Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Jos karsastat haukea sen ruotojen vuoksi, kokeile haukipullia. Isot ruodot on helppo poistaa ja pienet jauhaantuvat muiden aineiden mukana. Pullien kanssa tarjotaan perinteinen, kermainen nantua-kastike liemen muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
1 tunti + 2 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikvenellit

Ainekset

400
g
haukifileetä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
2
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
kananmunanvalkuainen
2
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
jättikatkaravunpyrstöjä
keitettyä tai grillattua fenkolia
nantua-lientä

Työvaiheet

  1. Leikkaa jääkaappikylmä hauki pieniksi kuutioiksi ja jauha monitoimikoneessa tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella. Sekoita valkuainen joukkoon. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita massa jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Valmista nantua-liemi.
  2. Tee mureketaikinasta noin 12 soikeaa pyörykkää eli kvenelliä lusikoilla. Keitä ne muutamassa erässä kalaliemessä tai suolalla maustetussa vedessä, noin 6 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kypsiä. Asettele kvenellit, katkaravut ja fenkoli keittolautasille. Kaada kuuma nantua-liemi päälle.

Vinkki!

Kvenellejä valmistettaessa kaikkien raaka-aineiden on hyvä olla kylmiä. Myös kulhon voi laittaa jääkaappiin ennen ruoanlaittamista.

 

Hauki on hienostuneen makuinen, mahtava talvikala. Kun se tarjotaan kermaisen täyteläisen nantua-liemen kanssa, pariksi kannattaa valita viini, jossa on kypsyyttä, hapokkuutta ja hieman makeutta. Rawson’s Retreat Rieslingin, 9,99 e, kevyen mausteinen maku tasoittaa annosta nostaen hauen esille. Rotari Rosé, 13,50 e, on hyvä kuohuviinivalinta juhlavalle herkulle. (JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén)

 

Nantua-liemi

Ainekset

1
porkkana
2
salottisipulia
3
rkl
voita
2
rkl
konjakkia
1 1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
6
dl
kalalientä
2
tl
tomaattipyreetä
1/2
tl
paprikajauhetta
1/3
tl
cayennepippuria
1
laakerinlehti
muutama timjaminoksa
3 1/3
dl
kuohukermaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasviksia muutama minuutti voissa kasarissa miedohkolla lämmöllä. Lisää konjakki koko ajan sekoitellen. Kaada viini joukkoon ja jatka kypsentämistä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää kalaliemi, tomaattipyree, mausteet ja timjaminoksat. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  2. Kaada kerma joukkoon. Jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Poista laakerinlehti ja timjami. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Voit vielä siivilöidä liemen, jos haluat erityisen sileää keittoa. Kiehauta, mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Huomoi, että kalaliemi antaa suolaista makua. Tarjoa kvenellien kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä slaw-tyylisessä salaatissa on majoneesin paikalla kirkas, kirpeä kastike. Sekoita salaattia ronskilla otteella, niin kaalin rakenne pehmenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-katkarapuslaw

Ainekset

4
dl
katkarapuja
l
varhaiskaalia suikaleina
½
dl
limetin mehua
½
dl
öljyä
2
tl
sokeria
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
1–2
punaista chiliä

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja siirrä suikaleet kulhoon. Purista limetin mehu joukkoon, lisää öljy, sokeri ja suola. Sekoita ronskilla otteella huolellisesti, jotta kaali pehmenee hiukan.

  3. Painele katkaravuista sulatuksen jälkeen irtoava neste pois esimerkiksi lusikalla siivilää vasten.

  4. Hienonna kevätsipuli ja chili. Lisää kaikki aineet kaalin joukkoon ja kääntele salaatti sekaisin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Hiillosta siika savuavan kuumassa valurautapannussa suolan päällä. Peston salaisuus piilee kurpitsansiemenöljyssä ja paahdetuissa pistaaseissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hiillostettu siika ja sitruunamelissapesto

Ainekset

4
nahallista siikafileetä (suomustettua)
2–3
rkl
hiillostamiseen
Sitruunamelissapesto
dl + 2 rkl
kuorittuja pistaaseja
2
ruukkua
sitruunamelissaa
1
dl
kurpitsansiemenöljyä
n. ½
dl
auringonkukka- tai rypsiöljyä
½
tl
sitruunaruohotahnaa (Spice Up)
¾
tl
suolaa
Paadettu kukkakaali
n. 1
kg
valkoista tai vihreää kukkakaalia
3
isoa valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin pesto. Paahda pistaaseja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin paahtuneita. Kaada pistaasit pois pannusta ja anna jäähtyä. Ota 2 rkl erikseen, rouhi ne veitsellä karkeaksi ja säästä annosten koristeluun.

  2. Laita loput pistaasit tehosekoittimeen. Lisää sitruunamelissan lehdet, rouhi tasaiseksi ja valuta koneen käydessä kurpitsansiemenöljy ja auringonkukkaöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes se on kastikemaisen notkeaa. Lisää lopuksi sitruunaruohotahna ja suola.

  3. Taputtele siikafileet kuiviksi talouspaperilla ja nypi tarvittaessa ruodot pois pihdeillä.

  4. Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi ja ripottele suola pannuun. Laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin ja hiillosta, kunnes nahka on kauniin ruskea, noin 3 minuuttia. Käännä ja paahda noin 3 minuuttia. Pidä kalat lämpiminä.

  5. Viipaloi kukkakaali. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipulia öljyssä isossa kasarissa pari minuuttia. Lisää kukkakaalit ja paista välillä käännellen muutama minuutti, kunnes palat ovat napakan pehmeitä ja osittain ruskistuneita.

  6. Tarjoa siika peston ja kukkakaalin kanssa. Viimeistele rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Misomarinadiin upotettu lohi maistuu paistettuna ihanalta rapeiden kesäkasvisten seurassa. Voit käyttää kesäkasvisvokkiin mitä tahansa saatavilla olevia kasviksia. Alkukesällä vokissa maistuvat parsat ja retiisit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi ja kesäkasvisvokki

Ainekset

3
lohifileetä (yhteensä noin 450 g)
Misomarinadi
tl
(tummaa) misoa
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
jauhettua savupaprikaa
4
tl
vettä
Paistamiseen
öljyä
Kesäkasvisvokki
1
sipulia
4
valkosipulinkynttä
100
g
siitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
150
g
vihreää parsaa
150
g
sokeriherneitä
1
ps (125 g)
retiisejä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita misomarinadin ainekset keskenään ja kääntele huolella lohifileisiin. Anna maustua puolisen tuntia.

  2. Valmistele sillä aikaa kasvisvokki. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele parsat ja viipaloi retiisit. (Puoli tarvittaessa isoimmat siitakesienet.)

  3. Paista lohifileet pannulla öljyssä kypsäksi 6–8 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja lohkeilevaa.

  4. Kuumenna öljy toisella paistinpannulla ja paista ensin sipulia pari minuuttia. Lisää sitten siitakesienet ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput kasvikset ja paista muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta rapeita. Sekoita riisiviinietikka, soijakastike ja mirin keskenään ja kaada seos wokkipannulle. Anna kiehahtaa. Sekoita vihannesten joukkoon seesaminsiemenet ja tarjoile wokki misolohen kanssa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2570 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Täytä nieriä limetillä, parsalla ja varhaiskaalilla ja grillaa kesän mehevin kala. Muista laittaa labneh valumaan jo valmistusta edeltävänä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min + labneh 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty grillinieriä, yrttiperunat ja labneh

Ainekset

1
perattu nieriä (n. 1½ kg)
2
limettiä
1
tl + ½ tl
suolaa
1
nippu
parsaa
1
varhaiskaali
2–3
rkl
öljyä paistamiseen
Yrttiperunat
1
kg
varhaisperunoita
1
dl
yrttejä hienonnettuna (basilikaa, tilliä ja lehtipersiljaa)
½
dl
öljyä
½
dl
sitruunanmehua
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Ruohosipulilabneh
5
dl
turkkilaista jogurttia
½
ruukku
ruohosipulia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Aloita labnehin valmistus päivää ennen kalan valmistusta päivänä. Pane jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen tai harsolla vuorattuun siivilään. Peitä kelmulla, pane päälle kevyt paino ja nosta reunalliseen vuokaan. Laita jääkaappiin ja anna valua 12 tuntia.

  2. Kumoa tiivistynyt jogurtti kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se mehun ja hunajan kanssa jogurttiin.

  3. Marinoi perunat. Pese perunat ja keitä ne suolatussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Halkaise perunat ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki perunoiden aineet kulhossa.

  4. Pyyhi nieriä talouspaperilla ja laita öljyttyyn foliovuokaan tai leivinpaperille uunipellille. Hiero 1 tl suolaa kalan pintaan ja vatsaan. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja kalan pintaan. Pese ja viipaloi limetit, työnnä viipaleita viiltoihin ja kalan vatsaan.

  5. Viipaloi kaali. Poista parsojen puumainen tyvi ja pilko varret 2–3 osaan. Paista kaalia ja parsaa öljyssä pannussa pari minuuttia. Mausta suolalla. Täytä kala seoksella.

  6. Grillaa kalaa kohtalaisella lämmöllä kuvun alla tai paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Tarjoa yrttiperunoiden ja labnehin kanssa.

Kommentit (0)