
Talvi on kotimaisen mateen parasta aikaa.
Made-äyriäispannu, perunamuusi ja kurkumavoi
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
- Tee perunamuusi; valmista myös kastikkeeksi tuleva kurkumavoi (ks. ohjeet alla).
- Valuta sulaneet äyriäiset. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna timjami.
- Leikkaa kalafileet 5–6 palaan. Kääntele kalapaloja kuumassa paistinpannussa öljyssä 1–2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
- Lisää äyriäiset, valkosipuli ja timjami. Kypsennä käännellen 2–3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta päälle kastikkeeksi kurkumavoita ja tarjoa valkosipulisen muusin kera.
Valkosipulinen perunamuusi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunoita suolalla, laakerinlehdillä ja timjamilla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Valuta perunat, mutta jätä kattilan pohjalle noin ½ dl keitinlientä. Poista laakerinlehdet.
- Mittaa tuorejuusto ja voi kattilaan ja muhenna perunat hienoksi survimella tai sähkövatkaimella. Lämmitä maito ja notkista muusi sillä haluamasi paksuiseksi. Mausta suolalla.
Paahdettu kurkumavoi
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi pienessä kattilassa ja anna kiehua, kunnes voisula hieman ruskistuu. Anna jäähtyä, jolloin hera laskeutuu kattilan pohjalle.
- Kaada kirkas voi paistinpannuun varovasti siten, että hera jää kattilan pohjalle. Kuumenna kirkas voi, lisää kurkuma ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa kuumana.
Oikein hyvä resepti. Mateen sijaan käy halpa valkoinen pakastekala ja annos on silti juhlava. Väriä saisi lisää kirsikkatomaatin puolikkailla. Herkkusienetkin sopisivat. Tätä tehdään varmasti uudestaan.
Tiina Kantola