Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Pia Inberg
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
2 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä lohilaatikko

Ainekset

1
sipuli
2
tl
öljyä
1
kg
perunaa
300
g
lohifileetä
200
g
kylmäsavustettua lohta viipaleina
3
rkl
tuoretta tilliä
2
tl
sitruunapippuria
1
tl
suolaa
valkopippuria
3
kananmunaa
6
dl
kevytmaitoa
200
g
siankylkisiivuja

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä 3–5 minuuttia rasvassa. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Poista lohesta nahka ja ruodot, leikkaa kala puolen sentin viipaleiksi tai kuutioiksi. Hienonna tilli.
  3. Lado perunaviipaleet, sipuli, kalat, tilli ja mausteet kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Vatkaa munat ja maito yhteen. Kaada seos vuokaan. Nosta siankylkiviipaleet pinnalle. 
  4. Kypsennä 175 asteessa noin 1 tunti 45 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Klassisen maustepippurin sijaan silakkalaatikko saa makunsa sitruunasta ja dijoninsinapista. Purjo antaa mukavaa mehevyyttä kerrosten väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ravintolatason silakkalaatikko

Ainekset

500
g
silakkafileitä
1
kg
perunoita
1
(noin 250 g)
purjo
3
rkl
voita
1
ruukku tilliä
½
sitruunan mehu
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
150
g
ranskankermaa
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla. Poista halutessasi evät ja ruoto.

  2. Pese ja viipaloi perunat. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa voissa pari minuuttia, kunnes se hieman pehmenee.

  3. Hienonna tilli. Purista sitruunan mehu kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, ranskankerma, sinappi ja mausteet. Lisää purjo ja tilli.

  4. Voitele uunivuoka. Levitä perunaviipaleita vuoan pohjalle. Lisää silakkafileitä ja purjo-kermaseosta. Lisää sitten kerroksittain perunoita, silakkafileitä ja kermaseosta. Ripottele korppujauhot pinnalle.

  5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lämmin aasialaisten raaka-aineiden salaatti kiepsahtaa lisukkeesta omaksi ruokalajikseen, kun mukaan paistaa jättiravunpyrstöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin paksoi-rapusalaatti

Ainekset

4
paksoita eli pinaattikiinankaalia
1
iso kurkku
16
kuorittua jättikatkaravunpyrstöä (ASC) sulatettuna
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
1
limetin mehu
1
ruukku korianteria
½
ruukku minttua
n. ½
dl
rapeaa chiliöljyä (esim. Lao gan ma tai Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa paksoit pitkittäin puoliksi ja edelleen muutamaan osaan suupaloiksi. Pienet paksoit voit jättää puolikkaiksi. Puolita kurkku pitkittäin, kaavi siemenet lusikalla pois, ja leikkaa kurkunpuolikkaat noin puolen sentin viipaleiksi.

  2. Kuivaa ravut talouspaperilla painellen. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää ravut ja kurkuma ja paista rapuja noin minuutti molemmin puolin. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä ravut pannulta folion alle.

  3. Lisää seesamiöljy, paksoi ja kurkkuviipaleet kuumalle pannulle ja paista 2–3 minuuttia, muutaman kerran käännellen.

  4. Ota pannu liedeltä ja lisää ravut. Purista limetin mehu ja revi yrtit salaatin joukkoon. Lusikoi chiliöljy päälle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Frittaa muikkuja ja ohuita sitruunaviipaleita Elm-ravintolan tyyliin. Simppeli annos aiheuttaa ruokapöydässä silkkaa mielihyvän hyrinää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Frittimuikut ja -sitruunat

Ainekset

600
g
puhkottuja muikkuja
1
dl + 9 dl
vettä
½
dl
karkeaa merisuolaa
2
luomusitruunaa
FRITTITAIKINA
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
dl
olutta (esim. lageria tai vaaleaa vehnäolutta)
AIOLI
1
kananmuna
2
tl
dijoninsinappia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sitruunamehua
3
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Huuhtele muikut lävikössä kylmällä vedellä.

  2. Kiehauta 1 dl vettä ja suola pienessä kattilassa. Kaada suolaliemi teräskulhoon ja lisää 9 dl kylmää vettä ja muikut. Anna maustua noin 15 minuuttia.

  3. Pese sitruunat ja leikkaa niistä päädyt pois. Viipaloi sitruunat ohuiksi.

  4. Valmista aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko kanamuna ja lisää sinappi kapeaan korkeaan astiaan. Laita sauvasekoitin astian pohjaan kiinni, käynnistä sekoitin ja lisää jouk- koon öljy ohuena nauhana. Purista joukkoon sitruunamehu. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita yhdessä mausteiden kanssa majoneesin joukkoon.

  5. Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää olut ja vispaa taikina tasaiseksi.

  6. Valuta muikut lävikössä. Kaada ne talouspaperin päälle lautaselle ja painele talouspaperilla kevyesti.

  7. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla kauniisti poreillen. Dippaa muikut taikinaan, ja siirrä ne pataan. Kypsennä muikkuja muutamassa erässä noin 2–3 minuutin ajan. Käännä kaloja kerran paistamisen puolivälissä. Nosta kypsät muikut reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.

  8. Kypsennä seuraavaksi sitruunat samalla tavalla: dippaa sitruunaviipaleita taikinaan, ja laita pataan paistumaan noin 2 minuutiksi. Valuta sitruunaviipaleita hetki talouspaperin päällä, ja nosta ne kalojen kanssa tarjolle.

Vinkki Ohutkuorisissa luomusitruunoissa on vähiten kuoren ja hedelmälihan väliin jäävää valkoista, kitkeränmakuista kalvoa. Mitä ohuemmat sitruunaviipaleet, sen parempi. Terävän veitsen sijaan sitruunat voi viipaloida mandoliinileikkurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lohiwellington vaatii hieman työtä ja aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Näyttävä annos sopii syksyn ja talven juhlapyhiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + 4 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohi-wellington

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua, laskostettua voitaikinaa (pakaste)
600
g
ruskeita herkkusieniä
1
tlk (noin 2 dl)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
2
dl
kuivattuja metsäsieniä
75
g
voita
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
¾
tl
suolaa
800
g:n pala
nahatonta merikirjolohifileetä
4
merilevälevyä (nori)
VOITELUUN
1
kananmuna
1
keltuainen

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä jääkaapissa kaulimiseen saakka.

  2. Viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta linssit.

  3. Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna sienten peh­mentyä 15 minuuttia. Valuta liotetut sienet huolellisesti.

  4. Paista herkkusienet isossa pannussa vois­sa (25 g) kahdessa erässä kauniin ruskeiksi.

  5. Laita kaikki sienet pannulle, mukaan lukien liottamasi kuivatut sienet, ja nosta lieden läm­pöä. Lisää loppu voi (50 g), sipuli ja valkosi­puli sekä timjami. Paista noin 10 minuuttia, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla. Anna jäähtyä 10 minuuttia.

  6. Laita sieniseos monitoimikoneen kulhoon ja hienonna rouheaksi. Voit myös hienontaa sienet veitsellä.

  7. Valuta sienistä tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita linssit sienten joukkoon.

  8. Leikkaa kalafilee leveyssuunnassa puolik­si. Nosta palat lihapuolet päällekkäin niin, että ne muodostavat yhtenäisen palan.

  9. Leikkaa muovikelmusta kolme pitkää pa­laa ja laita ne limittäin työtasolle. Asettele norilevyt muovikelmun päälle limittäin isoksi neliöksi (35 cm x 35 cm). Levitä sieniseos norin päälle.

  10. Nosta kalapala sieniseoksen keskelle. Käännä muovikelmun avulla norilevyt kalan päälle ja toista sama toiselta reunalta. Kään­nä päädyt tiukasti ja tee napakka paketti. Laita kala jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Voit tehdä wellingtonin edellise­nä päivänä tähän saakka valmiiksi.

  11. Vatkaa kananmuna ja keltuainen keske­nään. Kauli voitaikina isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

  12. Poista muovikelmu ja nosta kala keskelle voitaikinaa. Sivele taikinan reunat kanan­munalla ja käännä taikina kalan päälle. Painele reunat tiukasti kiinni toisiinsa ja leik­kaa ylimääräinen taikina pois. Sivele wel­lington kananmunalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  13. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele wellington kananmunalla vielä kerran. Tee terävällä veitsellä muutama viilto taikinan pintaan.

  14. Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea ja kalan sisäläm­pötila mitattuna noin 48 astetta. Anna vetäy­tyä 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lisäksi hölskytyskurkkuja.

Vinkki Myös säilötyt tai kypsiksi keitetyt belugalinssit sopivat täytteeseen. Voit käyt­tää wellingtoniin merikirjolohen sijaan myös lohifileetä.

Kommentit (0)