WWF Suomi on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.

Kotimaiset kalat sopivat mainiosti tähän perinteiseen japanilaisherkkuun!

Silakka on halpa, herkullinen ja monipuolinen kala. Sitä myydään yleisimmin valmiina fileinä, jotka on äärimmäisen helppo valmistaa. Perinteisempien herkkujen lisäksi silakka sopii erinomaisesti muun muassa sushiin.

Kotimaisen kirjolohen kasvatusta taas ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö. Kirjolohi sai vuonna 2014 ensimmäistä kertaa vihreän valon kalaoppaassamme. Lue lisää: http://wwf.fi/kalaopas

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
4 h + 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Silakkanigirit ja kirjolohimakit

Ainekset

300
g
kotimaista kirjolohta
200
g
pieniä silakkafileitä
1
avokado
1
kurkku
1
pkt
nori-levärullia
sushiriisiä
riisiviinietikkaa
japanilaista soijakastiketta
wasabi-tahnaa
gari-inkivääriä
(majoneesia)
(ruohosipulia)

Työvaiheet

Keitä sushiriisiä haluamasi määrä paketin ohjeen mukaisesti ja anna jäähtyä laakeassa astiassa. Pilko kurkku ja avokado pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kirjolohi ohuiksi pitkiksi suikaleiksi.

Valmista kirjolohimakit. Levitä leväarkki bambumatolle, kostuta sormet ja levitä riisiä matolle ohut kerros. Jätä leväarkin lopusta noin 3 cm näkyviin. Lisää keskelle avokadoa, kurkkusuikale, kirjolohta ja halutessasi majoneesia. Rullaa arkki bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Leikkaa terävällä, kostutetulla veitsellä rullasta noin kahden sentin paksuisia viipaleita.

Valmista silakoiden marinadi. Sekoita 1 dl riisiviinietikkaa, 2 dl vettä ja 2 tl suolaa. Anna silakoiden marinoitua jääkaapissa 2-4 tuntia. Muotoile riisistä sopivan kokoinen pitkulainen pallo. Sipaise riisin pintaan vähän wasabia. Aseta päälle silakkafile. Koristele halutessasi majoneesilla ja ruohosipulilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 189 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Leivinpaperista taitellun nyytin kätköissä ruoka kypsyy uunissa helposti ja käryttömästi. Pakettiin piilotetaan jättirapuja, lehtikaalia ja kuskusia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukuskus paketissa

Ainekset

2
dl
(täysjyvä)kuskusia
kasvislientä
1
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
appelsiinimehua
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
100
g
lehtikaalia
16
raakaa jättirapua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Keitä kuskus kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsään kuskusiin öljy. Mausta appelsiinimehulla ja pippurilla.
  2. Ota kahdeksan arkkia leivinpaperia. Niistä tehdään neljä pakettia eli laita aina kaksi arkkia päällekkäin. Taita arkit kahtia ja leikkaa ne puolikkaan sydämen muotoisiksi eli avattuna arkit ovat sydämen muotoisia.
  3. Hienonna lehtikaalit. Nosta kuskusia, katkarapuja ja lehtikaalia arkkien keskelle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Valuta hieman öljyä paketteihin. Taita kahtia ja taittele kiinni tiiviiksi paketeiksi.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Pirskota paketteihin halutessasi sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta. Jos olet kastikkeiden ystävä, tarjoa paketit peston, tsatsikin tai maustetun majoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1259 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Helpot pizzapatongit valmistuvat esipaistetuista patongeista. Kokeile simppeliä tonnikala-maissitäytettä tai sovella reseptiä omilla lempitäytteilläsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pizzapatongit

Ainekset

2
esipaistettua patonkia
Täyte
1
pieni tlk
maissia (noin 150 g)
1
tlk
tonnikalaa öljyssä
2
(eri väristä) paprikaa
100
g
juustoraastetta
1
tl
kuivattua oreganoa
Lisäksi
4
rkl
tomaattipyreetä
50
g
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni patonkipakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Puolita patongit pituussuunnassa leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunissa puolet annetusta kypsennysajasta.

  3. Tee sillä aikaa täyte. Valuta säilykkeet, säästä hieman tonnikalan öljyä. Paloittele paprikat pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  4. Ota puoliksi paistetut patongit uunista. Voitele jokainen ruokalusikallisella tomaattipyreetä. Jaa tonnikalapaprikatäyte päälle, ripottele pinnalle vielä juustoa ja paista uunissa, kunnes juusto on sulanut ja patongit saaneet hieman väriä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuohkea voikastike ja vihreä tilliöljy muuntavat klassisen kuha-annoksen trendikkääksi katseenvangitsijaksi.

Kahden kastikkeen trendi on tullut jäädäkseen! Hieno pari kalalle on öljyllä leikattu voikastike, yhdistelmä, jota näkee monissa ravintoloissa. Syvänvihreä öljy luo hienon efektin ja rikkoo kastikkeen rakenteen hämmästyttävän kauniisti.

Kalan kypsentäminen jäähtyvässä liemessä on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuhafileet ruskistetussa voissa ja tilliöljyllä leikattu voikastike

Ainekset

4
kuhafileetä
1
sitruuna
1
tl
suolaa
100
g
voita
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
3
dl
rypsiöljyä
Voikastike
1
salottisipuli
1
tl
rypsiöljyä
1
tl
ruokokidesokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
100
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilliä ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
  2. Poista fileistä ruodot pinseteillä tai leikkaa v-viilto ruotorivin molemmin puolin
  3. Laita 100 g voita kattilaan tai paistinpannuun ja anna ruskistua miedolla lämmöllä, kunnes tuoksu on pähkinäinen. Sammuta liesi ja anna voin jäähtyä 10 minuuttia. Laita kuhafileet kuumaan voihin ja anna kalan kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti.
  4. Tee voikastike kalan kypsyessä. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa noin 1 minuutti. Lisää viinietikka ja viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä puolet, tähän menee noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Keitä seosta miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Kuutioi voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa.
  5. Laita kypsät kuhafileet lautasille ja hiillosta halutessasi kalan pinta polttimella. Pyöräytä noin desi tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastike kuhafileiden ympärille.
  6. Koristele tillinoksilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Made sopii mainiosti myös pannulle! Voissa paistetut mateenpyrstöt maistuvat herkullisilta yksinkertaisen fenkoli-sitruunasalaatin kanssa.

Idea paistetuista mateenpyrstöistä on lainattu ravintola Nollasta, jossa pyrstöt tarjottiin mesiangervokastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut mateenpyrstöt ja fenkoli-sitruunasalaatti

Ainekset

2
mateenpyrstöä
¾
tl
suolaa
3
rkl
voita
Fenkoli-sitruunasalaatti
1
fenkoli
1–2
pientä luomusitruunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin salaatti. Leikkaa fenkolin sormimaiset tupsut pois. Halkaise fenkoli ja höylää siitä ohuita viipaleita vihannesleikkurilla tai leikkaa viipaleiksi terävällä veitsellä. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi kuorineen. Ohuen viipaleen kuori pehmenee syötäväksi öljyn kanssa. Lado fenkolit ja sitruunat kerroksittain lautsalle. Valuta väliin öljyä ja mausta suolalla.
  2. Mausta mateenpyrstöt suolalla. Kuumenna voi pannussa keskilämmöllä. Paista pyrstöjä voissa 2–3 minuuttia molemmin puolin. Tarjoa pyrstöt fenkoli-sitruunasalaatin kanssa.

Vinkki! Jos fenkolinlehdet ovat hyväkuntoisia, käytä ne ruuan koristeluun.

Kommentit (0)