
Vain viisi ainesta! Janssoninkiusaus on edullinen ja herkullinen klassikko, joka on hetkessä valmis uuniin.
Janssoninkiusaus on monen muun suomalaisten lempiruoan tavoin ruotsalaista perua. Nostalginen herkku on helppo tehdä. Raaka-aineita tarvitaan vain viisi.
Tässä ohjeessa käytetään valmista peruna-sipulisekoitusta, jonka ansiosta ruoan valmisteluun menee vain 10 minuuttia. Toki vuoan voi tehdä myös perunoista kuorimalla ja pilkkomalla ne joko siivuiksi tai tikuiksi. Älä unohda silloin sipulia vaan pilko myös yksi sipuli mukaan.
Anjoviksessa on rutkasti makua ja se kannattaa käyttää vuokaan liemineen. Jos tuoreen tillin sesonki on heikko, voit poimia tillin pakastealtaasta.
Helppo janssoninkiusaus
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen Sekoita jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset liemineen keskenään kulhossa. Hienonna tilli joukkoon.
- Lusikoi voideltuun vuokaan. Kaada kerma päälle ja lusikoi voinokareita pinnalle. Kypsennä noin 1 tunti.
- Hienonna päälle tuoretta tilliä.
Mistä saa kolme desilitraa kermaa? Sitä myydään 2 dl:n purkeissa. Siis miksi kolme dl? Jos ostaa kaksi purkkia, niin jää yksi dl ylitse, josta sitten tulee ruokahävikkiä. Monissa muissakin ohjeissa on älyttömiä määriä aineksia, kuten puoli purkkia tomaattipyrettä, puolikas chili...
Veikkaan, että halvemmaksi tuo tulee tehdä perunoista ja sipuleista. Ei ole vaikeaa: perunoita ei tarvitse kuoria, mutta sipulit kyllä. Pilkotaan ja heitetään vuokaan.
Sekä lapsuudenkodissamme. että omassamme on tehty Janssonia jo yli 50 vuoden ajan. Se on aina valmistettu tuoreista perunoista, sipuleista. anjoviksesta sekä kuohukermasta. Voita eikä tilliä ei siihen ole lisätty.
Varmaan hyvää tämäkin versio, mutta pakaste peruna-sipuliseoksesta valmistettuna ei vaan tule yhtä hyvää, ei, vaikka voita ja tiliiä lisäisi.
Peruna-sipuli sekoitus pss (500g) huoneenlämpöön noin tunniksi
Valuta janssonfileet (prk) neste talteen
2 prk (4dl) kuohukermaa johon lisäät janssonfileiden nesteen, ripaus valkopippuria ja rouhittua mustapippuria
Voideltuun vuokaan peruna-sipulia noin 1/2 pussia, sitten fileet ja loput peruna-sipulipussista, kaada päälle kerma
Uuniin enintään 175 astetta, aikaa 1 1/2 - 2 tuntia, jos pinta ruskistuu liikaa laita folio vuoan päälle
On muuten hyvää. Ei mitään voinokareita tai tilliä tarvita.
Kermaa saa 3dl purkeissa ja ravintolafile sopii janssonin tilalle hyvin.
Tilli EI kuulu Janssonin kiusaukseen.
Ruoka onnistuu vain Abba Anjovisfile -purkista. (Ruotsissa Grebbestads Ansjovis Original)
1 125g purkki anjovista + 2dl kermaa + 1 iso tai 2 pientä sipulia.
Vuokaan ensin puolet perunatikuista (Julienne), päälle silputtu sipuli, sitten anjovikset ja mustapippuria. Päälle loput perunat. Anjovisliemi ja kerma (en ole jaksanut näitä sekoittaa) kaadetaan laatikon päälle. Ohut kerros korppujauhoja (paistoksesta tulee nätimpi), näiden päälle vähän voita siivuina / nokareina.
Uuniin 200 astetta 1 tunti (voi paistaa miedommassa lämmössä ja hitaammin ja lopuksi nostaa 200-225:aan.
Lisukkeeksi etikkapunajuuret ja mahdollisesti suolakurkkua.
Alkuperäinen resepti ruotsinkielentaitoisille https://www.abba.se/recipes/janssons-klassiska-frestelse/
Miksi Suomen Abba on poistanut tämän perusreseptin sivuiltaan ?
Jos teet tuoreista perunoista tikut niin muista huuhdella tikut pari kertaa kyllmällä vedellä, että tärkkelystä irtoaa. Tämän jälkeen kuivaa tikut astiapyyhken tai talouspaperin välissä. Näin varmistat ette Janssonisi ole pelkkää mihjua vaan eri aineosat erottuvat.
Unohdin: Käytetään tuoreita, KIINTEITÄ perunoita (Rosamundasta tulee ikävää muhjua). Kuoritaan, suikaloidaan alle 5mm Julienne-tikuiksi. Tässä ruoassa en ole koskaan perunoita huuhdellut, tärkkelys sekoittuu kermaan.
Uusista perunoista paistosta on turha yrittää.
Paista sipulit voissa ja lisää 5 - 10 kokonaista maustepippuria .
Miten tehdään vaikea janssoninkiusaus?
Kokeile lisäämällä nesteeseen aavistuksen verran tomaattipyreetä (n. vajaa 1 tl) sekä kaviaarituubista abt 5 -6 cm kaviaaritahnaa.
Et tule katumaan !!