Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Miedonmakuisesta broilerinjauhelihasta syntyy tuoreiden tomaattien kanssa ihana bolognese, joka on kaikkea muuta kuin tuhti! Voit valita sattumiksi erivä­risiä ja -kokoisia tomaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoretomaatti-broileribolognese

Ainekset

4–5
isoa tomaattia (n. 350 g)
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
400
g
broilerinjauhelihaa
½
purjo
1
chili
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
1
tl
viherpippuria rouhittuna
Lisäksi
300–400
g
spagettia tai muuta pastaa
1
ruukku basilikaa
1
pkt (150 g)
minimozzarellaa

Työvaiheet

  1. Puolita isot tomaatit. Raasta kuusi puolikasta leikkuupinnan puolelta raastimen isolla terällä soseeksi kulhoon niin, että vain kuori jää raasta­matta. Pilko loput tomaatit erikokoisiksi paloiksi.
  2. Ruskista jauheliha öljyssä pannussa kypsäksi, lihaa sekoitellen ja murentaen noin 5 minuuttia.
  3. Huuhtele ja hienonna purjo. Hienonna chili. Lisää ne jauhelihan joukkoon ja paista 2–3 mi­nuuttia. Kaada viini pannuun, kiehauta kasaan. Lisää raastettu tomaatti ja kypsennä kovalla lämmöllä 5 minuuttia.
  4. Mausta kastike oreganolla, suolalla ja viher­pippurilla. Lisää lopuksi tomaatit ja anna kastik­keen hautua muutama minuutti kannen alla niin, että tomaatit hieman lämpenevät.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, va­luta ja lisää kastikkeeseen. Hienonna basilika ja lisää se mozzarellan kanssa pastaan.

Vinkki Myös buffalomozzarella tai maitoisa burrata sopivat raikkaan tomaattikastikkeen kanssa.

 

Kommentit (6)

Vierailija

Miksi ihmeessä tämän reseptin nimeen on lisätty "Bolognese"? Onko reseptin alkuperä Bolognasta? Ei ole. Siksi olisi reseptin nimi parempi olla vai tuoretomaattipasta kun on ihan suomalaista alkuperää.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Mihin ovat kadonneet perinteiset kotimaisten ruokien konstailemattomat ohjeet, joita nykylapsi vois käyttää hyödykseen. Toki makarooni on halpaa. Pätkämakaroonia saa 0,20 eur./ 400g.

mm. makkarakeitto, lihakeitto keittolihasta, perunasoselaatikko, jauhelihakastike/umpelot, porkkanaraaste tms. suolakurkku.

Kasvispadat, lihapadat.

Ei ole edes enää hienoa syödä makaroonia kuten vuosikymmeniä sitten

Jausa

Eihän tuo ole bolognese. En ymmärrä, että miksei tiettyjä asioita kunnioiteta ruuan valmistuksessa. Kuluttajat menee ihan sekaisin kun asioita ”vääristellään”.

Vierailija

Toivottavasti kukaan italialainen ei vahingossakaan lue tätä reseptiä huomatakseen, miten taas joku keittäjä yrittää väärinkäyttää kunnianarvoisan ruokalajin nimeä. Tällä on yhtä vähän tekemistä bolognesen kanssa kuin kaurapuurolla karjalanpiirakan kanssa.

Vierailija

Missä se Bolognese on?

Vierailija

Kai te ymmärrätte että on eettisesti väärin tehdä sellaista mikä ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, käsittääkseni bolognese on Italiassa suojattu ruokanimike aivan kuten Parmankinkku ja jos ei ole niin siitä huolimatta ei saisi näin tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.