Makeansuolainen mausteliemi virittää uunisiian juhlatunnelmaan. Joulusiika sopii lämpimänä pääruuaksi ja maistuu myös kylmänä kalapöydässä.
Vinkki! Valele siikaa uunikypsennyksen aikana useaan kertaan mausteliemellä, niin pinnasta tulee hurmaavan tahmea ja maukas, ja liemi imeytyy paremmin kalaan.
Tahmea joulusiika
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista ensin maustesiirappi. Pese chili, halkaise ja poista valkoiset siemenkalvot ja siemenet, leikkaa viipaleiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi.
- Mittaa kattilaan ketjap manis -kastike, valkoviini, ruokosokeri, tähtianis, kanelitanko, inkiväärilastut ja chili. Kiehauta seos ja keitä keskilämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes seos on siirappimaista. Lisää limettimehu ja kalakastike.
- Raaputa siiasta suomut suomustinraudalla tai veitsen lappeella. Pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa siian nahkaan molemmille puolille viiltoja parin sentin välein niin, että ne ulottuvat selkäruotoon saakka.
- Pyyhi siian sisus talouspaperilla kuivaksi. Ripottele kalan sisälle merisuolaa.
- Aseta kala uunivuokaan. Kaada päälle puolet maustesiirapista. Kypsennä kalaa 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Valele kalalle muutaman kerran kypsennyksen aikana vuoan pohjalle valunutta maustesiirappia.
- Hienonna korianteri ja mintunlehdet. Huuhtele chili, ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Rouhi pekaanipähkinät.
- Nosta kala tarjoiluvadille. Valuta päälle loput maustesiirapista. Ripottele pinnalle myös yrttejä, chiliä ja pekaanipähkinää.