Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Elvi Rista

Kevyt pastakastike muistuttaa cevichea, kun lohikuutiot raakakypsyvät sitruunaliemessä.

 

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Cevichepasta ja pinaatti-parmesaanisalaatti

Ainekset

200
g
ruodotonta lohifileetä
1
sitruuna
1
punainen chili
2
rkl
tuoretta korianteria hienonnettuna
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Salaatti
1
pieni
punasipuli
3
tillinoksaa
2
dl
babypinaattia
2
dl
punamangoldia
1/2-1
dl
parmesaanilastuja
Lisäksi
300
g
nauhapastaa (linguine)

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohi noin 1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu ja lisää se kuoriraasteen kanssa lohikuutioiden joukkoon. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Hienonna korianterinlehdet. Sekoita chili, korianteri, öljy ja suola lohen joukkoon. Anna maustua kylmässä puolisen tuntia.
  2. Tee salaatti. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Nypi lehdet tillinoksista. Sekoita sipuli, tilli, pinaatti, punamangoldi ja parmesaani keskenään.
  3. Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Sekoita lohikuutiot mausteineen kuuman pastan joukkoon. Lisää päälle salaattia.

Kommentit (1)

Vierailija

Sipuli pilaa kalaruuat. Poikkeus sipulisilli

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Risoton vati, Sokos.
Risoton vati, Sokos.

Puolen tunnin luksusruokaa. Tässä risotossa perinteisen valkoviinin sijaan raikasta sitruunankuorta ja -mehua.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut siikafileet ja sitruuna-hernerisotto

Ainekset

600
g
ruodotonta siikafileetä
2
rkl
voita paistamiseen
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä
Risotto
6–7
dl
kasvislientä (fondista)
1
sitruuna (kuori ja mehu)
1
salottisipuli
2
rkl
oliiviöljyä
2 1/2
dl
risottoriisiä
200
g
pakasteherneitä
1
dl
pecorinojuustoa raastettuna
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin risotto. Kuumenna kasvisliemi pienessä kattilassa ja pidä se kuumana. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja laita se sivuun.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä laakeassa kasarissa keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia, kunnes riisin reunat muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Purista sitruunasta 2 rkl mehua riisin joukkoon. Kun mehu on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kasvislientä ja uusi kauhallinen aina kun edellinen on imeytynyt, kunnes riisi on napakan kypsää. Tähän menee noin 15 minuuttia.
  3. Paista siikafileitä voissa pannussa 2 minuuttia, käännä ja paista vielä noin 1 minuutti. Jos valitset nahallisen fileen, aloita paistaminen nahkapuolelta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää risottoon kauhallinen kuumaa kasvislientä ja pakasteherneet, Kuumenna risotto. Raasta juusto ja lisää se, voi ja raastettu sitruunankuori risottoon. Tarjoa siian kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lehtikaali, oliivit ja punaviini ryhdistävät takavuosilta tutun italianpadan. Kun herkku vielä tarjotaan ricottajuuston kanssa, se ei voisi olla kauempana monille tutusta valmispussipadasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parempi italianpata

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa (17 % rasvaa)
2
sipulia
150
g
lehtikaalia
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
dl
punaviiniä
5
dl
lihalientä (fondista)
2
dl
orzo-pastaa (tai muuta minipastaa)
1 1/2
dl
mustia oliiveja
1
rosmariininoksa tai
1
tl
kuivattua rosmariinia
Lisäksi
1
prk (250 g)
ricottajuustoa

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan kuumassa kasariissa tai padassa.
  2. Lihan ruskistuessa kuori ja hienonna sipulit ja suikaloi lehtikaali. Lisää sipulit, lehtikaali ja tomaattipyree jauhelihan joukkoon ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Lisää punaviini. Anna seoksen kiehahtaa.Lisää lihaliemi, pasta ja oliivit. Nypi joukkoon rosmariinin lehdet. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää. Tarjoa pata ricottajuuston kanssa.

Kommentit (1)

jepjep

Muuten hyvä mutta tuo juustokumina,oksennuksen vivahteen,kuten korianteri,kannattaa vaihtaa johonkin muuhun,toiset tykkää mausta,minä en

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Sahramilla kullatun äyriäiskeiton juju on neilikan maustama valkoviiniliemi, joka värjätään sahramiripauksella kullankeltaiseksi. Keiton kaveriksi paistetaan tulisia krutonkeja ja pinnalle pudotetaan nokare smetanaa pehmentämään makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mausteinen äyriäiskeitto ja cayennekrutongit

Ainekset

400
g
kiinteitä perunoita
250
g
porkkanoita
10
cm:n
pala purjon vaaleaa osaa
150
g
fenkolia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
½
g
sahramia
½
rkl
(luomu)appelsiinin raastettua kuorta
1
dl
appelsiinin mehua
1
l
vettä
2
rkl
kalafondia
3
timjaminoksaa
4
kokonaista neilikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
n. 500
g
sinisimpukoita
300
g
nahatonta kuhafileetä
4
dl
kuivaa valkoviiniä
(200
g
pikku mustekaloja)
(2
rkl
oliiviöljyä)
Lisäksi
120
g
smetanaa
1
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

1. Kuori ja paloittele perunat kuutioiksi ja porkkanat renkaiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja fenkoli. Leikkaa purjo puolirenkaiksi ja fenkoli pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sahrami ja kuullota 5 minuuttia. Pese appelsiini ja raasta kuori. Purista mehu. Lisää ne sekä vesi, kalafondi ja mausteet kattilaan. Hauduta 20 minuuttia.
3. Harjaa simpukoiden kuoret kylmän veden alla ja poista parrat. Tarkista, että simpukat ovat tuoreita. Elävä simpukka sulkee kuoret, kun napautat lusikalla pintaa. Poista kuolleet. Nypi kuhafilee ruodottomaksi ja kuutioi kala.
4. Valmista krutongit (ks. ohje).
5. Yhdistä smetana ja jogurtti kastikkeeksi.
6. Lisää viini, kala ja simpukat keittoon. Hauduta kannen alla 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet.
7. Jos haluat keittoon mustekaloja, paista niitä 5 minuuttia kuumassa paistinpannussa oliiviöljyssä. Lisää mustekalat lopuksi keiton pinnalle.
8. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto jogurtilla notkistetun smetanan ja krutonkien kanssa.

Cayennekrutongit

Ainekset

½
dl
oliiviöljyä
1/4–1/2
tl
cayennenpippuria
1
l
kuutioitua maalaisleipää

Työvaiheet

1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää cayennenpippuri ja pyörittele lastalla puoli minuuttia.
2. Lisää leipäpalat ja paista noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Hauesta jalostuu juhlava mureke, kun annoksen päälle lasketaan siianmätikruunu. Murekkeen voi valmistaa jo juhlia edeltävänä päivänä ja vain koristella ennen tarjoamista. Jos satut oikein juhlatuulelle, keitä kastikkeeksi kanelilla maustettua kirkastettua voita.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
esivalmistelu 30 min + valmistus 60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mädillä kruunattu haukimureke

Ainekset

500
g
nahatonta haukifilettä
3
kanamunaa
2
dl
kuohukermaa
125
g
piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)
2
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
1 ½
rkl
korppujauhoja
½
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
valkopippuria myllystä
1 ½
tl
suolaa
Lisäksi
2
rkl
voita
2
rkl
korppujauhoa
250
g
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Laita mäti valumaan mureketta ja kastiketta varten suodatinpussiin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vet. n. 1 l).
  2. Poista fileistä mahdolliset ruodot. Paloittele kala ja hienonna tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää munat yksitellen koneen käydessä. Lisää kerma ja tuorejuusto. Sammuta kone.
  3. Pese sitruuna ja raasta kuori. Lisää kuoriraaste sekä loput ainekset kalamassaan ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta lusikalla.
  4. Laita korkeareunainen uunipelti uunin alatasoon. Kaada pelti melkein täyteen kädenlämpöistä vettä. Nosta vuoka veteen. Kypsennä mureketta vesihauteessa noin 40 minuuttia. Varmista hammastikulla murekkeen kypsyys. Anna murekkeen vetäytyä vuoassa 10 minuuttia uunista oton jälkeen ja kumoa vadille jäähtymään.

Lämmin mätikastike

Ainekset

200
g
voita
1
kanelitanko
3/4
dl / 100 g
valutettua siianmätiä
1/2
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hienonnettua tilliä
2
rkl
sitruunan mehua
2
tl
ruokosokeria
1
tl
valkopippuria myllystä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja lisää kanelitanko. Hauduta 10 minuuttia.
  2. Valuta kirkas voi erilliseen astiaan. Lisää loput ainekset. Valuta kastike hieman lämpimänä murekkeen päälle tai annoksille.

Kommentit (0)