Mehukkaan kalan taika: 20 minuuttia suolaliemessä ja täytteeksi sitruunalohkoja. Lisukkeena maistuu lämmin valkosipuli-sitruunakastike bagna cauda.
Kokonaisena paahdettu kuha
Ainekset
Työvaiheet
- Perkaa kuhat tarvittaessa ja poista kidukset. Huuhtele peratut kalat.
- Tee suolaliemi sekoittamalla vettä ja suolaa kulhossa, kunnes suola on liuennut veteen. Anna kalojen olla suolaliemessä 15–20 minuuttia koosta riippuen. Huuhtele suolautuneet kalat kylmän veden alla ja kuivaa talouspaperilla.
- Lämmitä uuni 250 asteeseen. Viillä kalan nahkaan poikittaisviiltoja. Pese ja lohko sitruuna. Laita sitruunalohkot ja rosmariinia kalojen vatsaan ja viiltoihin. Pirskota oliiviöljyä kalojen päälle. Paahda uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsä ja pinnalta paahtunut.
- Käsittele sillä välin kasvikset: Kuori porkkanat. Viipaloi ne, fenkoli, parsakaali ja retiisit jääveteen. Suikaloi paprika. Huuhtele mangoldinlehdet. Siivilöi vihannekset ja mausta oliiviöljyllä ja sormisuolalla.
- Mausta kypsät kalat mustapippurilla ja tarjoa kasvisten ja bagna cauda -kastikkeen kanssa (ks. ohje).
Bagna cauda
Ainekset
Työvaiheet
- Ryöppää valkosipulinkynnet: Laita kuoritut valkosipulinkynnet kylmään veteen kattilaan ja kuumenna. Kun vesi kiehuu, siivilöi kynnet. Ryöppää kynnet vielä kaksi kertaa uudelleen puhtaassa vedessä. Ryöppäys pehmentää valkosipulin maun.
- Laita ryöpätyt ja valutetut valkosipulinkynnet kuivaan kattilaan. Lisää oliiviöljy ja voi. Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
- Pese sitruuna ja raasta puolet kuoresta. Lisää kuoriraaste, anjovis ja kerma valkosipuleiden joukkoon. Kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
- Mausta sitruunamehulla ja viimeistele pähkinäöljyllä. Tarjoa lämpimänä.
(n. 2½ dl, 30 min)