Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2380 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Mausteiset krutongit sopivat mainiosti vaikkapa keiton lisäkkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Cayennekrutongit

Ainekset

½
dl
oliiviöljyä
1/4–1/2
tl
cayennenpippuria
1
l
kuutioitua maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää cayennenpippuri ja pyörittele lastalla puoli minuuttia.
  2. Lisää leipäpalat ja paista noin 5 minuuttia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 181 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Panu Pälviä

Inkivääriä, sitruunaruohoa, chiliä ja tähtianista. Siikakeitossa pääosassa on thaityylinen raikkaantulinen liemi, joka sopii ihanasti vaalealihaiselle kalalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tulinen siikakeitto

Ainekset

1
fenkoli
100
g
siitakesieniä
15
g:n pala
inkivääriä
1
sitruunaruoho
1
punainen chili
500
g
siikafileetä
1
l
hyvää kasvislientä
1
dl
cashewpähkinöitä
2
tl
kalakastiketta
1
tl
hunajaa
1
tähtianis
2
rkl
sitruunan tai limetin mehua
1
ps (70 g)
babypinaattia
1
dl
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa fenkolista mahdolliset kuivahtaneet varret pois. Halkaise fenkoli, poista kanta ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  2. Puhdista siitakesienet. Kuori ja viipaloi inkivääri.
  3. Leikkaa sitruunaruohosta kuiva kanta ja leikkaa vaalea osa ohuiksi viipaleiksi. Pese chili, halkaise ja leikkaa pois valkoiset siemenkalvot ja siemenet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Nypi siikafileistä mahdolliset ruodot pois. Poista myös nahka. Leikkaa fileet viipaleiksi.
  5. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää fenkolit, sienet, inkivääri, sitruunaruoho, chili ja cashewpähkinät. Mausta kalakastikkeella, hunajalla ja tähtianiksella. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvit­taessa suolalla.
  6. Lisää keittoon siikafileeviipaleet, sitruunamehu ja huuhdotut babypinaatin lehdet. Peitä kattila kannella, nosta liedeltä ja anna hautua vielä viisi minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele korianterilla.
     

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 181 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tämä herkullinen kylmän kauden keitto saa makunsa pekonista. Kolmen kaalin kimara ja ateriajyvät tuovat annokseen runsaasti kuitua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-pekonikeitto

Ainekset

1
pkt (170 g)
pekonia
1
sipuli
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
dl
ateriajyviä
1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
ps (200 g)
broccolinia eli varsiparsakaalia
1
rs (400 g)
hapankaalia
2–3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
hunajaa
2
tl
meiramia
½
tl
mustapippuria
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Suikaloi pekoni. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paahda pekoni kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Lisää hapaankaali liemineen, vesi, kasvisliemikuutio ja ateriajyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Käsittele sillä aikaa loput kaalit. Revi lehtikaali irti ruodeistaan, huuhdo ja kuivaa revityt lehdet salaattilingossa. Nostele lehtipalat päällekkäin, rullaa ne kimpuiksi ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo ja pätki broccolinit.
  4. Lisää kaalit ja mausteet keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarkista maku.
     

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 713 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Herkulliset lihasattumat ja herneiden rakenne erottavat itse tehdyn hernekeiton valmisruuista. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta. Valmiissa hernekeitossa herneet saavat erottua, vaikka ovatkin pehmeitä.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Kommentit (0)