Sahramilla maustettu made-äyriäiskeitto on täynnä makua. Mikä parasta, kalaherkku valmistuu yhden astian taktiikalla!
Made-äyriäiskeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Puhdista simpukat. Kopauta avoimia simpukoita kevyesti työtasoa vasten. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu.
- Leikkaa nyljetty ja perattu made ruodottomiksi paloiksi.
- Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuumenna 3 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit ja valkosipulit miedolla lämmöllä kypsiksi. Halkaise tomaatit ja paprika, poista siemenet ja kanta. Kuutioi kasvikset ja lisää ne kattilaan. Paista kunnes tomaatit ovat pehmeitä. Lisää paprikajauhe ja sahrami.
- Työntele kasvis-sipuliseos kattilassa reunoille. Lisää 3 rkl öljyä keskelle. Nosta lämpö ja paista madepaloja öljyssä hetki. Lisää vesi ja liemikuutiot kattilaan ja anna liemen kiehahtaa.
- Lisää simpukat ja keitä kannen alla kattilaa välillä ravistellen noin 5 minuuttia. Simpukat avautuvat kypsyessään. Poimi avautumattomat simpukat kattilasta ja heitä ne pois.
- Lisää katkaravut kattilaan ja anna niiden lämmetä. Mausta limettimehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa sofrito maalaisleivän kanssa.
Kala on hieno, mutta herkkä raaka-aine. Varsinkin made kuuluu tähän joukkoon. Reseptin mukaisella runsaalla, voimakkaalla maustamisella saa heittää hyvästit mateen hienolle maulle. Kyseisellä reseptillä tehtyyn kalakeittoon kelpaa pakastesei oikein hyvin.
Maku asia, miltä made maistuu. Ostin pari talvea sitten madetta ensimmäisen kerran ja valmistin keiton (ilmeisesti) perinteisellä reseptillä (ei paljonkaan mausteita) ja minusta se maistui pohjamudalta eikä mitenkään "hienolta".
^^^^ Pohjamudalta?
Kannattaisiko kokeilla toisenkin kerran, tällä kerralla jotain ihan oikeaa madekeittoreseptiä ennen kuin "kokemuksen syvällä rintaäänellä" alkaa julistaa mielipiteitään? Ensin mateesta keitetään liemi ja vasta siitä liemestä tehdään soppa. Soppa365ssa on mm tällainen resepti
https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-juhli-ja-nauti-keitot/madekeitto
Rintaääneni tosiaan oli tuon ensikokemuksen perusteella syvä, mutta kiitos linkistä, on ollut mielessä muutenkin, että pitäisi löytää jokin toinen resepti mitä kokeilla. Tuo näyttää erilaiselta, ehkä otan "revanssin" :)