
Uunilohi meni uusiksi! Amerikkalaisesta Bon Appétit –lehdestä inspiraationsa saanut uunilohi kypsyy sitrusten ja fenkolin kanssa meheväksi.
Ihana uunilohi kuuluu monen suomalaisen suosikkiruokiin. Kun haluat uunilohesta täydellisen, lämpömittari tulee tarpeeseen, sillä lohi saattaa mennä uunissa helposti ylikypsäksi. Mediumiksi eli läpikuultavan kypsäksi lohi paistuu 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Mikäli lohesta haluaa läpikypsän, tulee kypsentämistä jatkaa vielä tovi.
Mehukas veriappelsiini on vielä hetken sesongissa, eli nyt on loistava aika ottaa siitä kaikki ilo irti! Hapokkaat sitrukset ovat täydellinen pari rasvaisen lohen kanssa ja raikas fenkoli viimeistelee kokonaisuuden. Fenkoli on maultaan aniksinen ja mausteinen ja se on löytänyt tiensä jo monien kalakeittojen raaka-ainelistalle.
Fenkoli-sitruslohi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa fenkolit ohuiksi lohkoiksi. Pese ja leikkaa sitrukset ohuenohuiksi viipaleiksi. Viipaloi chili ja poista siemenet. Levitä fenkolit, sitrukset ja chilit uunipellille.
- Mausta kasvikset ja lohipala suolalla ja pippurilla. Laita lohi fenkoliseoksen päälle. Valuta öljy pinnalle. Kypsennä lohi mediumiksi eli läpikuultavan kypsäksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Jos käytät paistolämpömittaria, sisälämpötila on 42 astetta. Jos haluat läpikypsän kalan, jatka kypsentämistä vielä hetki.
- Irrottele kala pienemmiksi paloiksi. Tarjoa tillin, vuonankaalin ja maalaisleivän kanssa.
Rasvaiselle kalalle vielä 1,5 dl öljyä tuntuu paljolta
Aika vähän on suolaa kalalle. Muutenkin jäi uupumaan makuja kuten soppa365:n reseptissä valitettavan usein. Ensikerralla maustan ronskimmin.
Poistetaanko kalasta nahka ennen paistamista?
Nahkaa ei tarvitse välttämättä poistaa. Koska kala irrotellaan paloiksi ennen tarjoilua nahan voi siinä vaiheessa nostaa pois pelliltä.
Minun kokemukseni mukaan 1/2 tuntia 175 asteessa on liian kauan. Lohi on silloin jo melko kuivaa, varsinkin, kun uuni on esilämmitetty.