
Jos etsit rentoa, mutkatonta ja ylihyvää viikonloppuruokaa, kokeile fenkolilla maustettua lohilaatikkoa.
Ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen Glorian ruoka & viiniin tekemä lohilaatikko poikkeaa hieman perinteisestä versiosta. Sipulin sijaan lohilaatikkoon tulee ohueksi viipaloitua fenkolia. Fenkoli on loistava mauste rasvaiselle lohelle. Siksi se toimii myös perinteisessä lohilaatikossa loistavasti. Tuoreen tillin kanssa se raikastaa täyteläisen ja kermaisen lohilaatikon maun.
Tässä versiossa ei ole myöskään lainkaan kananmunaa – sen sijaan kermasta ja täysmaidosta tehty liemi saa mausteekseen fenkolinsiemeniä.
Valitse lohilaatikkoon kiinteä perunalajike, kuten Afra, Matilda, Velox, Annabelle tai Siikli.
Fenkoli-lohilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Viipaloi lohifilee noin ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet tasaisesti leikkuulaudalle.
- Murskaa maustepippurit huhmareessa. Hienonna tilli. Ripottele filepalojen päälle pippuria, suolaa, sokeria ja tuoretta tilliä. Peitä lohifileet leivinpaperilla ja aseta leikkuulauta päälle painoksi. Lohi saa maustua huoneenlämmössä.
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele laakea, korkeareunainen uunivuoka (vetoisuus 3 l) voilla tai öljyllä.
- Kuori perunat. Leikkaa ne ja fenkoli ohuiksi viipaleiksi.
- Lado puolet perunaviipaleista vuoan pohjalle. Asettele perunoiden päälle tasainen kerros lohta ja fenkoliviipaleita. Lisää päälle loput perunaviipaleet.
- Murskaa fenkolinsiemenet huhmareessa. Sekoita kerma, täysmaito, suola, pippuri, fenkolinsiemenet ja tilli kulhossa. Kaada seos vuokaan.
- Kypsennä lohilaatikkoa uunissa noin 1 ½ tuntia tai kunnes laatikko on kypsää eli perunat ovat pehmeitä. Uunien lämpötiloissa on joskus merkittäviäkin eroja, ja paistoaika voi olla lyhyempi tai pidempi. Tarjoa etikkapunajuurien kanssa.