Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 82 keittokirjaan.
Ohje: Sanna Kekäläinen Kuva: Reetta Pasanen

Tyylikäs mutta helppo lohipastrami saa tekeytyä viileässä muutaman tunnin. Kylmän kalan kanssa maistuvat kapriksilla ja krassilla höystetyt perunat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Lohipastrami

Ainekset

600
g
lohifilaatä fileen paksusta päästä (500 g nahatonta)
2
tl
suolaa
Pinnalle
2
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
hienonnettua tilliä

Työvaiheet

  1. Poista lohipalasta ruodot, nahka ja vatsarasva. Hiero suola fileen molemmille puolille. Anna maustua peitettynä viileässä noin 1,5 tuntia.
  2. Pyyhi suola pois kalan pinnasta. Leikkaa filee neljäksi siistiksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi.
  3. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu erittäin kuumaksi ja paista lohipaloihin yksi kerrallaan nopeasti hieman väriä. Rouhi pippuria pinnalle.
  4. Levitä hienonnettu tilli laakealle vadille ja pyörittele kalat siinä. Kääri kalapalat yksitellen tiukasti tuorekelmuun. Siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään 1 tunniksi.
  5. Poista tuorekelmu lohen ympäriltä ja tarjoa kylmänä kaprisperunoiden ja esimerkiksi hölskykurkkujen kanssa.

Kapris-krassiperunat

Ainekset

1
kg
(varhais)perunoita
2
tl
suolaa
3
rkl
kapriksia
1/2
dl
voisulaa
1/2
dl
krassia tai muuta versoa
1/2
tl
valko- tai mustapippuria
(sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Pese ja raaputa varhaisperunat puhtaiksi tai kuori perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
  2. Laita perunat laakealle vadille ja murskaa niiden rakenne haarukalla. Lisää kaprikset, voisula ja krassi joukkoon ja sekoita. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1122 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Äyriäispastan mehevyyden salaisuus on helppo pesto, joka surautetaan sitruunamelissasta ja paahdetuista kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
20 min + pakasteen sulattaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunamelissapestolla maustettu äyriäispasta

Ainekset

PESTO
1
ruukku (noin 3 dl)
sitruunamelissaa
1–2
valkosipulinkynttä
40
g (1 dl)
parmesanjuustoa
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
vaaleaa balsamicoa
1 ½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
pkt (350 g)
pakasteäyriäisiä (Esim. Pirkka äyriäissekoitus)
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
400
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sitruunamelissa varsineen tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta parmesaani. Lisää yrttien joukkoon.
  2. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutin ajan. Lisää siemenet ja öljy sitruunamelissan joukkoon ja soseuta tasaiseksi pestoksi. Voit jättää peston myös karkeammaksi seokseksi.
  3. Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Ota 1 dl keitinvettä talteen. Valuta kypsä pasta siivilässä.
  5. Kuumenna öljy pannulla, paista valutettuja äyriäisiä muutama minuutti kovalla lämmöllä. Lisää joukkoon pasta ja keitinvettä ja kiehauta niin, että neste haihtuu. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lusikoi joukkoon reilusti pestoa. Tarjoile heti.
Oton leipomukset on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Focaccia on herkullinen italialainen muhkea leipä. Se on parhaimmillaan tuoreena joko sellaisenaan vaikkapa tapenaden kera tai oikeastaan minkä vaan ruoan lisukkeena. Focaccian viimeistelyssä voi käyttää hyvälaatuisen oliiviöljyn ja sormisuolan lisäksi oikeastaan mitä vaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + kohotus 1 h + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Focaccia

Ainekset

2,5
dl
vettä
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5,5
dl
vehnäjauhoja
7,5
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kivettömiä (kalamata)oliiveja
10
lehteä
basilikaa
1
tl
(kuivattua) timjamia
1
tl
suolaa myllystä

Työvaiheet

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista.
Sekoita joukkoon 2,5 rkl oliiviöljyä.
Vaivaa joukkoon loput vehnäjauhot.
Pirskottele taikinan päälle oliiviöljyä ja ripottele vehnäjauhoja.
Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. (n. 45 min)

Voitele uunivuoka (n. 18x28cm) ruokalusikallisella oliiviöljyä.
Taputtele taikina voideltuun uunivuokaan ja anna kohota vielä vartti.
Voitele kohonnut leipä lopulla oliiviöljyllä. (3 rkl)
Painele taikinaan sormin koloja. Asettele koloihin oliiveja ja basilikan lehtiä. Ripottele pinnalle timjamia ja rouhi suolaa myllystä.
Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi tapenaden kera.👌🏻

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai 2 pääruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukat vinho verdessä

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
3
valkosipulinkynttä
2
chilipalkoa
3
rkl
oliiviöljyä
dl
vinho verdeä tai muuta kuivaa valkoviiniä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
korianteria
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä siivilässä. Vedä tai raaputa kuoren välistä ”parrat” pois. Poista joukosta simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Kopauta raollaan olevia simpukoita työtasoa vasten. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi chilit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä kattilassa sekoitellen muutama minuutti. Lisää simpukat, viini, suola ja pippuri, peitä kattila kannella ja keitä noin 5 minuuttia välillä kattilaa ravistellen.
  3. Poimi avautuneet simpukat tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Heitä avautumattomat simpukat pois.
  4. Siivilöi liemi talteen ja kaada takaisin kattilaan. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia tai kunnes liemi on tiivistynyt puoleen. Hienonna korianteri ja lohko sitruuna.
  5. Kaada kuuma liemi simpukoille. Viimeistele korianterilla ja sitruunamehulla. Tarjoa sellaisenaan tai leivän ja aiolin kanssa.
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä mehevät kalatacot kootaan lettusten sijaan salaatinlehdille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

”Kalatacot” salaatinlehdillä

Ainekset

4
baby gem -salaattia
2
avokadoa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
rkl
limettimehua
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
prk
tex mex -salsakastiketta
2
prk
säilöttyä kalaa, esimerkiksi lohta tai tonnikalaa (yhteensä noin 370 g)
100
g
cheddaria raastettuna
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtaise ja kuivaa salaatinlehdet. Laita ne tarjoiluvadille.
  2. Halkaise avokadot, lusikoi avokadonliha kuorista ja painele haarukalla soseeksi. Mausta limetillä, suolalla ja pippurilla. Viipaloi kirsikkatomaatit.
  3. Anna jokaisen syöjän koota omat taconsa nostamalla salaatinlehdelle avokadoa, tomaattia, salsakastiketta, kalaa, juustoa ja korianteria.