Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 149 keittokirjaan.

Tämä ruokaisa salaatti on pelastanut monta iltaa nälkäkiukulta. Vaihtele aineksia mielesi mukaan, mutta älä unohda kapriksia, sitruunaa ja valkosipulia!

Kaikilla meillä lienee sellainen muutaman luottotuotteen arsenaali, joita on aina kotona ja joista saa hätätapauksessa loihdittua vikkelästi murua rinnan alle.

Meillä vakiovalikoimaan kuuluvat kananmunat, sipuli ja valkosipuli, tomaattimurska, tonnikala ja kaprikset. Viidestä jälkimmäisestä pyöräyttää jo pastakastikkeen, mutta tällä kertaa mieli teki jotain vähän raikkaampaa.

Jääkaapissa oli pari keitettyä munaa, salaattia ja tomaatteja. Oli selvää, että ne päätyisivät tonnikalasalaattiin ja sitä kautta ruokapöytään.

Tonnikalasalaatti on yksi suosikkisalaateistani. Sitä voi muunnella melkein loputtomiin, joskin itse kaipaan aina tonnikalan seuraksi jotain kipakkaa, yleensä kapriksia. Tölkkitonnikalan maku on aika muheva, joten pieni kirpeys tekee sille terää. Kapristen seuraksi lisäänkin tonnikalasalaattiini aina tilkan sitruunamehua.

Kolmas omaan tonnikalasalaattiini kuuluva mauste on valkosipuli. Joskin murskattuna tai raastettuna kastikkeeseen sekoitettu valkosipuli tuppaa kuitenkin maistumaan salaateissa aika hallitsevasti. Toisin sanoen tonnikalasalaatti muuttuu valkosipulisalaatiksi.

Tonnikalasalaatti saa kuitenkin juuri sopivan valkosipulin aromin, kun valkosipulinkynnen halkaisee ja hieroo sillä salaattikulhon pohjan ja sisäreunat. Sama kikka toimii muuten oivallisesti myös kreikkalaisen salaatin kanssa.

Haaveilin asettelevani tonnikalasalaatin täytteet salaatinlehtien päälle "jotenkin nätisti". Kaikki oli hyvin vielä siinä vaiheessa, kun olin saanut tomaattilohkot leviteltyä kulhon reunoille. Tonnikalan lisättyäni jouduin luovuttamaan ja roiskin vain loput täytteet keoksi kulhoon.

Salaatti ei ollut kaunis, mutta lohduttauduin sillä, että se hupeni yhtä äkkiä kuin valmistuikin.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalasalaatti

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukkua
jämerää romaine-salaattia
2
dl
babypinaattia
2
tomaattia
1
pieni punasipuli
1
tlk
hyvää tonnikalaa paloina öljyssä (MSC-sertifioitu)
1/2
pkt
fetajuustoa (100 g)
isoja varrellisia kapriksia
Lisäksi
oliiviöljyä
balsamicoa
loraus sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2
keitettyä kananmunaa

Työvaiheet

  1. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä tarjoilukulhon pohja ja seinämät. Tämä tuo salaattiin hennon valkosipulin aromin, mutta valkosipuli ei puske muiden makujen läpi.
  2. Huuhdo salaatinlehdet ja pinaatti. Revi tai saksi haarukkapaloiksi ja pane tarjoilukulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Sekoita.
  3. Lohko tomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Asettele tomaatit ja sipulit salaattien päälle. Hienonna kananmunat, valuta tonnikala ja lisää ne salaattiin. Murustele mukaan fetajuusto. Ripottele koko komeuden päälle kapriksia. (Ne, joilla on taiteellista silmää, voivat asetella täytteet vaikkapa rinkuloiksi tai sektoreiksi. Itse tosiaan päädyin vain kasaamaan täytteet kerroksittain salaatinlehtien päälle.)
  4. Rouhi salaatin sekaan hieman mustapippuria ja purista mukaan loraus sitruunamehua ja pieni tilkka oliiviöljyä.
Me Naiset on lisännyt 875 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Raejuustosta, kurpitsansiemenistä ja rukolasta valmistuu ihanan mehevä pesto. Surauta soosi valmiiksi pastan kypsyessä, sekoita se valutetun pastan joukkoon ja luottoruoka on valmis!

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustopestopasta

Ainekset

1
dl
kurpitsansiemeniä
2–4
valkosipulinkynttä
1
rs (125 g)
rukolaa
1
ruukku
basilikaa
1
tlk (200 g)
rasvatonta raejuustoa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
1/2–1
dl
vettä
Lisäksi
300
g
täysjyväspagettia
2
l
vettä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paahda siemenet kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.
  2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rukolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.
  3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.
  4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

Kommentit (0)

Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Laulaja Pepe Willbergin päivänä Satulinnassa herkutellaan aidolla, kermaisella lohikeitolla. Maun salaisuus on rauhassa hauduteltu klassinen kalaliemi.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 30 min liemen keittäminen

Pepen lohikeitto

Ainekset

Kalaliemi
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
fenkoli
1
porkkana
pala
palsternakkaa
pala
juuriselleriä
1
rkl
öljyä
1
kirjolohen pää ja ruodot (kidukset poistettuna)
3
laakerinlehteä
6
maustepippuria
1
tl
fenkolinsiemeniä
2
dl
valkoviiniä
6
dl
vettä
Keittoon
1
sipuli
pala
purjoa
2
porkkanaa
2
rkl
voita
500
g
kiinteitä perunoita
noin 1 1/2
tl
suolaa ja mustapippuria myllystä
3
laakerinlehteä
6
dl
kalalientä
2
dl
kuohukermaa
noin 600
g
kirjolohifileetä (nahatonta ja ruodotonta)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalaliemi. Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota niitä öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää lohenruodot ja mausteet sekä valkoviini. Kiehauta ja lisää vesi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 25 minuuttia. Jäähdytä hetki ja siivilöi liemi talteen.
  2. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkanat. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Kuullota kasviksia voissa kattilan pohjalla noin 5 minuuttia.
  3. Lisää kalaliemi, suola, mustapippuri ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.
  4. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää ne keittoon ja keitä noin kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat juuri kypsiä.
  5. Poista sillä aikaa lohifileistä nahka ja ruodot ja paloittele kalat. Lisää kalat keittoon kerman kanssa. Hauduta pari minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna lopuksi joukkoon runsaasti tilliä.

Vinkki! Jos käytät valmista kalalientä, vähennä suolan määrää. Ohjeen mukaan haudutetussa kalaliemessä ei ole lainkaan suolaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1793 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salaattia pannulla? Kyllä! Tämän salaatin maun salaisuutena ovat paistetut chorizot ja niiden rasvassa pyöräytetyt sydänsalaatit. Pehmeä piimäkastike sitoo maut yhteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissi-makkarasalaatti

Ainekset

300
g
vihreitä papuja
4
maissintähkää
200
g
chorizo-tuoremakkaraa
2
valkosipulinkynttä
3
sydänsalaattia
3
dl
rucolaa
1/2
dl
suolapähkinöitä
Piimäkastike
1
dl
piimää
1/2
dl
majoneesia
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
chilijauhetta
ripaus
sokeria ja suolaa

Työvaiheet

  1.  Aloita sekoittamalla kastikkeen aineet tasaiseksi pienessä kulhossa. Anna kastikkeen maustua kylmässä salaatin valmistamisen ajan.
  2. Taita pavuista kannat pois. Keitä papuja ja maissintähkiä vedessä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ne kylmällä vedellä. 
  3. Viipaloi makkarat. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise sydänsalaatit. Leikkaa maissinjyvät veitsellä irti tähkästä.
  4. Paista makkarat pannussa kypsäksi. Lisää valkosipuli, pavut ja maissit, ja jatka paistamista muutama minuutti. Siirrä makkara-kasvisseos salaattivadille, laita pannu puhdistamatta takaisin kuumalle levylle ja paista sydänsalaatin leikkuupintoja chorizon rasvassa noin minuutti. Lisää sydänsalaatit ja rucola vadille. Rouhi pinnalle suolapähkinöitä ja lusikoi kastiketta päälle.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 245 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Mehevät, kaalikääryleiltä maistuvat pihvit ovat pelastuksesi silloin, kun et jaksa rullata perinteisiä kääryleitä. Ja mikä parasta: ne valmistuvat alle puolessa tunnissa!

Annoksia
8
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalikäärylepihvit

Ainekset

1
sipuli
1
rkl
voita
2
ruukkua (100 g)
mustakaalia
1
ruukku
meiramia
1
dl
kypsiä ohrasuurimoita
3/4
dl
kermaa
2
rkl
siirappia
2
rkl
voisulaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua valkopippuria
400
g
jauhelihaa
Päälle
8
nokaretta kylmää voita
2
tl
siirappia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota voissa ja siirrä jäähtymään.
  2. Hienonna mustakaalin lehdet ja meirami.
  3. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipuli, (jäähtyneet) ohrasuurimot, kerma, siirappi, voisula ja mausteet. Lisää jauheliha. Sekoita ja anna tekeytyä noin 5 minuuttia.
  4. Muotoile massa pihveiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Höylää päälle ohuet nokareet voita ja valuta päälle siirappia.
  5. Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsät. Tarjoa puolukkahillon ja perunoiden kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Mihin jauheliha tulee?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomiosta, jauheliha tulee muiden keskenään sekoitettujen ainesten joukkoon. Nyt tieto löytyy ohjeestakin!