Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 167 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen perunoita ja pähkinää sisältävä massaman-kookoscurry on maultaan lempeän tulinen ja mausteinen. Voit halutessasi vaihtaa jättikatkaravut paistettuun tofuun tai kypsään broileriin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Massaman-curry katkaravuilla

Ainekset

1
sipuli
4
perunaa
3
porkkanaa
2
rkl
öljyä
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1
tl
korianterinsiemeniä
¼
tl
jauhettua kardemummaa
¼
tl
kanelia
¼
tl
muskottipähkinää
1
prk (100 g tai 5 rkl)
punaista thaicurrytahnaa
2
tlk
kookosmaitoa
2
dl
vettä
2
rkl
soijakastiketta
4
tl
vaahterasiirappia
2
rkl
maapähkinätahnaa
300
g
kuorittuja jättikatkarapuja
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
tuoretta korianteria
riisiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia 2 minuuttia.
  2. Sekoita mausteet keskenään ja murskaa morttelissa hieman hienommaksi. Paista maustesekoitusta öljyssä sekoitusta noin minuutti. Varo, että se ei pala. Lisää currytahna ja jatka toinen minuutti.
  3. Lisää porkkanat ja perunat ja paista lastalla sekoitellen 2 minuuttia.
  4. Lisää kookosmaito, vesi, soijakastike, vaahterasiirappi ja maapähkinätahna. Keitä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Lisää katkaravut ja keitä 5 minuuttia.
  5. Lisää lopuksi sitruunanmehu. Hienonna pinnalle korianteria ja tarjoa halutessasi keitetyn riisin kanssa. 

Kommentit (8)

Vierailija

Tamarind?

Vierailija

Onko ohjeessa käännetty cumin väärin kuminaksi, vai tuleeko tähän oikeasti kuminaa eikä juustokuminaa?

Vierailija

Jeeraa, ei kuminaa.

Vierailija

Englanninkielisissä resepteissä ainakin puhutaan tämän ruoan yhteydessä "cumin seeds", joka on Suomeksi roomankumina (cuminum cyminum). Sitä kutsutaan myös nimillä jeera (Intiassa) sekä juustokumina. Tosin en tiedä miten kotoisan Kuminan (carum carvi) ja juustokuminan maku eroaa toisistaan, vai eroaako paljonkaan.

Vierailija

Todellakin kumina ja juustokumina eroaa toisistaan. Jos laitat teelusikallisen kuminaa tuohon, niin se on täysin syömäkelvotonta.

Vierailija

Miten tämä alkeellinen käännösmoka voi edelleen toistua resepteissä? Vuonna 1990 se oli vielä ymmärrettävää, mutta vuonna 2020 se on jo anteeksiantamatonta. Cumin siis tosiaan tarkoittaa jeeraa eli juustokuminaa EIKÄ kuminaa!!!

Vierailija

Tamarindi tästä todellakin puuttuu, kuten on jo huomautettu. 

Krista Kupariharju
Seuraa 
Liittynyt25.9.2017

Hei, kumina on muutettu juustokuminaksi, eli kyseessä oli kirjoitusvirhe. Tamarindi on sen sijaan ihana lisä, mutta ei ohjeessa välttämätön. Kyseinen resepti on helppo versio massaman currystä, ja sen valmistuu onnistuu lähikaupan aineksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Hiillosta siika savuavan kuumassa valurautapannussa suolan päällä. Peston salaisuus piilee kurpitsansiemenöljyssä ja paahdetuissa pistaaseissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hiillostettu siika ja sitruunamelissapesto

Ainekset

4
nahallista siikafileetä (suomustettua)
2–3
rkl
hiillostamiseen
Sitruunamelissapesto
dl + 2 rkl
kuorittuja pistaaseja
2
ruukkua
sitruunamelissaa
1
dl
kurpitsansiemenöljyä
n. ½
dl
auringonkukka- tai rypsiöljyä
½
tl
sitruunaruohotahnaa (Spice Up)
¾
tl
suolaa
Paadettu kukkakaali
n. 1
kg
valkoista tai vihreää kukkakaalia
3
isoa valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin pesto. Paahda pistaaseja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin paahtuneita. Kaada pistaasit pois pannusta ja anna jäähtyä. Ota 2 rkl erikseen, rouhi ne veitsellä karkeaksi ja säästä annosten koristeluun.

  2. Laita loput pistaasit tehosekoittimeen. Lisää sitruunamelissan lehdet, rouhi tasaiseksi ja valuta koneen käydessä kurpitsansiemenöljy ja auringonkukkaöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes se on kastikemaisen notkeaa. Lisää lopuksi sitruunaruohotahna ja suola.

  3. Taputtele siikafileet kuiviksi talouspaperilla ja nypi tarvittaessa ruodot pois pihdeillä.

  4. Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi ja ripottele suola pannuun. Laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin ja hiillosta, kunnes nahka on kauniin ruskea, noin 3 minuuttia. Käännä ja paahda noin 3 minuuttia. Pidä kalat lämpiminä.

  5. Viipaloi kukkakaali. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipulia öljyssä isossa kasarissa pari minuuttia. Lisää kukkakaalit ja paista välillä käännellen muutama minuutti, kunnes palat ovat napakan pehmeitä ja osittain ruskistuneita.

  6. Tarjoa siika peston ja kukkakaalin kanssa. Viimeistele rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Misomarinadiin upotettu lohi maistuu paistettuna ihanalta rapeiden kesäkasvisten seurassa. Voit käyttää kesäkasvisvokkiin mitä tahansa saatavilla olevia kasviksia. Alkukesällä vokissa maistuvat parsat ja retiisit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi ja kesäkasvisvokki

Ainekset

3
lohifileetä (yhteensä noin 450 g)
Misomarinadi
tl
(tummaa) misoa
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
jauhettua savupaprikaa
4
tl
vettä
Paistamiseen
öljyä
Kesäkasvisvokki
1
sipulia
4
valkosipulinkynttä
100
g
siitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
150
g
vihreää parsaa
150
g
sokeriherneitä
1
ps (125 g)
retiisejä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita misomarinadin ainekset keskenään ja kääntele huolella lohifileisiin. Anna maustua puolisen tuntia.

  2. Valmistele sillä aikaa kasvisvokki. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele parsat ja viipaloi retiisit. (Puoli tarvittaessa isoimmat siitakesienet.)

  3. Paista lohifileet pannulla öljyssä kypsäksi 6–8 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja lohkeilevaa.

  4. Kuumenna öljy toisella paistinpannulla ja paista ensin sipulia pari minuuttia. Lisää sitten siitakesienet ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput kasvikset ja paista muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta rapeita. Sekoita riisiviinietikka, soijakastike ja mirin keskenään ja kaada seos wokkipannulle. Anna kiehahtaa. Sekoita vihannesten joukkoon seesaminsiemenet ja tarjoile wokki misolohen kanssa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Täytä nieriä limetillä, parsalla ja varhaiskaalilla ja grillaa kesän mehevin kala. Muista laittaa labneh valumaan jo valmistusta edeltävänä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min + labneh 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty grillinieriä, yrttiperunat ja labneh

Ainekset

1
perattu nieriä (n. 1½ kg)
2
limettiä
1
tl + ½ tl
suolaa
1
nippu
parsaa
1
varhaiskaali
2–3
rkl
öljyä paistamiseen
Yrttiperunat
1
kg
varhaisperunoita
1
dl
yrttejä hienonnettuna (basilikaa, tilliä ja lehtipersiljaa)
½
dl
öljyä
½
dl
sitruunanmehua
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Ruohosipulilabneh
5
dl
turkkilaista jogurttia
½
ruukku
ruohosipulia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Aloita labnehin valmistus päivää ennen kalan valmistusta päivänä. Pane jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen tai harsolla vuorattuun siivilään. Peitä kelmulla, pane päälle kevyt paino ja nosta reunalliseen vuokaan. Laita jääkaappiin ja anna valua 12 tuntia.

  2. Kumoa tiivistynyt jogurtti kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se mehun ja hunajan kanssa jogurttiin.

  3. Marinoi perunat. Pese perunat ja keitä ne suolatussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Halkaise perunat ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki perunoiden aineet kulhossa.

  4. Pyyhi nieriä talouspaperilla ja laita öljyttyyn foliovuokaan tai leivinpaperille uunipellille. Hiero 1 tl suolaa kalan pintaan ja vatsaan. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja kalan pintaan. Pese ja viipaloi limetit, työnnä viipaleita viiltoihin ja kalan vatsaan.

  5. Viipaloi kaali. Poista parsojen puumainen tyvi ja pilko varret 2–3 osaan. Paista kaalia ja parsaa öljyssä pannussa pari minuuttia. Mausta suolalla. Täytä kala seoksella.

  6. Grillaa kalaa kohtalaisella lämmöllä kuvun alla tai paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Tarjoa yrttiperunoiden ja labnehin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Raikkaan hapokas sauvignon blanc on oivaa seuraa herkullisessa viinikylvyssä kypsennetylle kuhalle.

Viinisuositus: Sauvignon blanc on täydellinen valinta vaalealle kalalle. Hanapakkauksessa myytävä Matua Sauvignon Blanc 2020,
24,99 e (1,5 l) on kätevä valinta juhlaan. Herukanlehtimäisen raikas, hedelmäinen viini on sopivan kevyt herkälle kalalle ja toimii myös kurkkujen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Viinissä haudutettu kuha ja ranskankermakurkut

Ainekset

600
g
kuhafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kala- tai kasvislientä
2
rkl
voita
Ranskankermakurkut
2
kurkkua
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
rkl
limettimehua
1/3
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista kalasta ruodot v-viillolla eli leikkaa veitsellä viilto fileen keskellä olevan ruotorivin molemmille puolille ja irrota ruotorivi. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla.

  2. Kiehauta viini ja kalaliemi laakeassa paistinpannussa. Lisää kuhafileet, peitä kannella ja anna fileiden hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  3. Tee ranskankermakurkut. Kuori kurkut kevyesti ja viipaloi ne. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota valkosipulia ja kurkkua voissa pannussa sekoitellen noin 1 minuutti. Lisää ranskankerma ja anna seoksen lämmetä. Mausta limettimehulla, suolalla ja pippurilla.

  4. Sulata 2 rkl voita pienessä kattilassa. Jaa kala lautasille ja pirskota voisulaa päälle. Lisää kurkut lautasille.

Vinkki Viimeistele annokset yrttiöljyllä, johon on soseutettu ¾ dl oliiviöljyä ja 4 rkl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi ruohosipulia ja lehtipersiljaa.

Kommentit (0)