MasterChef VIP on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
MasterChef VIP

MasterChef VIP -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Kaisa Liski kokkaa sinisimpukoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinisimpukat valkoviinissä

Ainekset

1
kg
eläviä sinisimpukoita
2
hopeasipulia
2
valkosipulin kynttä
n. 300
g
kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
6
rkl
oliiviöljyä
7
dl
puolikuivaa valkoviiniä
tilkka
kuohukermaa (n. 1/2 dl)
ripaus
suolaa
mustapippuria
kourallinen
sitruunamelissaa
kourallinen
lehtipersiljaa

Työvaiheet

Pese sinisimpukat runsaassa kylmässä vedessä. Poista parrat ja hieta ja heitä pois kuolleet simpukat, eli  rikkoontuneet tai sellaiset, jotka jäävät auki kun niille antaa kevyen luunapin. Laita simpukat ilmavasti jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat simpukoiden liemipohjan. 

Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuutioi kirsikkitomaatit. Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää tomaattikuutiot sipuleiden joukkoon öljyyn. Pehmennä hetken ja lisää sitten valkoviini. Anna kiehahtaa ja lisää valutetut simpukat. Sulje kannella ja keitä 6-8 minuuttia, ravistaen kattilaa välillä. 

Lisää lopuksi kerma ja pippuri. Viimeistele yrteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1219 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Rapeaksi fritattua kalaa, tartarkastiketta ja punasipulia. Alankomaiden fish and chips -annos tunnetaan myös nimellä uiva hollantilainen. Tällä kertaa se valmistetaan hauesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hollantilainen fish and chips

Ainekset

600
g
haukifileitä
1
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kivennäisvettä
½
dl
maitoa
2
rkl
tilliä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
dl
ruokaöljyä
4
hot dog -sämpylää
1
punasipuli
4
rkl
makeaa sinappia
(ranskanperunoita)

Työvaiheet

  1. Leikkaa fileet ruodottomiksi, noin 4 cm x 10 cm:n paloiksi. Mausta suolalla.

  2. Yhdistä kulhossa jauhot, kivennäisvesi, maito, hienonnettu tilli ja suola. Anna taikinan tekeytyä ja kalan maustua sillä aikaa, kun teet tartar-kastikkeen (ks. ohje alla).

  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi korkeareunaisessa pannussa tai kattilassa.

  4. Laita kalapalat taikinaan, valuta ylimääräinen taikina pois ja laske kalat varovasti kuumaan öljyyn. Paista molemmin puolin 2–3 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea ja rapea. Valuta hetki talouspaperilla.

  5. Laita kalapuikot, tartar-kastiketta, suikaloitua sipulia ja makeaa sinappia sämpylöiden väliin, tarjoile heti. Halutessasi lisää annoksiin paistettuja ranskiksia.

Tillitartarkastike

Ainekset

½
ruukkua
tilliä
2
kevätsipulinvartta
1
suolakurkku
1
tlk (150 g)
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli, sipulinvarret ja kurkku. Laita ne, ranskankerma, sitruunamehu, suola ja sokeri kulhoon, sekoita hyvin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tacobileet! Pehmeiden pienten maissitortillojen päälle lastataan nyt rapeaksi friteerattua turskaa, korianteri-coleslaw'ta ja tacokastiketta. Paras lopputulos syntyy, kun jokainen saa koota aineksista mielensä mukaisen tacon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalatacot

Ainekset

600
g
turskafileetä
2
dl
pankojauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
caeynnepippuria
1
kananmuna
1
l
rypsiöljyä paistamiseen
Korianteri-coleslaw
150
g
punakaalia
150
g
valkokaalia
2
porkkanaa
Kastike coleslaw'lle
1
pieni ruukku
korianteria
1
limetin mehu
3
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
½
tl
suolaa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Tacokastike
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
3
säilöttyä chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa
1
limetin mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
16
pientä tortillalettua
avokadoa, jalapenoviipaleita, limetinlohkoja, tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Tee koriantericoleslaw. Raasta kaalit, kuori ja raasta porkkanat. Laita raasteet kulhoon. Tee kastike. Pilko korianteri ja kevätsipuli karkeasti tehosekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Purista limetin mehu mukaan. Lisää loput kastikkeen ainekset ja hienonna tasaiseksi. Sekoita kastike raasteeseen.

  2. Soseuta tacokastikkeen aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

  3. Leikkaa turskafilee 2 cm:n kuutioiksi ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita pankojauhot ja mausteet keskenään ja laita seos lautaselle. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki. Pyöritä kalapalat ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa.

  4. Kuumenna öljy kattilassa 175-asteiseksi. Testaa kuumuus tiputtamalla leipäpala kuuman öljyyn. Kun se nousee pintaan ja ruskistuu kauniisti minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Paista kalapaloja öljyssä noin kolme minuuttia, käännä puolivälissä. Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

  5. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Kokoa päälle tacokastiketta, koriantericoleslaw’ta, paistettua turskaa, limettiä, avokadoa, korianteria ja jalapenoa.

Vinkki Adobo-kastikkeeseen säilöttyjä chipotlechilejä myydään isoissa marketeissa.

Kommentit (0)

Hansin reseptit on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Simpukkapasta on jopa bologneseakin kätevämpi valmistaa! Tuoreet simpukat haudutetaan valkosipulilla ja sardelleilla maustetussa valkoviiniliemessä ja yhdistetään spagettiin. Tästä saattaa tulla uusi lempipastasi.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Ensimmäisessä jaksossa Hans valmistaa tarte tatinia...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukkapasta

Ainekset

1
kg
simpukoita (esim sydän- tai sinisimpukoita)
3–4
valkosipulinkynttä
2
punaista chiliä
160
g
kirsikkatomaatteja
1–2
sardellia
400
g
spagettia
vettä ja suolaa pastan keittämiseen
3–4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria
lehtipersiljaa
rucolaa

Työvaiheet

  1. Harjaa simpukat juuresharjalla juoksevan, kylmän veden alla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Elävän simpukan kuori vetäytyy, kun sitä kopauttaa kevyesti. Heitä kuolleet simpukat pois. Jos kuoreen on jäänyt ”partaa”, nyhdä se pois.

  2. Kuori ja hienonna tai murskaa valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja pilko chilit. Murskaa sardellit. Puolita kirsikkatomaatit.

  3. Kuumenna pastavesi kiehuvaksi. Keitä spagetti napakan kypsäksi ja valuta hyvin.

  4. Valmista simpukat pastan kiehuessa. Kuumenna öljy pannulla, lisää sardellit, valkosipuli, chili ja simpukat. Pyöräytä ja lisää viini. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Heitä avautumattomat simpukat pois.

  5. Lisää spagetti, tomaatit ja kuumenna. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarkista maku, lisää tarvittaessa vettä ja öljyä, koska kastikkeen pitäisi myös olla hieman emulgoitunut. Lisää joukkoon leikattua lehtipersiljaa.

  6. Kippaa pasta kulhoon tai lautasille, koristele esimerkiksi lehtipersiljalla ja rucolalla. Tarjoile.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tyylikäs uunilohi valmistetaan annospaloina jättirapujen kanssa mehevän kypsäksi. Lohen seuraan sopii keltuaisista ja kirkastetusta voista vaahdotettu hollandaise.

Viinisuositus: Valitse lohelle ihana, hapokas riesling. Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2018, 16,89 e, on runsas, yrttinen ja tyylikäs viini, jonka mineraalisuus ja sitruunaisuus toimivat upeasti kastikkeen kanssa. Viinin hapokkuus tasapainottaa kastikkeen täyteläisyyttä ja korostaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen uunilohi ja jättiravut

Ainekset

600
g
lohta
2
tl
suolaa
tl
paprikajauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
50
g
voita
12
raakaa jättikatkaravunpyrstöä
1
sitruuna
yrttejä

Työvaiheet

  1. Aloita kirkastamalla hollandaisekastikkeeseen tuleva voi (ohje alla).

  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ja poista nahka. Kuivaa kalapalat talouspaperilla ja laita uunivuokaan. Mausta suolalla, paprikalla ja pippurilla. Jaa voi nokareiksi pinnalle.

  3. Paista kalaa uunissa 10 minuuttia. Lisää katkaravut ja jatka paistamista 5 minuuttia.

  4. Tee hollandaise lohen ollessa uunissa.

  5. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Pirskottele sitruunankuori ja -mehu lohelle ja ravuille. Hienonna yrttejä pinnalle. Tarjoa hollandaisen kanssa.

Vinkki Laita lohien kanssa kypsymään broccolinia, vihreitä papuja tai muita kasviksia.

Hollandaise

Ainekset

150
g
voita
3
kananmunankeltuaista
1
rkl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
¼
tl
kuivattua chiliä myllystä

Työvaiheet

  1. Kirkasta voi. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä, anna seistä hetki ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Vaalea sakka jää kasariin. Anna kirkastetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Sekoita keltuaiset, vesi ja sitruunamehu teräskulhossa. Tee kulholle vesihaude eli mittaa kattilaan sen verran vettä, että se ei kosketa kattilan päällä olevan kulhon pohjaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kulhoa ja vähennä lämpöä, jotta vesi poreilee lempeästi. Aseta sitten keltuaiskulho kattilan päälle. Vatkaa seos pallovatkaimella kuohkeaksi, 1–2 minuuttia. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää siihen kirkastettua voita muutama tippa kerrallaan koko ajan vatkaten. Kastikkeen paksuuntuessa voit lisätä voita ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

  3. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja chilillä. Purista sitruunan mehu joukkoon. Jos kastike joutuu odottamaan, pidä se lämpimänä ruokatermoksessa tai vesihauteessa kannen alla.

Kommentit (0)