Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Made sopii mainiosti myös pannulle! Voissa paistetut mateenpyrstöt maistuvat herkullisilta yksinkertaisen fenkoli-sitruunasalaatin kanssa.

Idea paistetuista mateenpyrstöistä on lainattu ravintola Nollasta, jossa pyrstöt tarjottiin mesiangervokastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut mateenpyrstöt ja fenkoli-sitruunasalaatti

Ainekset

2
mateenpyrstöä
¾
tl
suolaa
3
rkl
voita
Fenkoli-sitruunasalaatti
1
fenkoli
1–2
pientä luomusitruunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin salaatti. Leikkaa fenkolin sormimaiset tupsut pois. Halkaise fenkoli ja höylää siitä ohuita viipaleita vihannesleikkurilla tai leikkaa viipaleiksi terävällä veitsellä. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi kuorineen. Ohuen viipaleen kuori pehmenee syötäväksi öljyn kanssa. Lado fenkolit ja sitruunat kerroksittain lautsalle. Valuta väliin öljyä ja mausta suolalla.
  2. Mausta mateenpyrstöt suolalla. Kuumenna voi pannussa keskilämmöllä. Paista pyrstöjä voissa 2–3 minuuttia molemmin puolin. Tarjoa pyrstöt fenkoli-sitruunasalaatin kanssa.

Vinkki! Jos fenkolinlehdet ovat hyväkuntoisia, käytä ne ruuan koristeluun.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1273 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Hetkessä syntyvän lohiherkun salaisuus on ruskistettuun voihin käännelty mausteseos. Nam!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen lohi-kikhernepelti

Ainekset

4
lohipalaa (450 g)
½
tl
suolaa
2
tlk
kypsiä kikherneitä
Marokkolainen maustevoi
50
g
voita
4
tl
ras el hanout- maustesekoitusta
Lisäksi
rucolaa tai vesikrassia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Laita lohipalat leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla. Valuta, huuhdo ja kuivaa kikherneet viereen. Kypsennä 10 minuuttia.

  3. Tee sillä aikaa marokkolainen maustevoi. Pilko voi paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi sulaa. Paahda voita, kunnes se lakkaa vaahtoamasta ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Siirrä levyltä ja sekoita joukkoon mausteseos.

  4. Kaada kuuma maustevoi suoraan lohen ja kikherneiden päälle. Tarjoa heti rucolan tai vesikrassin (ja runsaan salaatin) kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Sitrusmehulla, seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla valeltu nieriä on tyylikäs ja raikas alkuruoka. Voit käyttää mandariinin tilalla myös appelsiinia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai pikku ruokana
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariininieriä-sashimi

Ainekset

400
g
nieriäfileetä
2
tl
sormisuolaa
1
(luomu)mandariini
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
rkl
mustia seesaminsiemeniä
(sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa nieriä graavikalan tapaan ohuik­si viipaleiksi. Laita viipaleet tarjoilulautaselle ja ripottele niille suolaa.
  2. Pese ja halkaise mandariini. Purista toi­sesta puolikkaasta mehu ja leikkaa toinen puolikas ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot vadille kalojen lomaan.
  3. Sekoita seesamiöljy, mandariinimehu ja riisiviinietikka. Kaada kastike annoksen päälle. Ripottele seesaminsiemenet koris­teeksi. Mausta sormisuolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Suolatusta turskanmädistä valmistettu tahna on suosittu kreikkalainen meze, jonka suomalaisversion voi valmistaa siian tai mateen mädistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen 2–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen mätidippi eli taramosaláta

Ainekset

5
(noin 125 g)
isoa vehnäpaahtoleipäviipaletta
¾
dl
vettä
1–2
sitruunaa (noin 1½ dl mehua)
1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
120
g
taramaa eli suolattua turskan mätiä (tai pakastettua ja sulatettua siian tai mateen mätiä)
1
tl
sokeria
(1
tl
suolaa)
2
rkl
oliiviöljyä
dl
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivästä kuori pois ja revi sisus kulhoon. Lisää vesi ja anna leivän pehmetä muutama minuutti.
  2. Purista sillä aikaa sitruunoista mehu toi­seen astiaan.
  3. Purista vesi huolellisesti pois leivästä ja laita leipä takaisin kulhoon.
  4. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienon­na ne tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää sipuliseos, mäti, sokeri (ja suola, jos käy­tät suolaamatonta mätiä) leivän joukkoon. Sekoita seosta sähkövatkaimella ja lisää oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan seosta vaahdottaen. Lisää samoin 2 rkl sitruuname­hua. Lisää vuorotellen auringonkukkaöljyä ja loput sitruunamehusta, kunnes tahna on sileää eikä pinnalla ole enää öljyä.
  5. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti. Koristele halutessasi tillillä ja tarjoa mezenä leivän ja ouzon kanssa.

Vinkki! Yrttinen ja sitruksinen retsina sopii leivälle sipaistun mätidipin ja muiden mezejen seuraan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Ylellisen raikkaaseen ja keväiseen alkuruokaan tarvitset vain tuoreet ainekset ja viiltävän terävän veitsen. Paahdettu riisi antaa kalaan ihanaa rapeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai pikku ruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen siikacrudo

Ainekset

400
g
merestä pyydettyä siikaa fileenä
2
tl
sormisuolaa
2
rkl
riisiä
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
(luomu)sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
oliiviöljyä
½
tl
sokeria
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kalafilee ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tarjoilulautaselle ja ripottele suola pinnalle.
  2. Paahda kypsentämätöntä riisiä kuumassa kuivassa pannussa noin 5 minuuttia tai kun­nes riisi saa väriä.
  3. Raasta sitruunan ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi, purista mehu. Hienonna yrtit. Sekoita sitruunamehu, kuoriraaste, yr­tit, öljy ja sokeri yhteen. Kaada kastike kala­palojen päälle.
  4. Ripottele riisi annoksen pinnalle ja rouhi mausteeksi valkopippuria.

Vinkki: Voit valmistaa alkuruuan myös kuhasta. Raakana syötävät makean veden siika ja kuha kannattaa kuitenkin ensin pakastaa.

Kommentit (0)