Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.
Siikacrudo
Ainekset
Työvaiheet
-
Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.
-
Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.
-
Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.
-
Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.
-
Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.
Tilliöljy
Ainekset
Työvaiheet
-
Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.
-
Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.
-
Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.
-
Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.
-
Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.