruskalapuikot -tai crispyfileet. Säästyy aikaa, sammutuspeitteet, palovaroittimet ja vaahtosammuttimet.

Vierailija

Jos tarvitset noita kaikkia tarvikkeita uppopaistaessasi ruokaa niin siinä tapauksessa todella suosittelen sinulle kaupan kalapuikkoja. Joskus ruuanlaittoon on mukava käyttää vähän enemmän aikaakin.

Nasse

Huumorintaju on taitolaji täälläkin...
Komppaan täysin ekaa kommenttia. Monikaan ei ostele litroittain öljyä kaappiin odottamaan siihen, että kerran uppopaistaa kalat tacoihin. Tottakai aina itsetehdyt on paremmat, mutta kokemuksella voin sanoa, että ainakin melkein yhtä hyvät tulee crispy -sitruunafileistä (löytyy juuri sieltä pakastealtaasta, hui kamalaa). Aina voi käyttää aikaa kunnollisiin itsetehtyihin soosseihin ja muihin lisukkeisiin.

Vierailija

Komppaan myös ensimmäistä kommentoijaa. Mitä jos ihan vaan nuo leivitetyt kalat ruskistaisi uunissa? Tai paistinpannulla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Kommentit (0)