
Tanskassa jouluateria aloitetaan usein tuoreilla ostereilla ja salottisipuli-punaviinietikkakastikkeella. Tuoreet osterit eivät kuitenkaan maistu kaikille. Samppanjakastikkeessa gratinoidut osterit ovat hyviä ”käännytysostereita”.
Gratinoidut osterit samppanjakastikkeessa
Ainekset
Työvaiheet
- Hienonna sipulit kattilaan. Lisää samppanja ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunne nestettä on jäljellä noin ½ desiä. Anna kastikepohjan jäähtyä hieman. Sulata voi kattilassa ja kuori vaahto. Anna voinkin haaleta.
- Avaa osterit kulhon päällä (ks. ohje) Ota osterit kuoristaan ja kulhoon omassa liemessään. Siirrä jääkaappiin odottamaan. Puhdista kuorten pyöreä osa juoksevan veden alla.
- Levitä suola uunipellille ja laita kuoret suolan päälle niin että ne eivät kaadu. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
- Kaada samppanjaliemi metallikulhoon, joka sopii toisen kattilan päälle vesihauteeseen. Kuumenna vesihaude höyryävän kuumaksi. Lisää keltuaiset ja siivilöi osterien neste samppanjaliemeen. Nosta kulho vesihauteeseen. Kypesnnä kastiketta koko ajan sekoittaen, kunnes se on sakeaa ja kastikemaista. Lisää voisula ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla.
- Asettele osterit takaisen kuoriinsa ja laita jokaisen päälle reilu ruokalusikallinen samppanjakastiketta. Gratinoi uunissa grillivastuksen alla 3-4 minuuttia. Tarjoa heti.
Näin avaat osterin
Työvaiheet
Osterien avaamiseen on kehitetty osterivetsiä, mutta paras on teräväkärkinen 7-10 cm pitkä ja tukevalla kahvalla varustettu veitsi tai puukko. Pidä toisessa kädessä hanskaa tai pyyhettä.
- Aseta osteri vasemmalle kämmenelle kupera puoli alaspäin, kapea pää itseäsi kohti. Laita kulho alle. Työnnä veitsi kuorten väliin, oikea kohta on oikella puolella noin kolmanneksen leveästä päästä keskemmäs. Liikuttele veistä poraavalla liikkellä edestakaisin, kunnes osteri avautuu.
- Kuljeta veistä osterin kapeaa kantaa kohti, jolloin sulkijalihas katkea. Poista päälikuori veistä kääntämällä.
- Katkaise osterin ja pohjakuoren välinen sulkijalihas, niin osteri irtoaa. Haista että tuoksu on merellinen eikä tunkkainen.
Jäiset kalapalat ensin 10min uunissa ja kookosmaitojen ym roippeiden kanssa toiset 10min. Lopputulos oli se, että kalapalat eivät olleet kypsiä sisältä ja ensimmäisen lautasellisen nakkasin suosiolla roskikseen. Noh, uunissa vielä 30min, jos nyt olisivat kypsiä sen jälkeen.
Tuli taivaallista! Tein yhdessä vuoassa, tuplamäärän, kiertoilmauunissa ja kaikki toimi erinomaisesti juuri ohjeen mukaan.