Paista siika savuamattomassa, kirkastetussa voissa ja tarjoa seurana ruskistettua voita. Tämä annos maistuu pikkukapriksilla, tuoreilla yrteillä ja raastetulla sitruunankuorella höystetyn perunamuusin kanssa.
Mitä on ruskistettu voi? Ravintola-annoksista tuttu, paahteisen makuinen herkku onnistuu mainiosti kotioloissakin. Tärkeää on valita paksupohjainen kattila, jossa voi pääsee paahtumaan kärähtämättä. Olennaista on myös kuumentaa voita maltillisella lämmöllä, ja nostaa kattila liedeltä heti, kun voi tuoksuu paahteisen pähkinäiseltä ja on muuttunut kauniin kullanruskeaksi.
Kun voi saa levätä hetken ennen tarjoilua, paahtuneeseen voisulaan muodostuneet hippuset painuvat pohjalle, jolloin ne voi halutessaan jättää käyttämättä.
Ruskistettu voi sopii mainiosti esimerkiksi paistetun kalan maustamiseen. Klassinen esimerkki tästä on sole meunière, jossa paahteista voita käytetään merianturan kastikkeena. Tässä ohjeessa sillä valellaan puolestaan kotoinen, paistettu siika.
Siikaa ja ruskistettua voita
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista kirkastettu voi sulattamalla voita kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä sivuun ja odota, että valkoinen hera laskeutuu kattilan pohjalle. Kaada varovasti kirkkaankeltainen voi toiseen astiaan.
- Mausta kalat molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Pyörittele vehnäjauhoissa.
- Kuumenna kirkastettu voi paistinpannulla ja paista kalafileitä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Siirrä kalat sivuun ja pidä lämpiminä folion alla.
- Tee kastike. Pyyhi paistinpannu puhtaaksi talouspaperilla. Lisää pannulle voi ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi kuohahtaa ja ruskistuu kauniin väriseksi. Lisää pannulle sitruunamehu.
- Kaada kuuma ruskistettu voi kalafileiden päälle. Viimeistele kapriksilla, yrteillä ja sitruunan kuoriraasteella. Tarjoa heti esimerkiksi ruskistetulla voilla höystetyn perunamuusin kanssa.
Perunamuusi ruskistetun voin kanssa
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
- Mittaa voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes voi kuohahtaa ja muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Anna voin tasaantua hetki ja kaada voi toiseen astiaan, siten, etteivät pohjalla olevat hiput tule mukaan.
- Valuta perunat perunoista keitinvesi pois. Säästä osa vedestä.
- Yhdistä perunat, 0,5 dl keitinvettä ja 1 dl kermaa. Lisää perunoiden joukkoon loput ruskistetusta voista, 1 dl keitinvettä ja hieman kermaa. Vatkaa seosta sähkövatkaimella pienellä teholla. Lisää perunoiden keitinvettä ja kermaa vähän kerrallaan, kunnes muusi on sopivan paksuista. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.
Tällainen voi on tosi maukasta. Joku vuosi sitten löysin netistä myös miten tästä voi tehdä ”korvapuustit taikatempulla ilman uunia”. Lapset ihastuivat reseptiin ja sitä tehdään meillä edelleen muutaman kerran vuodessa.
No nyt on taas sellainen resepti että sen tekijällä ei ole hajuakaan mitä on ruskistettu voi. On olemassa voita, kirkastettua voita, gheetä ja sitten vielä ruskistettua voita. Ruskistettu voi saa arominsa nimenomaan voin sisältämistä maitoproteiineista, jotka paahdettaessa ruskistuvat. Kun voi kirkastetaan, siitä poistetaan nuo maitoproteiinit (hera) ja jäljelle jää vain rasva eikä sitä pannulla polttamalla todellakaan synny mitään ruskistettua voita. Lukijoiden kannattaa mieluummin googlata brown butter sivustolta Epicurious.
Olisi suotavaa että nämä reseptien kirjoittajat edes joskus ottaisivat selvää asioista eivätkä kirjoittelisi omasta päästään mitä sattuu.
Mutta kuten tavallista, tämän kirjoittajan reseptien kritisointi yleensä johtaa kommentin poistamiseen kuten varmaan kohta tämänkin.
Tässä reseptissä käytetään sekä kirkastettua että ruskistettua voita. Kirkastettu voi on tarkoitettu kalan paistamiseen ja makua antava ruskistettu voi puolestaan kalan maustamiseen. Ne valmistetaan luonnollisesti erikseen, kohdassa 1 kirkastettu voi ja kohdassa 4 ruskistettu voi.
Olen antanut joskus hyvinkin kriittistä palautetta näistä harrastelijaresepteistä, mutta tämäresepti on oikein laadittu ja toteuttamiskelpoinen, tekijän kielenkäyttö vain on löysää. Ruskistettu ja kirkastettu voi sekoittuvat iloisesti toisiinsa, kun otsikossa puhutaan ruskistetusta voista, mutta ohje alkaa kirkastetun voin tekemisellä. Harrastelijapiieissä ymmärrettävää.
Kritiikkiä tosiaan siedetään huonosti, tästäkin ketjusta on kommentit 1-3 poistettu, hyvä, että kommentti 5 on saanut jäädä.
Useimmat lukijat kuitenkin mieltävät tämän palstan sanomalehden ylläpitämäksi ruokapalstaksi, johon tullaan IS:n Ruoka-osiota klikkaamalla. Siitä ei selvästikään ainakaan enää ole kyse, koska ammattilaisten tekemiä reseptejä ei selvästikään enää tänne ilmesty. Ruokasanaston haltuunotto ja järjestelmällisyys ohjeiden laadinnassa on kuitenkin kaiken a ja o; valmistusohjeen tekstissä ei pitäisi mainita aineksia, joita tarveainelistassa ei ole. Olisikin suotavaa, että sanomalehteä toimittaisivat vain ammattilaiset, ruokapalstan toimittajan ei tarvitse olla ruuanvalmistuksen ammattilainen, mutta hänen tulisi olla aiheeseen perehtynyt ja toimittajakoulutuksen saanut.