Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Panu Pälviä

Ruokabloggaaja ja tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi kokkaa harvoin kalaa, sillä hän ei tykkää ruotojen nyppimisestä. Tässä maukkaassa nuudelikeitossa siitä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä kalapullien massa tehdään tehosekoittimessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä kalapullakeitto

Ainekset

1 1/2
l
kalalientä
2
tl
vihreää currytahnaa
1
sipuli
5
cm pala
inkivääriä
1
sitruunanruoho
(2 kaffirlimetin lehteä)
1
rkl
kalakastiketta
Kalakastike
400
g
vaaleaa kalaa fileinä (esim. hauki, kuha, ahven)
1
ruukku
korianteria
2
kananmunaa
3
rkl
kalakastiketta
1
rkl
sitruunaruohoa hienonnettuna
1
tl
fariinisokeria
1
rkl
maizenaa
Lisäksi
200
g
riisinuudeleita
8
keltaista kirsikkatomaattia
1
avokado

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi ja lisää currytahna liemeen.
  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja leikkaa inkivääri tikuiksi. Hienonna sitruunaruoho: ota 1 rkl sivuun kalapullia varten ja käytä loput liemeen.
  3. Lisää sipuli, inkivääri, sitruunaruoho (ja limetinlehdet) liemeen ja kiehauta. Lisää kalakastike. Hauduta miedolla lämmöllä sillä välin kun valmistat pullat.
  4. Pilko kala ja laita se tehosekoittimeen. Leikkaa korianterin lehdet talteen ja silppua varret kalojen joukkoon. Lisää loput kalapulla-ainekset tehosekoittimeen ja jauha hienoksi.
  5. Ota kalapullataikinasta ruokalusikan avulla kukkurallisia ja laske pullat varoen hiljalleen porisevaan liemeen niin, että pullat eivät kosketa toisiinsa. Jatka, kunnes kaikki kalapullat ovat liemessä. Siirrä kattila liedeltä.
  6. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne kuumaan liemeen. Laita kansi päälle ja hauduta 1 minuutti. Pyöräytä lientä lusikalla ja hauduta vielä 2 minuuttia.
  7. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jaa ne kulhoihin. Puolita avokado ja poista kivi. Suikaloi hedelmäliha ja lisää se nuudeleiden joukkoon. Kauho kulhoihin kuumaa lientä ja kalapullia. Viimeistele korianterilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Harissasta makua saava lohi kypsennetään lämpömittarin avulla, jotta se ei vahingossa pääse ylikypsäksi, vaan jää meheväksi ja rakenteeltaan sopivasti halkeavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajainen harissalohi

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
lohifilee
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
harissatahnaa
1
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
korianterinsiemeniä murskattuna
½
tl
juustokuminaa
PÄÄLLE
1
dl
cashewpähkinöitä
1
dl
pekaanipähkinöitä
½
dl
seesaminsiemeniä
½
tl
sormisuolaa
TARJOILUUN
lehtipersiljaa tai korianteria
sitruunaa tai limettiä viipaleina
jogurttidippiä (ks. ohje)

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipulit. Yhdistä valkosipuli, harissa, siirappi ja öljy. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa ja lisää juustokuminan kanssa öljyseokseen. Levitä lohen pintaan.

  3. Työnnä paistolämpömittari lohifileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes mittari osoittaa 52–58 astetta.

  4. Rouhi pähkinät hienoksi ja sekoita joukkoon seesaminsiemenet sekä suola.

  5. Valmista jogurttidippi (ks. ohje).

  6. Irrottele lohi reiluksi paloiksi. Ripottele päälle pähkinäseosta. Viimeistele yrteillä ja sitrusviipaleilla. Tarjoa jogurttidipin kanssa.

Jogurttidippi

Ainekset

1
pieni valkosipulinkynsi
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
3
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset. Tarjoa lohen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3149 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Itämainen maustetahna harissa antaa keitolle mukavasti lämmintä poltetta. Talvinen koristelu syntyy rapeista juureslastuista ja kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-bataattikeitto

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
2–3
tl
harissatahnaa
2
pkt (à 400 g)
bataattisosetta
1
tlk (2 dl)
kaura- tai soijakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kurpitsansiemeniä
juureslastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljyä ja harissatahnaa kattilassa miedolla lämmöllä muutama minuutti samalla sekoitellen.

  2. Lisää bataattisoseet, kaurakerma, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti.

  3. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne hieman poksuvat.

  4. Tarjoa keitto kurpitsansiementen ja juureslastujen kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Nyt on reseptin tekijältä unohtunut mitä on kerma: "Kerma on maidosta separoimalla valmistettu tuoka-aine". En ole koskaan nähnyt kuinka soijaa tai kauraa lypsetään, jotta saadaan maitoa

Vierailija

Rapeita juureslastuja? Missä valmistusohje?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, 
tässä ohjeessa on tarkoitettu kaupasta ostettavia valmiita juureslastuja tai -sipsejä. Niitä myydään ainakin K-kaupoissa.