Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 218 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Rakastetut uuniperunat maistuvat herkuilta katkaraputäytteen ja tomaattisalsan kanssa. Pellillisellä uuniperunoita ruokit helposti isonkin porukan ja täytteiden määrä on helppo tuplata tai triplata. 

Mitä helppoa, hauskaa ja ruokaisaa tarjota ruokavieraille? Pätevä vastaus on uuniperunat. Harva herkku sopii niin monelle, on yhtä vaivaton ja monistettavissa isollekin joukolle.

Varaa ruokailijaa kohden kaksi isoa uuniperunaa. Pieniruokaiset voivat selvitä yhdelläkin, mutta perunat ovat niin maukkaita, että niitä kuluu helposti useampi.

Perunoita ei tarvitse eikä kannatakaan kääriä folioon, sillä ilman sitä kuori kypsyy ihanan rapeaksi. Nostele pestyt potut vieri viereen uunipellille leivinpaperin päälle ja pistele ne haarukalla. Uuni kypsentää samassa ajassa muutaman potun kuin pellillisenkin verran. 

Täytteitä voi muunnella helposti eri ruokavalioiden mukaan. Kokeile vaikka oheista katkaraputäytettä ja tomaattisalsaa, ja täydennä tarjoilua juustotahnoilla ja vaikka guacamolella. Jokainen voi valita joukosta mieleisensä hörsteet. 

Vinkki! Jos perunat ovat isoja tai niitä on monta, valmista täytteitä halutessasi tuplasatsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Uuniperunat ja katkaraputäyte

Ainekset

4 isoa tai 8 pientä
Rosamunda-perunaa
Katkaraputäyte
1
ps (180 g)
kuorittuja isoja katkarapuja (MSC)
100
g
piparjuurituorejuustoa
200
g
turkkilaista jugurttia
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Tomaattisalsa
3
tomaattia
1
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat puhtaiksi. Pistele kuoreen reikiä haarukalla. Nosta perunat leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä perunoita 200asteisessa uunissa noin tunti. Tarkista kypsyys haarukalla. Voit sammuttaa uunin ja jättää perunat jälkilämmölle odottamaan tarjoilua.
  2. Valmista katkaraputäyte ja tomaattisalsa. Sulata katkaravut. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  3. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli. Sekoita salsan ainekset.
  4. Tarjoa täytteet uuniperunoiden kanssa.

Vinkki! Täytteeksi sopii myös avokadodippi, jonka ohjeen löydät täältä.

Kommentit (6)

Näin on

Hyvä ja terveellinen täyte: tonnikalaa, raejuustoa, punasipulia ja oliiveja. Nam.

Vierailija

Hyi sipuli!

Perunat

Perunat ovat luonnon lahja ihmisille. Ilman perunoita maailmassa nähtäisiin enemmän nälkää. Suomessakin syötiin ennen vanhaan nauriita kaskiviljelyllä.

Janet

Hyvä ohje,hyvät maut. Perunat tosiaan vain n.150g kokoisia,muuten täytteitä liian vähän suhteessa perunan kokoon.

Vierailija

Hyvä ja herkullinen repseti, lisäsin vähän punasipulia. Ei kyllä riitä 8 perunalle

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, teen nyt näiden perusteella pienen muutoksen reseptiin, jotta muutkin huomaavat tarvittaessa lisätä täytteiden määrää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Vihreät pavut, perunat ja tomaatti ovat nizzansalaatin perusta mutta tonnikalan voi hyvin vaihtaa kotimaiseen säilykekalaan, kuten herkullisiin savumuikkuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nizzansalaatti muikuilla

Ainekset

800
g
keitettyjä uusia perunoita
4
kananmunaa
125
g
vihreitä papuja
1
kesäsipuli varsineen
1
prk (50 g)
kapriksia
dl
kivettömiä vihreitä oliiveja
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
350
g
savumuikkuja
KASTIKE
1
valkosipulinkynsi
¼
ruukku lehtipersiljaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
¾
dl
oliiviöljyä
2
tl
kokojyväsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa keitetyt perunat lohkoiksi. Keitä kananmunat melko kiinteiksi, noin 8 minuuttia, ja jäähdytä ne. Kuori munat ja paloittele ne neljään osaan.

  2. Siisti papujen päät ja keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia. Jäähdytä pavut kylmän veden alla ja valuta.

  3. Hienonna sipuli varsineen. Valuta kaprikset ja oliivit. Puolita tomaatit.

  4. Hienonna valkosipuli ja lehtipersilja. Vatkaa etikka, öljy, sinappi, suola, pippuri ja valkosipuli kulhossa. Lisää lehtipersilja.

  5. Sekoita osa kastikkeesta perunoiden joukkoon. Nostele sekaan pavut ja sipuli, oliivit, kaprikset ja tomaatit. Lisää vielä kastiketta. Sekoita salaatti varovasti nostellen. Nosta päälle muikut ja kananmunat.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Turkulaisen Kerttu-ravintolan pasta on saanut nimensä tyyriiden ravunpyrstöjen myötä. Ravintolassa sama pasta ilman rapuja on saanut nimen "Opintotukea odotellessa". 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuun 1. spagetti

Ainekset

2
rs (à 330/170 g)
kypsiä jokiravunpyrstöjä
6–8
keskikokoista valkosipulinkynttä
2
tuoretta punaista chiliä
1
ruukku persiljaa
500
g
spagettia
2
dl
rypsiöljyä
1–2
rkl
persillade-mausteseosta (Santa Maria)
LISÄKSI
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Valuta ravunpyrstöt siivilässä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chilit, poista siemenet halutessasi. Hienonna persilja.

  2. Laita spagetti kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl / 1 l vettä).

  3. Kuumenna öljy pannulla miedolla lämmöllä ja lisää valkosipuli, chili ja persillade-mausteseos. Kuullota, kunnes pasta on kypsää.

  4. Valuta spagetti ja sekoita kuuma öljyseos pastan joukkoon joko pannulla tai kattilassa.

  5. Lisää puolet persiljasta ja kaikki ravut. Kuumenna vain sen verran, että ravut kuumenevat.

  6. Jaa annokset lautasille, raasta päälle parmesaania ja lisää loput persiljasta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kuivatuista sienistä saa upean makuisen maustesuolan kalan pintaan, kun sienet murskaa morttelissa suolan ja pippurin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu kuha, sienisuola ja ruskistettu voi

Ainekset

600
g
kuha- tai siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria
4
rkl
kuivattuja sieniä murskattuna (esim. suppilovahveroita)
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
LISÄKSI
100
g
voita
TARJOILUUN
2–3
herkkutattia
perunamuusia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kaloista ruodot. Leikkaa kalat annospaloiksi. Yhdistä suola, pippuri ja murskatut sienet. Painele seosta kalojen pintaan. Paista kalat pannulla voi-öljyseoksessa, noin 2 minuuttia per puoli. Pidä lämpimänä.

  2. Tee ruskistettu voi. Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata se keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, jonka jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana. Kun voista nousee pähkinäinen tuoksu ja väri on kauniin ruskea, ota kattila pois liedeltä ja anna voin levätä hetki, jolloin hippuset painuvat pohjalle. Väliin jää ruskistettu voi ja päälle vaahto. Kaada ruskistettu osa erilliseen astiaan.

  3. Viipaloi tatit ja paista ne pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin.

  4. Tarjoa kalat paistettujen sienten ja perunamuusin kanssa. Valuta päälle ruskistettua voita. Viimeistele tillillä. Tarjoa halutessasi vihreää salaattia tai höyrytettyjä vihreitä kasviksia.

Vinkki Käytä voin ruskistamisessa tarvittaessa paistolämpömittaria. Kun voi on 160-asteista, voit ottaa kattilan liedeltä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3033 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzapohja syntyy ohuista perunaviipaleista, jotka juusto sitoo yhteen. Paahdetuille perunaviipaleille ladotaan sieniä, smetanaa, mätiä ja sipulia. Tähän ohjeeseen et takuulla pety.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-perunapizza

Ainekset

6
keskikokoista, kiinteää perunaa
2
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
1
dl
voimakasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
3
dl
suppilovahveroita, kantarelleja tai pieniä tatteja suupaloiksi leikattuna
1
rkl
voita
1
tl
piparjuurta raastettuna
4
rkl
smetanaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
siianmätiä
1
pieni kesäpunasipuli varsineen
muutama oksa tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että reunat ovat vain hiukan limittäin. Sivele perunat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle suola. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

  3. Raasta juustot perunoiden paistuessa. Lisää juustoraasteet perunoiden päälle, ja mausta pippurilla. Jatka paistamista vielä viisi minuuttia.

  4. Puhdista sienet ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Lisää voi pannulle ja sekoita.

  5. Raasta piparjuuri hienoksi. Mausta smetana piparjuurella ja pippurilla. Kuori sipuli ja leikkaa varsineen ohuenohuiksi renkaiksi.

  6. Nosta sienet, smetana, punasipuli ja mäti pizzan päälle. Viimeistele tillillä. Tarjoa heti.

Kommentit (7)

Vierailija

Varmasti hyvä peltiruoka mutta pizzaksi kutsumisen pitäisi olla rikos. Lähempänä nachopeltiä, mutta ilman nachoja ei tietenkään ole sitäkään.

Vierailija

Joo ei tämä ole pizzaa vaan joku perunapaistos, joka tehdään uunipellillä. 

Vierailija

Niin, miksihän  näihin aina tahdotaan käyttää sanoja, jotka on jo varattu muuhun. Pizza on pizza, ei perunapaistos. Pizzataikinan päälle voi latoa ohuita perunasiivuja (+rosmariinia) ja silloin se on perunapizza. Sellaista söin Roomassa. 

Vierailija

Pizza-nimen käyttö paistoksissa kielletty!  Tämä menee kyllä kokeiluun,,,mutta pottupaistoksena syödään :D279

Vierailija

Perunapelti.

Vierailija

Pizza?! Anna mun kaikki
Jos tämän voisi kääriä rullalle, reseptin laatija varmaan nimittäisi sen pizzakääretortuksi?

Vierailija

Ei tällaista paistosta voi ikinään kutsua pizzaksi, sehän on jo suoranaista pilailua. Tälle perunasta ja sienistä valmistetulle  paistokselle pitää keksiä ihan ikioma, lopputulosta paremmin vastaava nimi; pizza ei sitä ole.