Klassinen hummerikeitto tarjotaan aiolin ja krutonkien kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hummerikeitto
Ainesosat
1
hummeri (pakaste, noin 400 g)
2
salottisipulia
2
porkkanaa
1
varsisellerin varsi
2
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
3
rkl
oliiviöljyä
3
cl
VS-konjakkia
20
g
voita
1
oksa
timjamia
1
oksa
rakuunaa
2
rkl
tomaattipyreetä
1/2
l
vettä
2
dl
kuohukermaa
4
rkl
hummerifondia (esim. Touch of Taste)
Päälle
2
viipaletta
vaaleaa leipää
1
rkl
öljyä
2
rkl
tuoretta silputtua rakuunaa
Vaiheet
- Sulata hummeri ohjeen mukaan ja halkaise se pituussuunnassa selkäpuolelta vahvalla, terävällä veitsellä. Poista pää. Poista pyrstöstä tumma suolinauha. Ota pyrstöliha talteen. Katkaise sakset. Halkaise saksien kuoret pähkinänsärkijällä tai vasaralla napauttamalla. Ota lihat talteen. Kaavi hummerin kuoret ja pää lusikan avulla puhtaiksi. Pilko kuoret lihanuijalla. Hienonna hummerin lihat suupalan kokoisiksi.
- Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuori porkkanat. Leikkaa porkkana ja varsiselleri 1 cm:n paksuksiksi viipaleiksi. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Paloittele tomaatit ja poista puumainen kanta.
- Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja paista hummerin kuoria noin 5 min. Lisää konjakki ja sekoita.
- Kuumenna voi toisessa kattilassa ja kuullota sipuleita, porkkanoita, varsiselleriä, valkosipuleita, tomaatteja ja yrttejä miedolla lämmöllä noin 5 min. Lisää tomaattipyree ja hummerinkuoret liemineen.
- Kaada päälle kylmää vettä noin 1/2 litraa tai niin paljon, että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 45 min. Kuori pinnalle muodostunut vaahto. Lisää kerma ja anna kiehua matalalla lämmöllä 10 min.
- Siivilöi keitto toiseen kattilaan. Painele vihannes-hummerinkuorimassaa reippaasti lusikalla siivilää vasten, jotta saat kaikki maut talteen. Lisää keittoon hummerifondi ja paloitellut saksi- ja pyrstölihat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja konjakkia.
- Leikkaa leipäviipaleet 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Paahda ne kuumassa pannussa öljyssä rapeiksi krutongeiksi.
Kermaisen hummerikeiton pariksi sopii chardonnay, kuten sitruksinen ja mineraalinen Château de Viviers Chablis, 8,81 e, tai kypsän persikkainen, elegantti La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, 20,80 e. (JUOMASUOSITUS Sanna Maskulin)
Aioli (1 annos)
Ainesosat
3-4
valkosipulinkynttä
1/2
tl
suolaa
1-2
munankeltuaista
2 1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
sitruunan mehua
Vaiheet
- Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne ja suola tehosekoittimessa. Lisää keltuaiset ja pyöräytä pari kierrosta niin, että saat tasaisen tahnan. Lisää öljy tippa kerrallaan tai aivan ohuena nauhana samalla kun kone käy. Mausta lopuksi sitruunalla.