Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Talvi on kotimaisen mateen parasta aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min + sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Made-äyriäispannu, perunamuusi ja kurkumavoi

Ainekset

500
g
ruodottomia madefileitä (2-2 1/2 kg kokonaisia mateita)
1
pkt/300 g
äyriäissekoitusta (esim. Escan pakasteäyriäissekoitus Spaghettata)
1
valkosipulinkynsi
4-5
timjaminoksaa
2
rkl
öljyä
1/2-1
tl
suolaa
1/2-1
tl
musta- tai valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Tee perunamuusi; valmista myös kastikkeeksi tuleva kurkumavoi (ks. ohjeet alla).
  3. Valuta sulaneet äyriäiset. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna timjami.
  4. Leikkaa kalafileet 5–6 palaan. Kääntele kalapaloja kuumassa paistinpannussa öljyssä 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
  5. Lisää äyriäiset, valkosipuli ja timjami. Kypsennä käännellen 2–3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta päälle kastikkeeksi kurkumavoita ja tarjoa valkosipulisen muusin kera.

Valkosipulinen perunamuusi

Ainekset

800-900
g
jauhoisia perunoita (esim. Puikula)
1
tl
suolaa
2
laakerinlehteä
1/2
tl
kuivattua timjamia
100
g
valkosipulituorejuustoa
1
rkl
voita
n. 1
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunoita suolalla, laakerinlehdillä ja timjamilla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Valuta perunat, mutta jätä kattilan pohjalle noin ½ dl keitinlientä. Poista laakerinlehdet.
  3. Mittaa tuorejuusto ja voi kattilaan ja muhenna perunat hienoksi survimella tai sähkövatkaimella. Lämmitä maito ja notkista muusi sillä haluamasi paksuiseksi. Mausta suolalla.

Paahdettu kurkumavoi

Ainekset

100
g
voita
1/2
tl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Sulata voi pienessä kattilassa ja anna kiehua, kunnes voisula hieman ruskistuu. Anna jäähtyä, jolloin hera laskeutuu kattilan pohjalle.
  2. Kaada kirkas voi paistinpannuun varovasti siten, että hera jää kattilan pohjalle. Kuumenna kirkas voi, lisää kurkuma ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa kuumana.

Kommentit (1)

Tiina K
Seuraa 
Liittynyt19.4.2016

Oikein hyvä resepti. Mateen sijaan käy halpa valkoinen pakastekala ja annos on silti juhlava. Väriä saisi lisää kirsikkatomaatin puolikkailla. Herkkusienetkin sopisivat. Tätä tehdään varmasti uudestaan.

Tiina Kantola

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kypsennä lohipalat lempeästi uunissa inkiväärillä maustetun lehtikaalipaistoksen päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkumalohi lehtikaalipedillä

Ainekset

600
g
kirjolohifileetä
1
ruukku
tilliä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
Lehtikaalipaistos
1
ps (200 g)
lehtikaalia
2
valkosipulinkynttä
1
punasipuli
20–30
g
inkivääriä
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
sitruunankuorta raastettuna
½
sitruunan mehu
½
dl
vettä
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Kuivaa kala, leikkaa se neljäksi pa­laksi. Tee kunkin palan keskelle viilto niin, että nahka pysyy ehjänä.
  2. Hienonna tilli kulhoon, lisää 2 rkl öljyä, kurkuma, 1 tl suolaa ja pippuri. Sivele seos kalan pintaan ja anna kalan maustua sen aikaa, kun esivalmistelet kasvikset.

  3. Poista lehtikaalista keskiranka ja hie­nonna se veitsellä pieneksi muruksi. Revi lehtiosat suupaloiksi. Kuori ja viipaloi val­kosipulit ja sipuli. Pese inkivääri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä uuninkestävässä paistinpannussa. Paista sipulia, valkosipulia ja inkivääriä ja lehti­kaalin keskirankapaloja 2 minuuttia. Lisää lehtikaalin lehtiosat ja seesaminsiemenet, paista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  4. Raasta sitruunankuori kulhoon, purista sitruunanmehu joukkoon, lisää vesi ja soke­ri. Sekoita neste paistokseen, anna kiehah­taa. Mausta paistos suolalla. Laita kalapa­lat paistoksen pinnalle ja kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Höyryttämällä pavut kypsyvät juuri sopiviksi eivätkä lötkisty kuten usein vedessä keitettäessä. Lämminsavulohi tuo salaattiin ruokaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-papusalaatti

Ainekset

500
g
vihreitä papuja
½
dl
auringonkukansiemeniä
400
g
lämminsavulohta
Rakuuna-sinappikastike
½
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
½
sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
Dijon-kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja siisti kannat. Leikkaa isoimmat pavut halutessasi pituussuunnassa puoliksi.

  2. Kuumenna 1 litra vettä kattilassa ja höyrytä pavut kypsiksi siivilässä tai bambuhöyryttimessä, noin 4 minuuttia.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia. Poista lohesta nahka ja murra lohi annospaloiksi

  4. Valmista kastike. Hienonna rakuuna ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne öljyn joukkoon. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.

  5. Kääntele kastike papujen joukkoon. Lisää paloiteltu lohi ja paahdetut auringonkukansiemenet. Tarjoa salaatti paahdetun leivän kanssa.

Vinkki Voit korvata tuoreen ranskalaisen rakuunan teelusikallisella kuivattua rakuunaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 261 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Italialaisen mare e monti -tattipastan innoittama merellinen spagetti on varsinainen makupommi. Tuoreen mintun raikas yrttisyys sopii tatin pähkinäiseen aromiin. Vähän minttua, paljon tattia on hyvä mittasuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-simpukkaspagetti

Ainekset

4
(yhteensä noin 600 g)
napakkaa, keskikokoista herkkutattia
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste)
4
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
chilihiutaleita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa + 1 dl pastan keitinlientä
1
tl
kuivattua oreganoa
2
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
400
g
spagettia
2
l
vettä
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi.
  2. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja sipuli. Laita pakastetut simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista joukosta rikkoutuneet simpukat.
  3. Kuumenna öljy isolla pannulla. Paista sieniä noin 5 minuuttia niin, että niistä irronnut neste alkaa kiehua kasaan. Lisää valkosipulit, sipulit ja kuivatut chilit ja paista niin, että sipulit ruskistuvat hieman.
  4. Laita myös simpukat pannulle, lisää viini ja kiehauta. Lisää kerma ja keitinvesi ja keitä kannella peitettynä 10 minuuttia.
  5. Siivilöi pasta ja sekoita se kastikkeeseen. Mausta oreganolla ja mintulla. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Täytetyn kuhan valmistus on yllättävän helppoa ja täytteen aineksia voi muunnella oman maun mukaan. Tällä kertaa täytteessä maistuvat sardellit ja timjami. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuha juhlatuulella

Ainekset

1
(1½ kg)
selkäavattu, suomustettu kuha
1
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
Tomaattitäyte
1
pieni sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
¼
ruukku
timjamia
1
rs (47 g)
sardellia
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
dl
vahvaa emmentaljuustoraastetta
2
rkl
parmesaanijuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Laita selkäavattu kala voideltuun uunivuokaan, selkä ylöspäin. Mausta kala suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

  2. Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa öljyssä. Nypi timjamista lehdet kattilaan ja lisää sardellifileet. Kuumenna muutama minuutti ja lisää tomaattimurska. Keitä kastiketta 10 minuuttia.

  3. Levitä tomaattikastike avatun kuhan sisälle. Ripottele juustot kastikkeen päälle. Kypsennä kalaa uunin alatasolla 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)