Me Naiset on lisännyt 801 reseptiä.
Linkitetty 114 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Appelsiinin ja maalaissinapin maustama uunilohi on rehevä ruoka, kuin suoraan Ranskan maaseudulta.

Tarjoile raikkaan salaatin, rapean vaalean leivän ja perunoiden kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas ja sinappinen uunilohi

Ainekset

600
g
lohta
1
rkl
voita
Kastike
1
appelsiinin kuori
1/2
appelsiinin mehu
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
karkeaa maalaissinappia (esim. dijon)
1
rosmariinin oksa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Poista kalasta ruodot ja pyyhi kala puhtaaksi. Voitele uunivuoka voinokareella ja nosta kala vuokaan.
  3. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Yhdistä pienessä kattilassa kerma, sinappi, rosmariinin oksa ja appelsiininkuori ja mehu. Kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Kaada kermaseos kalan päälle vuokaan. Laita vuoka uuniin ja kypsennä lohta alatasolla 20–30 minuttia kalan paksuudesta riippuen.

Vinkki! Appelsiinissa ja sinapissa on hapokkuutta, joten kastike saattaa juoksettua. Käytä siis kunnon kuohukermaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1522 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Sanomalehden sisällä nieriä paahtuu mehevän savuiseksi, eikä varmasti jää grilliin kiinni. Ihanan helppoa grillausta!

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Nieriää käärössä

Ainekset

2
nieriää perattuna
3
tl
suolaa
Maustetahna
5
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
1
ruukku
korianteria
5
limettiä
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
sichuaninpippureita
Lisäksi
voipaperia
sanomalehteä
paistonkestävää narua

Työvaiheet

  1. Leikkaa kalojen kylkiin viillot ja hiero suola kauttaaltaan kalojen ulko- ja sisäpinnoille.
  2. Hienonna valkosipulinkynnet, inkivääri ja korianteri ja laita mortteliin. Purista yhden limetin mehu joukkoon. Lisää seesamiöljy ja sichuaninpippurit ja hiero tahnaksi. Levitä tahna kalojen vatsaan ja kylkiin. Pese ja viipaloi loput neljä limettiä ja aseta viipaleet kalan pinnalle.
  3. Kääri molemmat kalat napakasti omiin voipapereihinsa ja sulje paketit rullaamalla voipaperin reunat tiukasti kiinni. Kääri kumpikin paketti tiiviisti kolminkertaiseen sanomalehtipaperiin niin, että voipapaperi on varmasti piilossa. Sido paketit huolellisesti paistinarulla. Upota paketit kylmään veteen niin, että sanomalehti kastuu läpikotaisin. Tämä estää paperin palamisen grillauksen aikana.
  4. Kypsennä kalakääröjä kuumassa grillissä 20–25 minuuttia, käännä kääröt kypsennyksen puolivälissä.
  5. Avaa paketti. Tarkista kypsyys kokeilemalla irtoaako selkäevä ja jatka tarvittaessa kypsennystä paketti avoimena, kunnes selkäevä juuri ja juuri irtoaa merkiksi siitä, että kala on kypsää.

Kommentit (0)

Vain elämää on lisännyt 46 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Cheek eli Jare Tiihonen valitsi Vain elämää -päivänsä lounaalle kermaista lohikeittoa. Se on ruoka, jota hän syö kantaravintolassaan lähes aina. Oikeastaan jopa niin usein, että ravintola vaihtoi sopan nimen "Jaren suosikiksi".

Annoksia
4
Valmistusaika
40
Vaikeustaso
Helppo

Cheekin lohikeitto

Ainekset

1
sipuli
10
cm
pituinen pala purjoa
1
fenkoli
1
porkkana
2
rkl
voita
6-8
perunaa
5
maustepippuria
2
laakerinlehteä
0,5
tl
fenkolinsiemeniä
0,5
tl
korianterinsiemeniä
hienoa merisuolaa
6
dl
kalalientä (joko lohen ruodoista tai liemikuutiosta)
2
dl
kermaa
600
g
kirjolohta
0,5
dl
silputtua tilliä

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli, purjo, porkkana, perunat ja fenkoli. Kuullota kaikkia muita kasviksia paitsi perunoita voissa 10 minuuttia. Lisää mausteet ja kalaliemi sekä kuutioitu peruna. Keitä noin 10 minuuttia.
  2. Kuutioi lohi. Lisää kerma ja kala keittoon. Kiehauta nopeasti. Lisää silputtu tilli ja koristele keitto purjorenkailla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1522 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Barry MacNamara KUVA Sami Repo

Tämä maukas vuoka on Taste of Helsinki -festivaalin Suomeen tuoneen Barry McNamaran lohturuokaa. Amerikassa hän valmisti sen turskasta ja savustetusta koljasta. Loistava suomalainen versio taas sisältää kuhaa ja savunieriää.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 min + paisto 35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuha-savunieriävuoka

Ainekset

1
pieni sipuli
2
mausteneilikkaa
4-6
kokonaista mustapippuria
1
laakerinlehti
1
l
maitoa
450
g
kuhafileitä
keskikokoinen, savustettu nieriä
6
kovaksikeittetyä kananmunaa
Béchamel-kastike
110
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
maustettu maito
5
rkl
silputtua lehtipersiljaa
1/2
tl
muskottipähkinää
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
Perunamuusi
n. 700
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
2
tl
suolaa
1-2
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Mittaa sipuli, neilikat, pippurit, laakerinlehti ja maito isoon kasariin tai paistinpannuun. Laita kuhafileet sekaan. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja hämmennä lientä muutama minuutti, kunnes kuha on kypsää.
  2. Nosta kuhafileet lautaselle ja jäähdytä hetki. Pyyhi kaikki mausteet pois kalasta. Murenna kalan liha pienemmiksi paloiksi.
  3. Poista nieriästä nahka ja perkaa kala. Sekoita kuha- ja nieriäpalat yhteen ja levitä ne ison, voidellun uunivuoan pohjalle. Kuori keitetyt kananmunat, leikkaa ne viipaleiksi ja levitä vuokaan kalojen päälle.
  4. Siivilöi maito valkokastiketta varten. Sulata kattilassa 60 g voita. Lisää jauhot ja kypsennä niitä voissa muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja lisää 4 dl mauste-maitoa koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kastiketta sekoitellen, kunnes se alkaa paksuuntua. Lisää 4 dl maitoa ja keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes kastike on sakeaa. Kastike on valmista noin 10 minuutissa.
  5. Lisää kastikkeen sekaan lehtipersilja, muskottipähkinä, suolaa ja jauhettua valkopippuria makusi mukaan. Kaada kastike vuokaan kanamunien päälle. Painele lusikalla ”reikiä” paistokseen, jotta kastike pääsee valumaan pohjalle asti.
  6. Valmista perunamuusi. Kuori ja paloittele perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat siivilässä. Kuumenna 2 dl mauste-maitoa ja voi kattilassa. Soseuta perunat sähkövatkaimella. Lisää maito-voiseosta, kunnes muusi on pehmeää. Mausta suolalla makusi mukaan.
  7. Levitä tai pursota muusi vuokaan kastikkeen päälle. Laita päälle muutama voinokare ja paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes perunamuusi on kullanruskeaa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 511 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos Ahti suo ahvenia ja pensaasta löytyy tuoreita mustaherukoita, kätke ne tähän herkulliseen kalasäilykkeeseen. Herukka-ahvenet maistuvat saaristolaispöydässä tai voileivän särpimenä sellaisenaan.

Annoksia
2 prk
Valmistusaika
20 min + 1 vrk (+ ahventen pakastusaika)

Herukka-ahvenet

Ainekset

1
kg
ahven- tai siikafileetä
2
dl
mustaherukoita, tuore tai pakaste
4
dl
vettä
2
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
10
kokonaista
valkopippuria
10
neilikkaa
5
kokonaista
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
tl
suolaa
1
tl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

Pakasta ahvenia ennen säilömistä vähintään vuorokauden ajan. Jos käytät siikaa, voit valmistaa kalasäilykkeen pakastamattomista fileistä.

Sulata kala. Pilko fileet suupaloiksi. Riivi herukat tai sulata pakastetut marjat.

Yhdistä kattilassa vesi, etikka ja sokeri. Kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää mausteet.

Lado kerroksittain kalat ja herukat kahteen puhtaaseen 5 dl:n lasipurkkiin. Kaada päälle lämmin liemi. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Tarjoa alkupalana tai voileivän särpimenä.

Pähkinälimppu

Ainekset

4
dl (+ 1 rkl)
grahamjauhoja
2
dl
hasselpähkinöitä
1
dl
mallasrouhetta
3/4
dl
ruisrouhetta
2
rkl
tummaa siirappia
1
tl (+ 2 tl)
öljyä
1 1/2
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
  2. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Voitele leipävuoka muutamalla teelusikallisella öljyä ja jauhota ruokalusikallisella grahamjauhoja.
  3. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin tunti.

Kommentit (0)