Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 130 keittokirjaan.

Tämä ruokaisa salaatti on pelastanut monta iltaa nälkäkiukulta. Vaihtele aineksia mielesi mukaan, mutta älä unohda kapriksia, sitruunaa ja valkosipulia!

Kaikilla meillä lienee sellainen muutaman luottotuotteen arsenaali, joita on aina kotona ja joista saa hätätapauksessa loihdittua vikkelästi murua rinnan alle.

Meillä vakiovalikoimaan kuuluvat kananmunat, sipuli ja valkosipuli, tomaattimurska, tonnikala ja kaprikset. Viidestä jälkimmäisestä pyöräyttää jo pastakastikkeen, mutta tällä kertaa mieli teki jotain vähän raikkaampaa.

Jääkaapissa oli pari keitettyä munaa, salaattia ja tomaatteja. Oli selvää, että ne päätyisivät tonnikalasalaattiin ja sitä kautta ruokapöytään.

Tonnikalasalaatti on yksi suosikkisalaateistani. Sitä voi muunnella melkein loputtomiin, joskin itse kaipaan aina tonnikalan seuraksi jotain kipakkaa, yleensä kapriksia. Tölkkitonnikalan maku on aika muheva, joten pieni kirpeys tekee sille terää. Kapristen seuraksi lisäänkin tonnikalasalaattiini aina tilkan sitruunamehua.

Kolmas omaan tonnikalasalaattiini kuuluva mauste on valkosipuli. Joskin murskattuna tai raastettuna kastikkeeseen sekoitettu valkosipuli tuppaa kuitenkin maistumaan salaateissa aika hallitsevasti. Toisin sanoen tonnikalasalaatti muuttuu valkosipulisalaatiksi.

Tonnikalasalaatti saa kuitenkin juuri sopivan valkosipulin aromin, kun valkosipulinkynnen halkaisee ja hieroo sillä salaattikulhon pohjan ja sisäreunat. Sama kikka toimii muuten oivallisesti myös kreikkalaisen salaatin kanssa.

Haaveilin asettelevani tonnikalasalaatin täytteet salaatinlehtien päälle "jotenkin nätisti". Kaikki oli hyvin vielä siinä vaiheessa, kun olin saanut tomaattilohkot leviteltyä kulhon reunoille. Tonnikalan lisättyäni jouduin luovuttamaan ja roiskin vain loput täytteet keoksi kulhoon.

Salaatti ei ollut kaunis, mutta lohduttauduin sillä, että se hupeni yhtä äkkiä kuin valmistuikin.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalasalaatti

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukkua
jämerää romaine-salaattia
2
dl
babypinaattia
2
tomaattia
1
pieni punasipuli
1
tlk
hyvää tonnikalaa paloina öljyssä (MSC-sertifioitu)
1/2
pkt
fetajuustoa (100 g)
isoja varrellisia kapriksia
Lisäksi
oliiviöljyä
balsamicoa
loraus sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2
keitettyä kananmunaa

Työvaiheet

  1. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä tarjoilukulhon pohja ja seinämät. Tämä tuo salaattiin hennon valkosipulin aromin, mutta valkosipuli ei puske muiden makujen läpi.
  2. Huuhdo salaatinlehdet ja pinaatti. Revi tai saksi haarukkapaloiksi ja pane tarjoilukulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Sekoita.
  3. Lohko tomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Asettele tomaatit ja sipulit salaattien päälle. Hienonna kananmunat, valuta tonnikala ja lisää ne salaattiin. Murustele mukaan fetajuusto. Ripottele koko komeuden päälle kapriksia. (Ne, joilla on taiteellista silmää, voivat asetella täytteet vaikkapa rinkuloiksi tai sektoreiksi. Itse tosiaan päädyin vain kasaamaan täytteet kerroksittain salaatinlehtien päälle.)
  4. Rouhi salaatin sekaan hieman mustapippuria ja purista mukaan loraus sitruunamehua ja pieni tilkka oliiviöljyä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Sävytä ruoka paprikalla ja kuminalla ja herkuttele suoraan pannusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupihvit kerma-linssisoosissa

Ainekset

1
rs (480 g)
porsaan ohutleikkeitä (esim. Snellman)
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuminaa
2
dl
(ruoka)kermaa
1
tlk (310 g)
käyttövalmiita linssejä
1
rs (100 g)
pinaattia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota porsaanleikkeet huoneenlämpöön. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa. Paista leikkeitä molemmin puolin 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella. Siirrä leikkeet pois pannusta.
  3. Lisää 1 rkl öljyä pannuun ja kuullota siinä sipuleita ja kuminaa 1 minuutti. Lisää kerma, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Valuta linssit. Lisää ne ja pinaatit kastikkeeseen. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia.
  4. Lisää possunleikkeet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa suoraan pannusta rapean leivän tai perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Valkosipuliöljyn kanssa paahdetut leipäpalat sakeuttavat kevyen kasvis-papukeiton. Minikalorit, maksimaku!

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen papukeitto

Ainekset

1
l
kasvislientä (fondista)
3
perunaa
1
iso porkkana
1
punasipuli
2
lehtisellerin vartta
1
laakerinlehti
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
tlk (n. 300 g)
kypsiä mustapapuja
1
tlk (n. 300 g)
kypsiä valkoisia papuja (cannellini)
½
tl
suolaa
Lisäksi
4
viipaletta
(kuivahtanutta) maalaisleipää
2
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
1
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Laita kasvisliemi kuumenemaan. Kuori ja paloittele perunat ja porkkana. Kuori ja halkaise sipuli, viipaloi puolikkaat. Pilko lehtiselleri. Keitä porkkanoita ja sipulia liemessä noin 5 minuuttia. Lisää perunat, varsisellerit ja laakerinlehti. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  3. Keiton kypsyessä revi leipä suupaloiksi ja levitä ne leivinpaperille uunipellille. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne oliiviöljyyn. Lisää suola. Valuta öljy leipäpaloille. Paahda leipäpalat uunin ylätasolla rapeiksi, noin 5 minuuttia.
  4. Puolita kirsikkatomaatit, valuta ja huuhdo pavut. Lisää ne keittoon. Kuumenna keitto kiehumispisteeseen. Mausta suolalla. Hienonna lehtipersilja. Jaa keitto kulhoihin, lisää päälle leipäpaloja ja persiljaa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 537 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Nachopelti on perjantairuokien ehdoton ykkönen, jonka tekemiseen menee vain hetki. Ruokaisa papu-jauhelihakastike ei kaipaa juustokastiketta, pelkkä uunissa paahtunut juusto riittää. Nappaa kaupasta pyöreäreunaiset nachot, jotka pysyvät paremmin ehjinä herkkulastin alla.

Annoksia
4
Valmistusaika
25
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-nachopelti ja avokadodippi

Ainekset

400
g
maissilastuja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
vihreä paprika
400
g
naudan paistijauhelihaa
1
prk (380/230 g)
kidneypapuja
1
prk (340 g)
salsakastiketta
150
g
cheddarjuustoraastetta
Päälle
jalapenoja
tuoretta korianteria
Avokadodippi
2
avokadoa
2
limettiä
1
tomaatti
1
ruukku
korianteria
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhdo ja halkaise paprika, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Viipaloi puolikkaat ohuiksi siivuiksi.
  2. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Kumoa joukkoon valutetut ja huuhdotut pavut sekä salsakastike. Kiehauta. Lisää paprikat.
  3. Levitä maissilastut pellille leivinpaperin päälle. Lusikoi niiden päälle jauheliha-papu-paprikaseos. Ripottele päälle juustoraaste.
  4. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa avokadodippi. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi hedelmäliha lautaselle. Murskaa avokadot haarukalla ja siirrä kulhoon. Halkaise limetit ja purista niiden mehu avokadojen päälle. Huuhdo ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Jaa pieniin kulhoihin, joista jokainen voi napata omansa lautaselleen dippikastikkeeksi kuumille nachoille.   
  6. Ripottele nachopellin päälle tuoretta korianteria ja jalapenoja. Tarjoa heti.

Kommentit (2)

Vierailija

Tomaatti puuttuu ainekset listalta.

Me Naiset on lisännyt 824 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkullinen bataatti-mustapapuvuoka sisältää paljon kuitua. Se pitää nälän loitolla pitkään.

Huom! Huuhtele ja valuta säilykepavut aina hyvin, jotta ne eivät maistu purkilta.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + paistoaika 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-mustapapuvuoka

Ainekset

600
g
bataattia
nokare voita vuoan voiteluun
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
(hiutale)suolaa
150
g
juustoraastetta
Papuseos
1
tkl
säilöttyjä mustapapuja (400 g)
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
0,5
tl
timjamia
0,5
tl
basilikaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista ensin papuseos. Kaada säilötyt mustapavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Laita pavut kulhoon ja mausta öljyllä ja mausteilla. Jätä odottamaan.
  2. Kuori bataatit ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Laita leikkauspinta työlautaa vasten ja viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.
  3. Voitele uunivuoka. Asettele bataattiviipaleet vuokaan limittäin.
  4. Lusikoi papuseos bataattiviipaleille niin, että papuja valuu siivujen väleihin ja päälle. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle hiutalesuola.
  5. Paista uunin alaosassa 20 minuuttia. Lisää juustoraaste ja paista vielä 8–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Kommentit (0)