Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 172 keittokirjaan.

Tämä ruokaisa salaatti on pelastanut monta iltaa nälkäkiukulta. Vaihtele aineksia mielesi mukaan, mutta älä unohda kapriksia, sitruunaa ja valkosipulia!

Kaikilla meillä lienee sellainen muutaman luottotuotteen arsenaali, joita on aina kotona ja joista saa hätätapauksessa loihdittua vikkelästi murua rinnan alle.

Meillä vakiovalikoimaan kuuluvat kananmunat, sipuli ja valkosipuli, tomaattimurska, tonnikala ja kaprikset. Viidestä jälkimmäisestä pyöräyttää jo pastakastikkeen, mutta tällä kertaa mieli teki jotain vähän raikkaampaa.

Jääkaapissa oli pari keitettyä munaa, salaattia ja tomaatteja. Oli selvää, että ne päätyisivät tonnikalasalaattiin ja sitä kautta ruokapöytään.

Tonnikalasalaatti on yksi suosikkisalaateistani. Sitä voi muunnella melkein loputtomiin, joskin itse kaipaan aina tonnikalan seuraksi jotain kipakkaa, yleensä kapriksia. Tölkkitonnikalan maku on aika muheva, joten pieni kirpeys tekee sille terää. Kapristen seuraksi lisäänkin tonnikalasalaattiini aina tilkan sitruunamehua.

Kolmas omaan tonnikalasalaattiini kuuluva mauste on valkosipuli. Joskin murskattuna tai raastettuna kastikkeeseen sekoitettu valkosipuli tuppaa kuitenkin maistumaan salaateissa aika hallitsevasti. Toisin sanoen tonnikalasalaatti muuttuu valkosipulisalaatiksi.

Tonnikalasalaatti saa kuitenkin juuri sopivan valkosipulin aromin, kun valkosipulinkynnen halkaisee ja hieroo sillä salaattikulhon pohjan ja sisäreunat. Sama kikka toimii muuten oivallisesti myös kreikkalaisen salaatin kanssa.

Haaveilin asettelevani tonnikalasalaatin täytteet salaatinlehtien päälle "jotenkin nätisti". Kaikki oli hyvin vielä siinä vaiheessa, kun olin saanut tomaattilohkot leviteltyä kulhon reunoille. Tonnikalan lisättyäni jouduin luovuttamaan ja roiskin vain loput täytteet keoksi kulhoon.

Salaatti ei ollut kaunis, mutta lohduttauduin sillä, että se hupeni yhtä äkkiä kuin valmistuikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalasalaatti

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukkua
jämerää romaine-salaattia
2
dl
babypinaattia
2
tomaattia
1
pieni punasipuli
1
tlk
hyvää tonnikalaa paloina öljyssä (MSC-sertifioitu)
1/2
pkt
fetajuustoa (100 g)
isoja varrellisia kapriksia
Lisäksi
oliiviöljyä
balsamicoa
loraus sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2
keitettyä kananmunaa

Työvaiheet

  1. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä tarjoilukulhon pohja ja seinämät. Tämä tuo salaattiin hennon valkosipulin aromin, mutta valkosipuli ei puske muiden makujen läpi.
  2. Huuhdo salaatinlehdet ja pinaatti. Revi tai saksi haarukkapaloiksi ja pane tarjoilukulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Sekoita.
  3. Lohko tomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Asettele tomaatit ja sipulit salaattien päälle. Hienonna kananmunat, valuta tonnikala ja lisää ne salaattiin. Murustele mukaan fetajuusto. Ripottele koko komeuden päälle kapriksia. (Ne, joilla on taiteellista silmää, voivat asetella täytteet vaikkapa rinkuloiksi tai sektoreiksi. Itse tosiaan päädyin vain kasaamaan täytteet kerroksittain salaatinlehtien päälle.)
  4. Rouhi salaatin sekaan hieman mustapippuria ja purista mukaan loraus sitruunamehua ja pieni tilkka oliiviöljyä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aasialaiset höyrysämpylät tuovat kansainvälisen vivahteen Suomi-kesään! Täytä sämpylät teriyakikastikkeella ja inkiväärillä maustetulla nyhtöpossulla, wasabimajoneesilla ja kasviksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bao Bun teriyakipossulla ja wasabimajoneesilla

Ainekset

1
pkt (noin 250 g)
valmista nyhtöpossua (esim. Kivikylän pulled pork)
3
rkl
teriyakikastiketta
1
tl
raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
WASABIMAJONEESI
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
valkosipulinkynsi
LISÄKSI
2
pkt
valmiita bao bun -höyrysämpylöitä (esim. Vaasan)
pätkä kurkkua, ituja

Työvaiheet

  1. Lämmitä pulled pork paistinpannulla ja sekoita joukkoon teriyakikastike
    ja raastettu inkivääri. (Säästä nyhtöpossupakkauksen barbequekastike tuleviin grillailuihin.)

  2. Tee wasabimajoneesi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Viipaloi kurkku.

  3. Lämmitä höyrysämpylät pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä ne teriyakipossulla, wasabimajoneesilla, kurkulla ja iduilla.

Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Ihana puolivalmis currymajoneesi ja muhennettu kananmuna riittävät herkkuleipien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kananmuna-currymajoneesikolmioleivät

Ainekset

6
kananmunaa
4
kevätsipulin vartta
2
rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
5
rkl
majoneesia
4
tl
mietoa currytahnaa
2
tl
hunajaa
(ripaus
suolaa)
LISÄKSI
12
suurta paahtoleipää

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunat kypsiksi (noin 8 minuuttia) kiehuvassa vedessä. Anna jäähtyä, kuori ja hienonna. Hienonna kevätsipuli ja lehtipersilja. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

  2. Levitä tahnaa puolelle leivistä ja paina toiset päälle. Leikkaa leivät kolmioiksi.

Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Äyriäispastan mehevyyden salaisuus on helppo pesto, joka surautetaan sitruunamelissasta ja paahdetuista kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
20 min + pakasteen sulattaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunamelissapestolla maustettu äyriäispasta

Ainekset

PESTO
1
ruukku (noin 3 dl)
sitruunamelissaa
1–2
valkosipulinkynttä
40
g (1 dl)
parmesanjuustoa
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
vaaleaa balsamicoa
1 ½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
pkt (350 g)
pakasteäyriäisiä (Esim. Pirkka äyriäissekoitus)
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
400
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sitruunamelissa varsineen tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta parmesaani. Lisää yrttien joukkoon.
  2. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutin ajan. Lisää siemenet ja öljy sitruunamelissan joukkoon ja soseuta tasaiseksi pestoksi. Voit jättää peston myös karkeammaksi seokseksi.
  3. Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Ota 1 dl keitinvettä talteen. Valuta kypsä pasta siivilässä.
  5. Kuumenna öljy pannulla, paista valutettuja äyriäisiä muutama minuutti kovalla lämmöllä. Lisää joukkoon pasta ja keitinvettä ja kiehauta niin, että neste haihtuu. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lusikoi joukkoon reilusti pestoa. Tarjoile heti.
Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Rapsakat ruohosipuliletut kannattaa syödäheti, ihanan kuumina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa lettua
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen ruohosipulilettu

Ainekset

TAIKINA
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
sipulijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
ruokasoodaa
4
dl
kylmää vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
LISÄKSI
1
iso ruukku
ruohosipulia
1
chili
4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa. Jaa ruohosipulit neljään nippuun ja leikkaa varret noin 5 cm:n pätkiksi. Hienonna chili.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isolla, tarttumattomalla pannulla. Levitä desi taikinaa tasaisesti pannulle. Paina pannukakun pinnalle neljännes ruohosipulista ja vähän chiliä. Valuta letun päälle vielä ruokalusikallinen taikinaa, jotta ruohosipulit tarttuvat lettuun.
  3. Paista 3–4 minuuttia, kunnes taikina on melkein kokonaan hyytynyt. Käännä ja paista toiselta puolelta 1–2 minuuttia tai kunnes lettu on kypsä ja rapea. Tarjoile soija-seesamikastikkeen kanssa (ks. ohje).

Soija-seesamikastike

Ainekset

½
dl
hienonnettua ruohosipulia
3
rkl
soijaa
2
rkl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
seesaminsiemeniä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna ruohosipuli ja laita pieneen kulhoon tai kastikekippoon. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarjoile lettujen kanssa.