Vartaat ovat grilliklassikko. Näissä vartaissa on yllättävä makuyhdistelmä: kurkku, lohi ja retiisit.
Huippukokeilta kähvelletty idea grillata kurkkua toimii! Aivan erityisen hyvin lohivartaissa. Pikainen kypsennys tekee kurkulle pienoisen makuihmeen.
Ennen kuin grillaat kurkut, itketä niitä ripottamalla päälle suolaa. Kun kurkku luovuttaa vähän nestettä, se kestää grillaamista paremmin. Muista pyyhkäistä kurkut kuiviksi ennen kuin pujotat ne vartaisiin.
Kastikkeeksi vartaille sopii tillin, sitruunan ja wasabin maustama kylmä piimäsoosi. Kyllä, luit ihan oikein, ja tämäkin idea on napattu ravintolakokeilta. Joten tarjoa näitä ja valmistaudu vastaanottamaan aplodit.
PS. Vartaat kypsyvät muutamassa minuutissa. Lohen ja kurkun lisäksi vartaisiin voi lisätä kirpeitä, kokonaisia retiisejä. Kirsikkatomaatitkin toimivat retiisin tapaan hapokkaana lisänä. Vartaissa kannattaa muutenkin muistaa aina toimiva niksi: yhdistä vartaisiin raaka-aineita, jotka kypsyvät jotakuinkin samassa tahdissa.Jos et ole ihan varma kypsymisajoista, pelaa varmaan päälle eli tee yhden raaka-aineen vartaita.
Lohi-kurkkuvartaat
Ainekset
Työvaiheet
1. Leikkaa kurkku noin sentin paksuisiksi paloiksi. Levitä palat leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa. Pyyhi neste pois ja suolaa samaan tapaan toinen puoli.
2. Leikkaa lohi samankokoisiksi kuutioiksi kuin kurkut. Pyöräytä lohipalat kulhossa öljyssä. Huuhtaise retiisit ja puolita ne, jos retiisit ovat suuria.
3. Kokoa vartaat. Jos käytät puisia tikkuja, liota niitä vedessä aluksi puolisen tuntia.
4. Kuumenna grilli oikein kuumaksi, jotta lohi ei tarttuisi ritilään. Grillaa vartaat kahdelta puolelta. Kun asetat vartaan ritilälle, anna kalan pinnan ruskistua kunnolla ennen kuin nostelet tai kääntelet vartaita. Silloin kala ei jämähdä kiinni grilliin.
5. Ripottele kuumille vartaille suolaa. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa.