Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari ja Monserrate Cedeno Medranda KUVA Pia Inberg

Sakealieminen ecuadorilainen kalapata vie kielen mennessään. Kermaisen koostumuksen takaa paahdetuista maapähkinöistä ja maidosta soseutettu tahna. Pata sopii tarjottavaksi sellaisenaan tai riisin kanssa. Limetti ja korianteri ovat piste iin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Biche de pescado y camarón eli ecuadorilainen kalapata

Ainekset

Maapähkinätahna
2
dl
kuorittuja maapähkinöitä
1
punasipuli
2-3
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
juustokuminaa
2
dl
täysmaitoa
2
rkl
maapähkinävoita
Kalapata
1
(700 g)
bataatti
2
esikeitettyä maissintähkää
1
paprika
700
g
valkoista kalaa fileinä (esim. ahvenia tai turskaa)
2
rkl
öljyä
1
rkl
oreganoa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1/2
tl
mustapippuria
5
dl
kalalientä
1 1/2
tl
suolaa
1
ps (180 g)
isoja kuorittuja katkarapuja
1
ruukku
korianteria
2
limettiä lohkoina

Työvaiheet

  1. Valmista ensin maapähkinätahna, joka sakeuttaa kalapadan liemen. Paahda pähkinät kevyesti valurautapannulla tai padassa. Jäähdytä ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja pyöräytä joukkoon juustokumina. Kuullota sipulit mausteöljyssä ja lisää pähkinöiden joukkoon. Aja sileäksi.
  3. Lisää maito ja aja leikkuuterällä tasaiseksi. Mittaa lopuksi maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi
  4. Kuori ja paloittele bataatti. Paloittele maissit reiluiksi paloiksi. Pese ja kuutioi paprika. Poista kaloista ruodot ja paloittele fileet.
  5. Kuumenna öljy padassa ja lisää mausteet. Kuullota hyvin miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kalaliemi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää bataatit ja keitä 10 minuuttia.
  7. Lisää paprikat, maissit ja kalapalat. Kypsennä miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi maapähkinätahna sekä katkaravut. Kuumenna.
  8. Hienonna päälle runsaasti korianteria. Tarjoa limettilohkojen kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Varhaiskaali pitää paahtamisesta. Pilko se broilerin seuraan, kypsennä uunissa ja mausta reilusti sitruunalla, persiljalla ja fenkolin lehdillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen kaali-broileripaistos

Ainekset

1
pkt (400 g)
maustamatonta broilerin sisäfilettä
1
varhaiskaali
1
fenkoli
2–4
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
pinjansiemeniä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
sitruunan mehu
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi broilerinfileet talouspaperilla ja laita ne laakeaan uunivuokaan.
  2. Leikkaa kaali ja fenkoli 2–3 cm leveiksi lohkoiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Lisää vihannekset, öljy, siemenet ja mausteet vuokaan broilerin joukkoon ja sekoita hyvin.
  3. Purista sitruunoista mehu pieneen kulhoon. Hienonna persilja ja sekoita se mehuun. Sekoita puolet sitruuna-persiljaseoksesta broilerivuokaan.
  4. Paista vuokaa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja kaalit ja fenkolit pehmenneet. Sekoita loppu sitruuna-persiljaseos ruokaan ja tarjoa heti. Koristele ruoka fenkolin vihreillä lehdillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Ravintola Juuren reseptillä valmistuu niin ihana makaronilaatikko, että se jää varmasti vakioreseptien joukkoon. Jauhelihan sijasta laatikkoon ryöpätään korvasieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 t 40 min
Valmistusaika
4-6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Korvasieni-makaronilaatikko

Ainekset

400
g
(luomu)makaroneja
3
tl
suolaa
Korvasienimuhennos
500
g
korvasieniä ryöpättynä
2
keskikokoista sipulia
4
valkosipulinkynttä
¾
dl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
¾
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
100
g
voita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Liemi
4
kananmunaa
4
dl
kermaa
1
prk (200 g)
smetanaa
1
tl
maustepippuria
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Harjaa korvasienistä hiekka ja leikkaa jaloista kuivat kannat. Halkaise ja puhdista sienet myös sisältä. Kiehauta kattilassa 3 osaa vettä ja lisää joukkoon 1 osa sieniä. Ryöppää korvasieniä 5 minuuttia. Kaada vesi pois. Huuhtele sienet juoksevalla vedellä. Toista ryöppäys. Muista huolehtia huoneen tuulettamisesta.
  3. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  4. Tee muhennos. Pilko sipuli, valkosipuli ja sienet. Hienonna yrtit. Kuullota sipuleita ja yrttejä voi-öljyseoksessa 5 minuuttia. Lisää sienet ja jatka kuullottamista 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Sekoita liemen aineet kulhossa. Lisää joukkoon makaronit ja sieni-sipuliseos.
  6. Laita leivinpaperi reunalliseen uunipannuun. Kaada makaroniseos pellille. Laatikosta tulee noin 3 cm:n paksuinen.
  7. Kypsennä uunissa 30–40 minuuttia, kunnes laatikko on hyytynyt.
  8. Tarjoa laatikko vinegretillä viimeistellyn vihersalaatin kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Tuleeko tuohon kolmen sipulin korvasienipastaan todellakin noin paljon voita siinä sipulien kuullotusvaiheessa, 150g?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Herkullisin hauki paahtuu pikaisesti uunissa. Sen pintaan sipaistaan mausteöljyä ja kastikkeena tarjotaan raikasta tahinisoosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulihauki

Ainekset

800
g
haukifileetä
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa fileestä pois evät ja vatsaruodot. Poista y-ruoto: viillä terävällä veitsellä melkein nahkaan asti aivan ruotorivin vierestä ruotoja veitsellä tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella. Irrota ruotorivi. Leikkaa filee annospaloiksi ja laita palat uunivuokaan.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita valkosipuli, rosmariini ja öljy pienessä kulhossa. Mausta suolalla ja levitä kalapaloille. Kypsennä uunissa 15–20 minuuttia palojen koosta riippuen. Tee sillä aikaa tahini-kurkkukastike ja annostele sitä reilusti valmiille kalapaloille.

Tahini-kurkkukastike

Ainekset

1
kurkku
1
ruukku
korianteria
1/2
sitruunan mehu
2
dl
pistaasipähkinöitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1/2
dl
vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi kurkku, hienonna korianteri ja purista sitruunan mehu. Kuori pistaasit.
  2. Yhdistä tahini, vesi, öljy ja suola. Lisää kurkut, yrtit ja pistaasit.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 167 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Marokkolainen chermoula-kastike on täydellinen kaveri grillatulle kalalle. Se toimii myös ihanana täytteenä: leikkaa lohipaloihin viillot, lusikoi niihin chermoulaa ja sujauta grilliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + grillaaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Chermoulalla maustettu lohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä (leveästä päästä)
1
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Chermoula-täyte
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuuteen leveään palaan. Leikkaa jokaisen keskelle viilto. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kalapalat vierekkäin kaksinkertaisen foliopalan päälle.
  2. Valmista chermoula. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet lastuiksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Lusikoi täyte lohen viiltoihin.
  3. Grillaa epäsuorasti kuvun alla 15–25 minuuttia fileen paksuudesta ja grillin lämmöstä riippuen. Lohi on valmista juuri ja juuri kypsänä, kun se lohkeaa kauniisti haarukalla.

Kommentit (2)

Lohi on hyvää

Muuten hyvä resepti mutta en suosittele grillaamaan mitään foliossa. Tutkimusten mukaan terveysriski. Hiljattain oli Aftonbladetissa juttu jossa folion käyttämistä kritisoitiin jyrkästi. Jutun mukaan lisää mm. Alzheimerin taudin riskiä.

Esim. lihan vetäytymiseen suositellaan lihan laittamista vuokaan ja vuoan päälle folio. Mutta itse lihoja ei suositella käärimään folioon.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, kiitos kommentista!

Onpa mielenkiintoinen tieto. Hyvä, kun toi asian esille!