
Parhaimmilta ramen-munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.
Ramen eli japanilainen nuudelikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori valkosipuli ja inkivääri. Viipaloi ne.
- Laita kattilaan veden, misotahnan, soijan ja mirinin kanssa. Kiehauta seos ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
- Paista broilerit kypsiksi pannulla öljyssä. Mausta soijalla ja fariinisokerilla. Viipaloi broilerit suupaloiksi.
- Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele babypinaatit.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois. Laita hetkeksi sivuun.
- Nosta nuudelit, kasvikset ja broileri tarjoilukulhoihin. Kaada päälle siivilöity liemi. Puolita munat ja lisää ne kulhoihin. Tarjoa sellaisenaan tai viimeistele halutessasi merilevällä, seesaminsiemenillä ja chiliöljyllä.
Vinkki: Broilerin voi halutessaan korvata tofulla, kasslerilla tai naudanlihalla. Kasviksia voi halutessaan varioida jääkaapin sisällön mukaan. Esimerkiksi porkkana tai paprika sopivat keittoon hyvin.
Ramen-munat
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä munat haluamaasi kypsyyteen. Parhaimmilta munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.
- Kaada munien keitinvesi pois. Laita munat jääveteen jäähtymään muutamaksi minuutiksi.
- Yhdistä soija, mirin, sokeri ja pippuri rasiassa tai minigrip-pussissa. Kuori munat. Laita ne rasiaan.
- Nosta jääkaappiin ja anna maustua viileässä 2-4 tuntia. Sekoittele maustumisen aikana, niin munat marinoituvat tasaisesti.
- Halkaise maustuneet munat ja nosta ramen-keiton päälle.
Vinkki: Munat maistuvat hyviltä myös salaatissa tai osana brunssipöytää.
Olen oppinut, että:
- Misoa ei milloinkaan keitetä. Se tuhoaa mison maun.
- Että ramen koostuu AINA viidestä osasta:
1) tare - maustekastike tai -tahna, joka lisätään ensimmäisenä kulhoon annosta kootessa, ja joka usein pohjaa misoon
2) liemi - ramenin kuningas
3) rameniin tarkoitetut nuudelit
4) päällykset tai lisukkeet (mitä nimeä nyt halutaan käyttää)
5) mausteöljy tai rasva
Alistan pohdittavaksi seuraavan ajatuksen:
Mitä mieltä olisit suomalaisena aasialaisesta, joka kutsuisi munakokkelilla päällystettyä paistettua levyksi litistettyä riisiä karjalanpiirakaksi?
Olisi hyvä, jos edes Hesarissa yritettäisiin edes vähän.