Jos rakastat ruista ja himoitset makeaa mallasleipää, tässä on uusi bravuurisi. Juurevan maun täydentää sipaisu voita ja ripaus jauhetuilla kuusenneulasilla maustettua suolaa.
Kaljamallaslimppu
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä ensin puuropohja. Mittaa kaikki puuroainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja keittele puuroa välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä kaatamalla puuron kattilasta kulhoon. Voit myös käyttää leipätaikinaan noin 5 dl mitä tahansa yli jäänyttä aamiaispuuroa.
- Tee taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen yleiskoneen kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset suolaa lukuun ottamatta kulhoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa taikinakoukulla 5 minuuttia. Anna levätä 10 minuuttia. Lisää suola taikinaan. Vaivaa vielä 5 minuuttia. Kohota taikinaa 45 minuuttia.
- Leivo taikina 4 leiväksi. Laita leivät jauhotettuihin leipävuokiin kohoamaan 45 minuutiksi.
- Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Laita leivät uuniin ja laske lämpö 180 asteeseen. Paista 35 minuuttia.
- Siirrä leivät vuoista ritilälle ja paista niitä vielä 10 minuuttia. Pirskota välillä vettä uunin pohjalle, niin saat leipiin rapeamman kuoren.
VINKKI! Tarjoa leipä voin ja kuusella maustetun suolan kanssa: aja kuusenneulaset ja suola tehosekoittimessa sileäksi. Siivilöi seos.