Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 132 keittokirjaan.

Tämä ruokaisa salaatti on pelastanut monta iltaa nälkäkiukulta. Vaihtele aineksia mielesi mukaan, mutta älä unohda kapriksia, sitruunaa ja valkosipulia!

Kaikilla meillä lienee sellainen muutaman luottotuotteen arsenaali, joita on aina kotona ja joista saa hätätapauksessa loihdittua vikkelästi murua rinnan alle.

Meillä vakiovalikoimaan kuuluvat kananmunat, sipuli ja valkosipuli, tomaattimurska, tonnikala ja kaprikset. Viidestä jälkimmäisestä pyöräyttää jo pastakastikkeen, mutta tällä kertaa mieli teki jotain vähän raikkaampaa.

Jääkaapissa oli pari keitettyä munaa, salaattia ja tomaatteja. Oli selvää, että ne päätyisivät tonnikalasalaattiin ja sitä kautta ruokapöytään.

Tonnikalasalaatti on yksi suosikkisalaateistani. Sitä voi muunnella melkein loputtomiin, joskin itse kaipaan aina tonnikalan seuraksi jotain kipakkaa, yleensä kapriksia. Tölkkitonnikalan maku on aika muheva, joten pieni kirpeys tekee sille terää. Kapristen seuraksi lisäänkin tonnikalasalaattiini aina tilkan sitruunamehua.

Kolmas omaan tonnikalasalaattiini kuuluva mauste on valkosipuli. Joskin murskattuna tai raastettuna kastikkeeseen sekoitettu valkosipuli tuppaa kuitenkin maistumaan salaateissa aika hallitsevasti. Toisin sanoen tonnikalasalaatti muuttuu valkosipulisalaatiksi.

Tonnikalasalaatti saa kuitenkin juuri sopivan valkosipulin aromin, kun valkosipulinkynnen halkaisee ja hieroo sillä salaattikulhon pohjan ja sisäreunat. Sama kikka toimii muuten oivallisesti myös kreikkalaisen salaatin kanssa.

Haaveilin asettelevani tonnikalasalaatin täytteet salaatinlehtien päälle "jotenkin nätisti". Kaikki oli hyvin vielä siinä vaiheessa, kun olin saanut tomaattilohkot leviteltyä kulhon reunoille. Tonnikalan lisättyäni jouduin luovuttamaan ja roiskin vain loput täytteet keoksi kulhoon.

Salaatti ei ollut kaunis, mutta lohduttauduin sillä, että se hupeni yhtä äkkiä kuin valmistuikin.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalasalaatti

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukkua
jämerää romaine-salaattia
2
dl
babypinaattia
2
tomaattia
1
pieni punasipuli
1
tlk
hyvää tonnikalaa paloina öljyssä (MSC-sertifioitu)
1/2
pkt
fetajuustoa (100 g)
isoja varrellisia kapriksia
Lisäksi
oliiviöljyä
balsamicoa
loraus sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2
keitettyä kananmunaa

Työvaiheet

  1. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä tarjoilukulhon pohja ja seinämät. Tämä tuo salaattiin hennon valkosipulin aromin, mutta valkosipuli ei puske muiden makujen läpi.
  2. Huuhdo salaatinlehdet ja pinaatti. Revi tai saksi haarukkapaloiksi ja pane tarjoilukulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Sekoita.
  3. Lohko tomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Asettele tomaatit ja sipulit salaattien päälle. Hienonna kananmunat, valuta tonnikala ja lisää ne salaattiin. Murustele mukaan fetajuusto. Ripottele koko komeuden päälle kapriksia. (Ne, joilla on taiteellista silmää, voivat asetella täytteet vaikkapa rinkuloiksi tai sektoreiksi. Itse tosiaan päädyin vain kasaamaan täytteet kerroksittain salaatinlehtien päälle.)
  4. Rouhi salaatin sekaan hieman mustapippuria ja purista mukaan loraus sitruunamehua ja pieni tilkka oliiviöljyä.
Hyvä terveys on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Lasse Lecklin

Anikselta tuoksuva fenkoli sopii mainiosti pastan päätähdeksi. Raikas ruoka valmistuu hetkessä!

Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Fenkolispagetti

Ainekset

4
tl
oliiviöljyä
2
tl
fenkolinsiemeniä
3
valkosipulinkynttä
2
suurta
fenkolia
1
ison sitruunan kuori ja mehu
1 1/2
tl
suolaa
300
g
spagettia
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
Päälle
4
rkl
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja paista fenkolinsiemeniä muutaman minuutin ajan. Varo, että ne eivät pala.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Huuhdo ja viipaloi sekaan fenkoli. Lisää myös sitruunankuoriraaste.
  3. Paista noin 10 minuutin ajan, kunnes fenkoli pehmenee. Lisää loppuvaiheessa sitruunamehu, suola ja hieman pastan keitinvettä.
  4. Kypsennä sillä aikaa spagetti suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta.
  5. Sekoita fenkolit ja spagetti keskenään. Hienonna joukkoon lehtipersiljaa. Tarjoa parmesaanin kera.

Kommentit (0)

Salaneuvos on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Kurkuma on terveellistä. Se ei kuitenkaan imeydy verenkiertoon ilman ainesosaa nimeltä piperine, jota on mustapippurissa.

Annoksia
4
Valmistusaika
Marinointi + 30min
Vaikeustaso
Helppo

Terveyshenkilön kurkumakana

Ainekset

4
kpl
Kanan rintafile
2
rkl
Oliiviöljy
1
rkl
Omenaviinietikka
2
kpl
Valkosipulinkynsi
1
tl
Cayennepippuri
1
tl
Kurkuma
1
tl
Mustapippuri
1
tl
Suola

Työvaiheet

1. Sekoita öljy, omenaviinietikka, murskatut valkosipulinkynnet, cayennepippuri, kurkuma, mustapippuri ja suola kulhossa marinadiksi.

2. Lisää kanat ja marinadi pakestepussiin ja sekoita marinadi tasaisesti kanojen päälle.

3. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 1h.

4. Paista kanukit kuumalla pannulla tai grillissä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1670 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ei siitä pääse mihinkään: parsan ja pekonin yhdistelmä on täydellinen. Tässä carbonaraa mukailevassa kevätpastassa parsat kiehautetaan pastan seassa – ja kaikki tietenkin al denteksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-pekonipasta

Ainekset

300
g
pastaa
300
g
vihreää parsaa
1
pkt (170 g)
pekonia
1
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1 1/2
dl
pastan ja parsojen keitinlientä
2
kananmunankeltuaista
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).
  2. Pastan kiehuessa käsittele muut aineet. Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Kuori parsat tarvittaessa ja leikkaa ne 3 cm:n paloiksi. Kuutioi pekoni ja paista se pannussa rapeaksi. Raasta juusto. Hienonna ruohosipuli.
  3. Kun pastan kypsennysaikaa on jäljellä 2–3 minuuttia, lisää parsat pastan joukkoon kypsymään.
  4. Ota 1½ dl keitinvettä pieneen kulhoon. Valuta pasta ja parsat lävikössä ja kaada ne takaisin kattilaan. Lisää keltuaiset keitinveteen. Vispaa tasaiseksi ja kaada seos saman tien pastan ja parsojen joukkoon. Lisää pekonikuutiot, suola, pippuri ja juusto pastaan. Sekoita tasaiseksi ja viimeistele ruohosipulilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1670 reseptiä.
Linkitetty 128 keittokirjaan.
OHJE Mika Roito KUVA Tuomas Kolehmainen

Tällä ruualla huippukokki Mika Roito hurmasi vaimonsa, ja vuosien jälkeenkin he syövät mehevää kylmäsavulohi-äyriäispastaa säännöllisesti.

Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rakkauspasta

Ainekset

3
dl
vähäsuolaista kalalientä (esim. Puljonki)
2
dl
kuohukermaa
½
tl
mustapippuria myllystä
300
g
kuivapastaa
1
sipuli
1
valkosipulin kynsi
50
g
voita
250
g
kylmäsavulohta
100
g
kuorittuja katkarapuja
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
2
rkl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Keitä kalalientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä 1 dl. Lisää kerma ja keitä kasaan, kunnes kastiketta on jäljellä 2 dl. Mausta pippurilla.
  2. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä voissa 5 minuuttia. Siirrä sipulit pois pannusta ja pyyhi pannu. Paloittele lohi isohkoiksi kuutioiksi ja paista erittäin kuumassa pannussa nopeasti, jotta maut heräävät. Kääntele kala ja sipulit kastikkeeseen
  4. Valuta pasta, huuhtele nopeasti ja sekoita kastikkeen joukkoon. Viimeistele annokset katkaravuilla, tilillä ja parmesaanilla.

Vinkki! Kalatiskissä myydään käyttövalmiita kuorittuja katkarapuja. Jos käytät kuitenkin pakastekatkarapuja, niin sulata ne ennen pastan keittämistä.

Kommentit (3)

Vierailija

Kalapastaan EI missään nimessä sovi parmesaani !

Vierailija

Onko voita ja kermaa riittävästi? Pitäskö lisätä vaikka purkki smetanaa?

Vierailija

Kala- tai äyriäispastan kanssa ei tule parmesania