Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 220 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Rapeiksi paistetut katkaravut upotetaan hunaja-appelsiinikylpyyn. Ihana rapuhöystö on hetkessä valmis.

Joskus tavallisenakin arkipäivänä tekee mieli jotakin erityistä herkkua. Kokeile seuraavaksi leivitettyjä ja rapeaksi paistettuja jättikatkaravunpyrstöjä.

Kun katkaravut hankkii valmiiksi kuorittuina ja keitettyinä, ruoanlaittajalle jää vain viimeistely. Oheisessa ohjeessa jättikatkaravunpyrstöt dipataan seesaminisiemenillä maustetussa jauhoseoksessa ja pyöräytetään rapeiksi pannulla.

Sitten on kastikkeen vuoro, joka valmistuu appelsiinimehusta, hunajasta, öljystä ja soijakastikkeesta kiehauttamalla. Ravut lisätään joukkoon vasta aivan viime hetkellä, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunaja-appelsiinikatkaravut

Ainekset

1
appelsiinin mehu ja kuoriraaste
3
rkl
hunajaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviini- tai valkoviinietikkaa
2
tl
seesamiöljyä
3
rkl
perunajauhoja tai maissijauhoja
2
rkl
seesaminsiemeniä (+ 2 rkl päälle)
3
rkl
öljyä
300
g
kypsiä ja kuorittuja jättikatkaravun pyrstöjä (pakaste)
Lisäksi
keitettyä riisiä

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut.

  2. Sekoita keskenään appelsiinimehu, hunaja, soijakastike, etikka ja öljy.

  3. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja seesaminsiemenet.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla. Pyöritä ravunpyrstöt jauho-siemenseoksessa ja lisää kuumalle pannulle. Paista minuutin ajan.

  5. Nosta ravut lautaselle ja lisää pannulle mehu-hunajaseos. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike sakenee.

  6. Laita ravunpyrstöt takaisin pannulle ja pyöräytä tasaiseksi. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Hollandaise-kastiketta ilmavampi ja kevyempi sitruunazabaglione hivelee keväisiä makuja, kuten siikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunazabaglione, siikaa ja kasviksia

Ainekset

6
keltajuurta
200
g
varsiparsakaaleja
½
(150 g)
kukkakaali
3–4
(500 g)
siikafileetä
1
tl
suolaa
SITRUUNAZABAGLIONE
50
g
voita sulatettuna
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
4
kananmunankeltuaista (M-koko)
4
rkl
kylmää vettä
½
tl
suolaa
KORISTELUUN
tuoreyrttejä (esim. tilliä, kirveliä, ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Keitä keltajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori keltajuuret lämpiminä ja leikkaa lohkoiksi.

  2. Irrota kukkakaalista nuput ja leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan. Ryöppää kaalit suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, noin 2 minuuttia.

  3. Suolaa siikafileet lihapuolelta. Aseta fileet leivinpaperin päälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista fileistä nahka. Se lähtee irti sormilla.

  4. Valmista sitruunazabaglione. Ota kattila ja teräskulho, joka asettuu kattilan päälle tiiviisti niin, ettei kulhon pohja osu kattilan pohjaan. Laita kattilaan vettä, mutta vain sen verran, että veden pinta ei kosketa kulhon pohjaa.

  5. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

  6. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Laita keltuaiset, vesi, sulatettu voi, sitruunan kuoriraaste ja mehu teräskulhoon. Kuumenna vesi hiljalleen kiehuvaksi ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten. Kun kastike alkaa vaahtoutua, jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, jotta keltuaiset kypsyvät ja kastike on ilmavaa. Mausta suolalla.

  7. Asettele kasvikset lautasille ja revi siikafileestä palasia päälle. Lusikoi niiden päälle muutama ruokalusikallinen sitruunazabaglionea. Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä.

Vinkki Voit lämmittää kalan ja kasvikset juuri ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Yksi suosittujen Shanghai-tacojen covereista tulee tässä. Kuten alkuperäisessä, myös tässäkin ohjeessa pienen tortillan päälle lastattujen täytteiden sekaan lusikoidaan kolmea toisiaan täydellisesti täydentävää kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat katkarapu-tacot

Ainekset

24
kpl (noin 300 g)
raakoja kuorittuja jättikatkaravun pyrstöjä
1
dl
riisijauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
½
tl
sipulijauhetta
2
kananmunaa
2–3
dl
pankojauhoja
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Chili-seesamimajoneesi
dl
majoneesia
1
rkl
srirachaa tai muuta tulista chilikastiketta
1
rkl
seesaminsiemenöljyä
2
tl
limenmehua
ripaus suolaa ja sokeria
Hunaja-minttujogurtti
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
hienonnettua tuoretta minttua
2
tl
hunajaa
ripaus suolaa
Lisäksi
12 pientä maissitortillaa
hoisin-kastiketta
limeä
tuoretta chiliä
tuoretta minttua tai korianteria
rapeaa salaattisekoitusta ja sinimailaisen ituja

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravun pyrstöjä jääkaapissa muutamia tunteja. Valuta siivilässä. Kuivaa talouspaperilla.
  2. Mittaa lautaselle riisijauho, suola, paprikajauhe ja sipulijauhe. Sekoita toiselle lautaselle kananmunat ja kolmannelle lautaselle pankojauhot.
  3. Pyörittele katkaravunpyrstöt ensin riisijauhoseoksessa, tämän jälkeen kasta kananmunaan ja lopuksi pyörittele ne pankojauhoissa.
  4. Nosta paneroidut katkaravut leivinpaperin päälle kuivahtamaan siksi aikaa, kun valmistat tacojen muut täytteet.
  5. Sekoita chili-seesamimajoneesin ainekset keskenään. Maista ja mausta tarvittaessa chilikastikkeella tulisemmaksi.
  6. Sekoita hunaja-minttujogurtin ainekset keskenään. Pese ja leikkaa limet lohkoiksi. Viipaloi chilit. Huuhtele ja kuivaa salaattisekoitus tarvittaessa.
  7. Levitä maissitortillat leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  8. Kuumenna rypsiöljy paistokasarissa 180 asteeseen. Nosta korkeintaan kolmasosa katkaravuista öljyyn reikäkauhalla tai atuloilla. Kypsennä välillä kääntäen, kunnes pyrstöt ovat kauniin kullanruskeita. Nosta talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Kypsennä näin myös loput katkaravun pyrstöistä.
  9. Lämmitä tortilloja uunissa muutaman minuutin. Kokoa tacot levittämällä tortilloille chili-seesamimajoneesia, hoisin-kastiketta, salaattisekoitusta, hunajajogurttia, rapeita jättikatkaravunpyrstöjä ja vielä majoneesia ja hoisin-kastiketta.

  10. Viimeistele sinimailaisen iduilla, chilillä ja mintulla tai korianterilla. Jokainen ruokailija voi maustaa oman taconsa limenmehulla.