Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Kiia Renko KUVA Pia Inberg

Kokeile vaihteeksi bataattia lohen kumppaniksi. Toimii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
35 minuuttia + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bataatti-lohilaatikko

Ainekset

1
kg
bataattia
3
kpl
sipulia
500
g
lohta
suolaa ja suolatonta sitruunapippuria
1
dl
raastettua parmesaania
1
kpl
ruukku basilikaa
tai
2
kpl
pinaattikourallista
Munaliemi
2
dl
kalalientä
1
prk
ruokakermaa
4
kpl
kananmunaa
suolaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
3
rkl
tillisilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi bataatit ohuiksi. Puolita viipaleet.
  2. Keitä suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia. Valuta.
  3. Kuori ja silppua sipulit. Paista voissa pannulla kullanruskeiksi.
  4. Poista lohesta nahka, ripottele päälle suolaa ja suikaloi kala.
  5. Voitele iso uunivuoka ja asettele pohjalle bataattia.
  6. Ripottele päälle hieman suolaa ja sitruunapippuria.
  7. Levitä bataatin päälle sipulia ja sipulin päälle lohiviipaleita, parmesaania ja basilikaa tai pinaattia. Täytä vuoka näin.
  8. Sekoita munaliemen ainekset yhteen ja kaada vuokaan. Paista ruokaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin tunti tai kunnes bataatit ovat kypsiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Lohi-coulibiac eli kulibjaka on venäläisistä leivonnaisista tunnetuimpia. Voitaikinakuoren sisään on kätketty perinteisesti lohen lisäksi riisiä ja kananmunaa. Savusärki tuo piirakkaan syvyyttä ja rahkavoitaikina makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h 20 min + taikinan vetäytyminen jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Särki-coulibiac

Ainekset

RAHKA-VOITAIKINA
250
g
huoneenlämpöistä voita
1
prk (250 g)
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
TÄYTE
2
dl
puuroriisiä
8
dl
vettä
1
kalaliemikuutio
½
tl
jauhettua mustapippuria
1/6
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
tilliä hienonnettuna
4
kananmunaa
2
tlk (á 275/180 g)
Järki Särkeä tai muuta savukalaa öljyssä
VÄLEIHIN
Ripaus sormisuolaa
VOITELUUN
1
kananmuna
PÄÄLLE
tilli-voisulaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä huoneenlämpöiseen voihin rahka, jauhot ja suola. Sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä peitettynä jääkaapissa muutama tunti.

  2. Keitä riisiä kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois ja jäähdytä riisi. Mausta riisi musta- ja valkopippurilla ja kääntele joukkoon tilli.

  3. Keitä kananmunat koviksi, noin 8–10 minuuttia. Jäähdytä ja viipaloi. Valuta kala. (Voit jättää vähän öljyä joukkoon.)

  4. Kauli voitaikina 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille pellille. Levitä puolet riisistä noin 10 cm:n levyiseksi raidaksi taikinan pitkän sivun suuntaisesti. Peitä riisi kalalla. Peitä kalaviipaleet kanan- munalla. Toista sama järjestys. (Ripottele väleihin hieman sormisuolaa.)

  5. Käännä taikina täytteen päälle. Kostuta saumakohdat kylmällä vedellä. Sulje piirakka tiiviisti haarukalla painelemalla. Voitele munalla. Pistele haarukalla muutama ilmareikä.

  6. Kypsennä 200-asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa coulibiac viipaleina tilli-voisulan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pippurinen härkäruukku on liharuokien klassikko. Se onnistuu puolessa tunnissa vegeversiona härkiksestä ja ruusukaaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lempeän pippurinen härkisruukku

Ainekset

300
g
ruusukaalia
1
sipuli
Paistamiseen
voita ja öljyä
LISÄKSI
250
g
härkistä
1
pkt (noin 125 g)
mustapippurituorejuustoa
2
dl
ruokakermaa
1
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja puolita ne tai leikkaa isoimmat neljään osaan. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Kuumenna voi ja öljy kasarissa ja paista ruusukaaleja muutaman minuutin ajan, kunnes ne saavat väriä. Lisää sipuli ja jatka vielä parin minuutin ajan. Lisää härkis ja jatka paistamista vielä muutama minuutti.

  3. Lisää loput ainekset ja anna kiehua kannen alla sillä aikaa, kun keität lisukkeeksi esimerkiksi riisiä.

Kommentit (0)