Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Haukipullien maustama kookoslaksa on upeaa viikonloppuruokaa. Pähkinäinen laksatahna ja kookosmaito tekevät liemestä ihanan täyteläisen.

Viinisuositus: Kun ruoassa on mausteisuutta, viinissä on hyvä olla sekä mausteisuutta että hedelmäisyyttä. Wolfberger Gewurztraminerin, 9,48 e (0,375 l), maku on makeahkon päärynäinen, mutta kiva hapokkuus raikastaa viinin makua. Viinin makuprofiili onkin täydellinen kookosmaitoon tehdyn liemevän laksan kanssa. Kuiva valkoviini sopii sekin annoksen makuihin, jolloin yhdistelmästä tulee kevyempi. Loimer Lois Grüner Veltliner 2017, 8,94 e (0,375 l, tilausvalikoima) on hunajameloninen, persikkainen sekä miellyttävän hapokas – siispä raikas pari keitolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipullalaksa

Ainekset

600
g
haukea jauhettuna
1
valkosipulinkynsi
1
miedohko chilipalko
2
tl
raastettua inkivääriä
1
rkl
rypsiöljyä
1
kananmuna
2
rkl
korianteria hienonnettuna
2
tl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
suolaa
Liemipohja
1
annos laksatahnaa (ohje alla)
2
salottisipulia
2
prk (8 dl)
kookosmaitoa
4
dl
kasvislientä
200
g
vihreitä kasviksia (esim. broccoli, pinaatti, herneenpalot)
250
g
riisinuudeleita
Lisäksi
1
ruukku korianteria ja/tai thaibasilikaa
1
rs
versoja tai ituja
4
sipulinvartta

Työvaiheet

  1. Jos jauhat hauen itse, laita haukifileet hetkeksi pakastimeen, jolloin ne on helpompi jauhaa. Tee liemeen tuleva laksatahna valmiiksi (ohje alla).

  2. Valmistele kalapullien taikina. Kuori ja hienonna valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota valkosipulia, chiliä ja inkivääriä öljyssä keskilämmöllä pari minuuttia. Laita pannu sivuun. Vatkaa kananmunan rakenne rikki kevyesti. Hienonna korianterinlehdet.

  3. Leikkaa kylmät haukifileet kuutioiksi ja jauha ne nopeasti lihamyllyssä tai monitoimikoneessa. Voit myös jauhaa hauen tehokkaalla sauvasekoittimella.

  4. Sekoita jauhettu hauki, kuullotetut mausteet, kananmuna, korianterisilppu, kalakastike ja suola kulhossa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Nosta taikina viileään 15 minuutiksi. Tee sillä välin liemi valmiiksi.

  5. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa (3 l) keskilämmöllä 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää aiemmin tekemäsi laksatahna kattilaan sipulien joukkoon. Paista pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos.

  6. Pyörittele haukitaikina palloiksi kostutetuin käsin tai lusikkaa apuna käyttäen. Lisää haukipullat kuumaan liemeen ja keitä 5 minuuttia. Lisää nuudelit ja kasvikset. Jatka keittämistä nuudelipakkauksen ohjeen mukaan.

  7. Viimeistele tuoreilla yrteillä, iduilla ja kevätsipulilla.

Laksatahna

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
chilipalko
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
dl
cashewpähkinöitä
2
rkl
panang-currytahnaa
1
rkl
kalakastiketta
2
tl
red curry -tahnaa
2
tl
fariinisokeria
1
tl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet.

  2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon. Surauta sekaisin.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei valkosipulilla pienintäkään merkitystä ainakaan kalapohjaisissa (jos oikeasti muissakaan) ruuissa. Ihan voi hauelle tehdä normaalin lihapullatyyppisen pohjan runsaalla mustapippurilla höystettynä. Tosin hauesta tulee aina vähän kovahkoa ja sitkeää kalapullina, laittoi mitä vain. Ja miksi lähes kaikkin liha- ja kalaruokiin tungetaan väkisin sipulia kun se ei ainakaan sitä kalan tai lihan aitoa makua paranna, hävittää loputkin vain. Ja tuolla olemattomalla suolamäärällä ei muutenkaan makua. Onneksi ohjeessa ei mainittu sitä pakollista tilliä.

Vierailija

Oliskohan jotain ajatusta millä cashewn voisi korvata tahnasta (pähkinäallergikkoa ajatellen)? :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.