Maailman helpoin maderuoka kypsyy uunivuoassa sitruunaisessa kermaliemessä. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made valmiiksi, jotta säästyt vaivalta ja ruoka valmistuu pöytään todella nopeasti.
Mateella on hankalasti käsiteltävän kalan maine.
Jos pyydät kalakauppiastasi nylkemään mateen, sen valmistus ei ole vaikeampaa kuin muidenkaan kalojen. Ruodot kannattaa kuitenkin poistaa vasta kypsästä kalasta, jolloin ne irtoavat helpoimmin.
Uunimateen ideana on kypsentää made kokonaisena vuoassa. Mateen päälle ripotellaan suolaa ja sitruunankuorilastuja. Lopuksi sekoitetaan kastike ruokakermasta, sitruunamehusta ja yrteistä ja kaadetaan vuokaan. Uuni hoitaa loput.
Sitruunainen uunimade
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Ripottele nyljetyn mateen päälle suolaa.
- Pese sitruuna lämpimällä vedellä, pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla. Vedä sitruunan kuoresta lastuja kuorimaveitsellä.
- Sekoita kulhossa ruokakerma ja puolikkaan sitruunan mehu. Kaada seos uunivuokaan. Nosta made vuokaan. Aseta mateen päälle sitruunan kuorilastuja.
- Kypsennä uunin keskitasolla 25 minuuttia. Valele madetta kypsentämisen aikana muutaman kerran sitruunakermaliemellä.
- Ripottele kypsän mateen päälle hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Raasta päälle vielä parmesaanijuustoa.
Ruokakerma 2,5 desiä, näytää kyllä kuvassa ainakin 5 desiä onkohan
Kiitos viestistä, kerma on todennäköisesti vain levinnyt vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Mutta kerman määrää voi toki halutessaan lisätä.
Minkä ihmeen takia kaikki kalat Suomessa täytyy pilata upottamalla ne kermaan tai smetanaan tai juustoon?
Ostaisin madetta, jos löytyisi yksikin ohje oman maitotuotteita. M
Kiitos kommenteista, tässä pari maderuokaa, jotka onnistuvat ilman maitotuotteita: https://www.soppa365.fi/reseptit/kala/mantelikuorrutettu-made ja https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-juhli-ja-nauti-salaatit-lisukkeet/...
Lisukkeissa mainitut kerman ja kermaviilin voi hyvin vaihtaa kasviperäisiin vaihtoehtoihin ja paistamisessa käytetyn voin öljyyn.
Kermaa, sitruunaa ja parmesaania mateeseen? Huh, siinä menee täysin pilalle yksi Suomen parhaista ruokakaloista samoin kuin käytetyt maitotuotteetkin. Ei maitotuotteita eikä myöskään mitään keinotekoisia valkoisia maidonkorvikkeita. Kaikilla niillä voi pilata halvempia kaloja, kuten seitä tai pangasiusta. Kaiken lisäksi made käsketään kypsentää ruotoisena, mikä tarkoittaa sitä että siinä vaiheessa kun kalasta on lautasella saatu lopulta peratuksi erilleen syötävä osa, se on enää pelkkää kylmää kalahiutaletta. Takuuvarmasti tätä reseptiä käyttämällä ei enää ikinä kokkaa madetta.
Mieluummin vaikka resepti jossa mateen ruodottomat fileet kypsennetään yrttipaneroituna. Tai muuten vaan nopeasti (jauhotettuna ja) paistettuna. Tai kirkkaana kalakeittona. Tai mateen maksa muhennoksena jonka nesteenä käytetään mateen ruodoista keitettyä lientä. Tai madebouillabaisse. Tai made fish & chips. Tai…
Itse tein tän reseptin mukaisesti viikonloppuna, olin lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Sitruuna ja kerma antoi mukavasti syvyyttä muuten melko vaatimattomaan mateen makuun. Päin vastoin kuin edellinen vierailija raportoi, kypsästä kalasta oli helppo nostella fileet lautaselle, ei ehtinyt jäähtyä.
Parmesan juusto vielä suurusti mukavasti kastiketta, annan täydet 5 pointsia
Olen laittanut madetta kahteen otteeseen tällä reseptillä ja kohta taas. Tulee erinomaisen hyvää. Suosittelen. Nimimerkki vierailija ylempänä on tuskin itse kokeillut mateen fileerausta. Vaikeusaste kaikista kalalajeista ykkösenä. Kylkiruotojen poisotto filettä rikkomatta ei onnistu. Kypsennetystä kalasta ruodot irtoavat helposti.
Näyttää kuin astiasta olisi ruostetta liuennut kermaan. Ei houkuta.
Lapsena syötiin usein maekeittoa ,vettä ja perunaa ,suolaa ja hyvää oli
@Ellimaari: "Ostaisin madetta, jos löytyisi yksikin ohje oman maitotuotteita. M"
Googlaa parhaat ruokablogit made
Sieltä minä olen löytänyt
Meidän isäntä on opettanut että madetta ei nyljetä. Siinä nahassa se maku vasta on. Ja se on totta! Kokeilkaa!