Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Jos karsastat haukea sen ruotojen vuoksi, kokeile haukipullia. Isot ruodot on helppo poistaa ja pienet jauhaantuvat muiden aineiden mukana. Pullien kanssa tarjotaan perinteinen, kermainen nantua-kastike liemen muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
1 tunti + 2 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikvenellit

Ainekset

400
g
haukifileetä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
2
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
kananmunanvalkuainen
2
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
jättikatkaravunpyrstöjä
keitettyä tai grillattua fenkolia
nantua-lientä

Työvaiheet

  1. Leikkaa jääkaappikylmä hauki pieniksi kuutioiksi ja jauha monitoimikoneessa tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella. Sekoita valkuainen joukkoon. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita massa jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Valmista nantua-liemi.
  2. Tee mureketaikinasta noin 12 soikeaa pyörykkää eli kvenelliä lusikoilla. Keitä ne muutamassa erässä kalaliemessä tai suolalla maustetussa vedessä, noin 6 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kypsiä. Asettele kvenellit, katkaravut ja fenkoli keittolautasille. Kaada kuuma nantua-liemi päälle.

Vinkki!

Kvenellejä valmistettaessa kaikkien raaka-aineiden on hyvä olla kylmiä. Myös kulhon voi laittaa jääkaappiin ennen ruoanlaittamista.

 

Hauki on hienostuneen makuinen, mahtava talvikala. Kun se tarjotaan kermaisen täyteläisen nantua-liemen kanssa, pariksi kannattaa valita viini, jossa on kypsyyttä, hapokkuutta ja hieman makeutta. Rawson’s Retreat Rieslingin, 9,99 e, kevyen mausteinen maku tasoittaa annosta nostaen hauen esille. Rotari Rosé, 13,50 e, on hyvä kuohuviinivalinta juhlavalle herkulle. (JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén)

 

Nantua-liemi

Ainekset

1
porkkana
2
salottisipulia
3
rkl
voita
2
rkl
konjakkia
1 1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
6
dl
kalalientä
2
tl
tomaattipyreetä
1/2
tl
paprikajauhetta
1/3
tl
cayennepippuria
1
laakerinlehti
muutama timjaminoksa
3 1/3
dl
kuohukermaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasviksia muutama minuutti voissa kasarissa miedohkolla lämmöllä. Lisää konjakki koko ajan sekoitellen. Kaada viini joukkoon ja jatka kypsentämistä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää kalaliemi, tomaattipyree, mausteet ja timjaminoksat. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  2. Kaada kerma joukkoon. Jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Poista laakerinlehti ja timjami. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Voit vielä siivilöidä liemen, jos haluat erityisen sileää keittoa. Kiehauta, mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Huomoi, että kalaliemi antaa suolaista makua. Tarjoa kvenellien kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai 2 pääruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukat vinho verdessä

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
3
valkosipulinkynttä
2
chilipalkoa
3
rkl
oliiviöljyä
dl
vinho verdeä tai muuta kuivaa valkoviiniä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
korianteria
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä siivilässä. Vedä tai raaputa kuoren välistä ”parrat” pois. Poista joukosta simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Kopauta raollaan olevia simpukoita työtasoa vasten. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi chilit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä kattilassa sekoitellen muutama minuutti. Lisää simpukat, viini, suola ja pippuri, peitä kattila kannella ja keitä noin 5 minuuttia välillä kattilaa ravistellen.
  3. Poimi avautuneet simpukat tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Heitä avautumattomat simpukat pois.
  4. Siivilöi liemi talteen ja kaada takaisin kattilaan. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia tai kunnes liemi on tiivistynyt puoleen. Hienonna korianteri ja lohko sitruuna.
  5. Kaada kuuma liemi simpukoille. Viimeistele korianterilla ja sitruunamehulla. Tarjoa sellaisenaan tai leivän ja aiolin kanssa.
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä mehevät kalatacot kootaan lettusten sijaan salaatinlehdille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

”Kalatacot” salaatinlehdillä

Ainekset

4
baby gem -salaattia
2
avokadoa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
rkl
limettimehua
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
prk
tex mex -salsakastiketta
2
prk
säilöttyä kalaa, esimerkiksi lohta tai tonnikalaa (yhteensä noin 370 g)
100
g
cheddaria raastettuna
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtaise ja kuivaa salaatinlehdet. Laita ne tarjoiluvadille.
  2. Halkaise avokadot, lusikoi avokadonliha kuorista ja painele haarukalla soseeksi. Mausta limetillä, suolalla ja pippurilla. Viipaloi kirsikkatomaatit.
  3. Anna jokaisen syöjän koota omat taconsa nostamalla salaatinlehdelle avokadoa, tomaattia, salsakastiketta, kalaa, juustoa ja korianteria.
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Salaattipiirakassa uuniin pääsee pelkkä piirakkapohja. Jäähtyneen pohjan täytteeksi laitetaan piparjuurituorejuustosta ja ranskankermasta tehty kastike, savukalaa, kurkkua, babypinaattia ja keitettyä kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea savukalasalaattipiirakka

Ainekset

2 ½
dl
ruisjauhoja
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
pellavansiemeniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
¾
tl
suolaa
½–¾
dl
kylmää vettä
½
dl
öljyä
TÄYTE
2
keitettyä kananmunaa
150
g
ranskankermaa
100
g
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja sokeria
50
g
babypinaatinlehtiä
½
tuorekurkkua
250
g
savukalaa, esimerkiksi pieniä savumuikkuja tai lämminsavustettua lohta
½
dl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
öljyä
hiutalesuolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ruisjauhot, siemenet ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja muotoile palloksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ruisjauhoja apuna käyttäen piirakkavuokaa (halkaisija 24 cm) hieman isommaksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperin päällä vuokaan ja painele taikina myös vuoan reunoille.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa vuoassa. Nosta jäähtynyt piirakkapohja tarjoilulautaselle.
  3. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori munat.
  4. Sekoita ranskankerma, piparjuurituorejuusto, dijonsinappi ja sitruunanmehu kulhossa. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Lusikoi ranskankerma-tuorejuustoseos pohjan päälle.
  5. Huuhtele babypinaatinlehdet ja kuivaa salaattilingossa. Pese tuorekurkku ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kananmunat munaleikkurilla.
  6. Nostele piirakan päälle pinaatinlehtiä, kurkkua, savukalaa, kananmunaviipaleita ja hienonnettua tilliä. Pirskottele päälle öljyä ja ripottele päälle vielä hiutalesuolaa.
     
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Uudet perunat, silli ja tillinippu ovat kesäkeittiön perusaineksia, joista syntyy ihanan suolainen pottusalaatti. Nopeasti grillissä käyneet tomaatit tuovat lisää kesän makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-perunasalaatti

Ainekset

10
uutta perunaa
1
rs (200 g)
punaisia kirsikkatomaatteja
1
rs (200 g)
keltaisia kirsikkatomaatteja
1
prk (150 g)
maustesilliä
1
ruukku
tilliä
JOGURTTIKASTIKE
2
salottisipulia
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
vahvaa sinappia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
4
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä), noin 15 minuuttia. Valuta ja jäähdytä perunat. Leikkaa ne 2–4 osaan.
  2. Pistele tomaattien kuoret kevyesti tikulla tai veitsen kärjellä, niin ne pysyvät ehjinä grillatessa. Grillaa tomaatteja 5–8 minuuttia.
  3. Valuta sillit. Hienonna tilli. Laita perunat, tomaatit, sillit ja tilli isoon kulhoon.
  4. Tee jogurttikastike. Kuori sipulit ja raasta ne pienellä terällä kulhoon. Sekoita jogurtti joukkoon. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike perunasalaattiin.
  5. Laita kananmunat kiehuvaan veteen 5 minuutiksi. Viilennä ne kylmällä vedellä, kuori ja lisää halkaistuina salaattiin juuri ennen tarjoamista.