
Chili ja limetti antavat seitille uuden maun. Nosta koko pannu pöytään, jolloin jokainen voi keihästää haarukallaan siitä sopivia suupaloja.
Kärsivällinen sulatus, kuivaus, kunnon maustaminen ja reilusti paistoöljyä. Ne ovat avaimet herkulliseen pakastekalaan.
Kun täysin sulaneen kalan pinnan kuivaa varovasti talouspaperilla ja sen jälkeen sekoittaa kalan mausteisiin, maut imeytyvät paremmin. Kalalle kannattaa antaa parikymmentä minuuttia aikaa maustua jääkaapissa. Sen jälkeen kalaan saadaan kaunis ja rapea paistopinta kuumassa öljyssä paistaen.
Tässä srilankalaisessa reseptissä kala maustetaan voimakkaasti chilillä, limetillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. Kalan kaveriksi paistetaan myös paprikakuutioita ja annos saa päällensä vielä herkullisen kastikkeen, jossa on mm. ketsuppi ja soijaa.
Srilankalainen napostelukala
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata kalapalat pakkauksen ohjeen mukaan. Laita ne talouspaperin päälle ja kuivaa varovasti. Leikkaa palat parin sentin kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja mausta chilillä, pippurilla ja suolalla. Purista kulhoon limetin mehu, noin ¼ dl. Siirrä jääkaappiin ja anna maustua muiden valmistelujen ajan.
-
Kuori ja viipaloi sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
-
Poista paprikoista kannat ja siemenet. Leikkaa paprikat kalapalojen kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi chilit.
-
Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa.
-
Kuumenna ½ dl öljyä paistinpannussa. Paista siinä kalakuutiot kauniin ruskeiksi ja siirrä talouspaperin päälle odottamaan.
-
Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kuumenna siinä 1 rkl öljyä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili ja paista sekoitellen puoli minuuttia. Lisää sipulit ja paista, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet. Lisää paprikat ja paista kovalla lämmöllä noin 1 minuutti.
-
Laske lämpöä ja kaada kastike pannulle. Sekoita aineet keskenään ja kääntele kalapalat varovasti joukkoon. Kuumenna 1 minuutti.
-
Ota pannu levyltä ja anna ruoan maustua kannen alla 10 minuuttia. Tarjoa riisin kanssa.
Vinkki Sri Lankassa ruokaan käytetään tonnikalaa. Sen tilalle käy kiinteälihainen, vaalea kala.
On ihanaa etsiä ja löytää uusia reseptejä, mutta pata menee jumiin siitä, että kaikki pitää kirjoittaa niin söpösti.
Pakkohan tän on toimia, kun sitä niin laajasti käytetään. Mutta ihanko oikeasti kaikki on ihanaa, pehmoisen napakkaa, suloisen makeaa, banskuja, sänkkäreitä... Ja sit vielä keihästetään napostelukalaa haarukkaan.
Kunpa saisi takaisin reseptit, joissa ei keskitytä söpöyteen ja laatusanojen määrään.
Parempaa tulee seifileistä. Palat on jotain puristettua mössöä.
Kommentoijan 3/2 | klo 9:58 | 1.7.2022 kanssa _täsmälleen_ samaa mieltä! Mutta tämä ennen asiallinen palsta on muuttunut ihkutrendikkäitten citysomesinkkujen fantsuksi söpöstelyfoorumiksi. Asiallisetkin reseptit (joita viime aikoina sentään on taas nähty) pilataan osittain älyvapaasti kirjoitetulla ingressillä.