Mitä saadaan, kun yhdistetään graavisiika ja ceviche? Herkullisen raikas kala joulupöytään. Raaka kala kypsyy pikaisesti greippi- tai limettikylvyssä ja saa makuparit mintusta ja pistaasista.
Joulupöydän yllättävin kalaherkku syntyy nopeasti ja yhdistää monta erilaista suutuntumaa.
Siika suolataan kevyesti ja raakakypsytetään sitruksilla cevichen tapaan. Pehmeän vaalean kalan seuraan sopivat loistavasti rapeat pistaasit ja sitruskylvyssä marinoituneet avokadot ja sipulit.
Tarkoitukseen kannattaa valita kasvatettua siikaa, jota ei tarvitse pakastaa ennen käyttöä. Käsittelyn helpottamiseksi voit kuitenkin jäädyttää fileitä vartin verran ennen leikkaamista.
Viinisuositus: Herkän siian, avokadon ja pistaasien kanssa toimii hapokas albariño, kuten Pulpo Albariño 2019. Viini on kuiva ja kukkainen. Sen jännittävä aromikkuus ja mineraalisuus toimivat hienosti sitrusmehun ja avokadon yhdistelmän kanssa, jolloin kokonaisuudesta tulee raikas ja pirteä. Toisenlaisen ja pehmeämmän kokonaisuuden luo Pinot Grigio St. Magdalena 2019. Viinin pehmeän hedelmäinen ja jopa kukkainen olemus pysyy kasassa hapokkuuden ja mausteisuuden avulla. Tuloksena on lempeä ja herkkä kokonaisuus, jossa korostuu pääraaka-aine.
Sitruksinen siikacrudo
Ainekset
Työvaiheet
-
Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä –20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.
-
Purista mehu greipistä tai limetistä, mittaa 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu ruuan viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehuun kulhoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria ja anna sipulin maustua 5 minuuttia.
-
Halkaise avokado, poista kuori ja kivi. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja lisää sipulien joukkoon.
-
Leikkaa kalasta ohuita, nahattomia viipaleita. Laita ne lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele 2 rkl sitruksen mehua ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Anna maustua 5 minuuttia.
-
Irrottele mintunlehdet ja rouhi pistaasit. Lisää sipuli-avokadoseos, mintunlehdet, versot ja pistaasit kalalle. Viimeistele öljyllä ja koristele halutessasi limetillä ja greipillä.
Ohjetta täydennetty 14.12. lisäämällä kohtaan 1 tieto, että kasvatetun siian lisäksi myös merestä pyydetyn siian voi käyttää pakastamatta.
Missä tässä on graavikala? Aika selvä ceviche toi on. Siikaceviche.
Jep. Ei löytynyt graavia. Ja nesteitäkin suht vähän.
Järvestä pyydetty villisiika pitää pakastaa. Merestä pyydettyä ei!
Korjatkaa ohje kalan pakastamista!