
Tämän kesän vaihtuessa syksyyn sopii vielä ulos syötäviin ruokiin ripaus sitruunan kirpeää raikasta makua yhdistettynä valkosipuliin laimeilla mauilla muikkua sekä uljaan salaatin eri makujen taatessa aterian hohdokkuuden värikirjon siinä.
muikkuja, keitettyjä perunoita, voita, rypsiöljyä, valkosipulia, tilliä, retiisejä, sitruuna, sitruunamehua, kiinankaalia, punasipuli, kurkku, porkkana, kapris, salvia yrttiä, soijakastiketta, kreikkalainen jogurtti, sinappia, omenaviinietikka, suola, sokeria, juokseva hunaja, mustapippuria, ruisjauhoja
Muikut ja valkosipuliliemi perunoille sekä retiisisalaatti
Ainekset
Työvaiheet
Puolita kurkku ja tee ohuen ohuita siivuja juustohöylällä siitä ja mausta kurkkusiivut sen omalla marinadilla, laita jääkaappiin odottamaan. Tee salaatti ja siivuta retiisit kulhoon sekä kuori sitruuna ja tee siivuja siitä ja pilko vielä pienemmäksi, lisää kulhoon myös siitä pirskoutuva liemensä. Kuori ja raasta porkkanat mukaan. Laita myös ruukku tilliä joukkoon hienontamalla se ja myös punasipuli. Revi kiinakaalia ja lisää mukaan, kuten kapriskin. Sekoita kreikkalaisen jogurtin joukkoon sinappia, ja soijakastiketta, lisää salaatin joukkoon. Lisää myös lopuksi juuri ennen syömistä marinoitu kurkkusiivu.
Perkaa muikut ja poista muikusta kaikki sisälmys ja vedä selkäruoti pois kevyesti nostamalla kalan keskiruumiista sitä ilmaan yhdestä kohtaa ja vetämällä pyrstöä kohden se irti. huuhtele hyvin tämän jälkeen kala. Laita perunat kiehumaan 30 minuutiksi. Tällä välin tee muikuille valkosipuliliemi hienontaen valkosipulinkynnet ja sekoittaen kaikki marinadin ainekset hyvin keskenään vispaten. Laita myös leivinpaperin päälle ruisjauhot ja kääntele kalat siinä molemmin puolin että ne jauhottuvat. Siirrä erilliselle lautaselle ja jätä odottamaan niiden kuullottamista pannulla. Laita pannulle voi ja öljyä reippaasti jotta kala rapeutuu kypsyessään siinä. Kun kaikki kalat ovat jo paistettuja, laita salaattikulhoon marinoidut kurkkusiivut ja sekoita hyvin salaatti. Voit myös lisätä vähän sitruunalientä mukaan. Raikasta syyskesän hetkeä muikkuja, pirtsakoita liemiä ja perunoita maistellen.