Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Chimichurrikana ja parsakaali

Ainekset

1
kokonainen luomukana (2 kg)
100
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
12
kiinteää perunaa
2
parsakaalia tai 12 broccoliininvartta
Chimichurri
2 1/2
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersiljaa, korianteria ja oreganoa)
1
valkosipulinkynsi
3/4
dl
oliiviöljyä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(sormi)suolaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1/4
tl
kuivattua chiliä myllystä
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee chimichurri. Hienonna yrtit. Kuori valkosipuli. Soseuta kaikki chimichurrin aineet sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää öljyä, jos kastike tuntuu paksulta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi kana talouspaperilla sisältä ja päältä. Leikkaa muutama viilto kanan nahkaan ja työnnä voita nahan alle. Hiero suola ja pippuri pintaan. Lisää voinokareita ja muutama lusikallinen chimichurria kanan päälle. Säästä loppu kastike tarjoiluun.
  3. Sido koivet paistilangalla yhteen. Voitele uunivuoka ja siirrä kana vuokaan. Jos käytät paistolämpömittaria, työnnä se koiven paksuimpaan kohtaan. Varo osumasta luuhun. Kypsennä kanaa uunin keskitasolla 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia
  4. Harjaa sillä välin perunat puhtaiksi tai kuori ne. Puolita perunat ja laita ne uunivuokaan kanan viereen. Jatka kypsentämistä 25 minuuttia. Valele kanaa ja perunoita vuokaan sulaneella voilla muutaman kerran.
  5. Lisää uuniin nupuiksi irrotetut parsakaalit tai broccolinit. Kypsennä vielä noin 20 minuuttia tai kunnespaistolämpömittari osoittaa 70 astetta.
  6. Lusikoi loppu chimichurri kanan päälle.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Loraus kermaa tekee sipulikeitosta pehmeän, vaalean ja täyteläisen. Kuivatut sienet tuovat makuun umamisuutta.

Viinisuositus: Rhônen valkoviini on mainio valinta runsaan sipulikeiton seuraan. Kuuluisan tuottajan, Guigalin, Côtes-du-Rhône Blanc 2016, 15,99 e (tilausvalikoima) on kuuden rypäleen sekoitus. Viini on herkullinen, hieman trooppisiin hedelmiin vivahtava ja samalla keskihapokas...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Blondi sipulikeitto, soupe à l’oignon blonde

Ainekset

1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
25
g
voita
1
tl
sokeria
7
dl
kasvislientä
2
dl
valkoviiniä
3–4
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
2
tl
worcester- tai soijakastiketta
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita)
1
dl
kuohukermaa
Lisäksi
4
isoa tai 8 pientä viipaletta maalaisleipää
3
rkl
pehmeää voita
150
g
gruyère-juustoa
3–4
timjaminoksaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä kattilassa voissa 5 minuuttia. Lisää sokeri ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, noin puoli tuntia.

  2. Lisää kattilaan kasvisliemi, viini, timjami, laakerinlehdet, worcesterkastike, suola ja pippuri. Murenna kuivatut sienet liemeen ja anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia.

  3. Poista timjaminoksat ja laakerinlehdet liemestä. Lisää kerma ja anna lämmetä.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paahda leipäviipaleita uunissa muutama minuutti. Ota leivät uunista ja säädä lämpötila 225 asteeseen.

  5. Raasta juusto. Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Sipaise leiville voita ja jaa ne annosten päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Gratinoi annoksia uunin ylätasolla, kunnes juusto saa väriä.

  6. Viimeistele annokset timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Tuuvinki ei nimestään huolimatta ole sama ruoka, jonka hämäläiset tuntevat pitoherkkuna ja muut imellettynä perunalaatikkona. Stuvning on samettista perunakeittoa, jossa on runsaasti maitoa ja voita. Tässä versiossa maistuu karamellimaiseksi paahtunut, pähkinäisen makuinen voi, joka tekee...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Perunakeitto tuuvinki

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
7–8
dl
täysmaitoa
100
g
pehmeää voita
1–2
tl
suolaa
Ruskistettu voi
200
g
voita
Lisäksi
6
kananmunan keltuaista
50
g
kylmäsavustettua poroa

Työvaiheet

  1. Kuori, puolita ja keitä perunat suolatussa vedessä (1 tl/1 l), noin 20 minuuttia.
  2. Tee ruskistettu voi. Sulata 200 g voita miedolla lämmöllä ja anna kiehua keskiläm­möllä rauhallisesti kuplien, kunnes voi ruskis­tuu. Kaada voi hippuineen kulhoon.
  3. Lämmitä maito. Valuta vesi perunoista. Lisää 7 dl maitoa ja 100 g voita, survo so­seeksi. Painele sose kauhalla siivilän läpi. Li­sää tarvittaessa maitoa ja mausta suolalla.
  4. Vaahdota tuuvinki sauvasekoittimella, jaa lautasille ja lisää raa'at keltuaiset annoksiin. Hienonna tai raasta savuporo. Viimeistele annokset porolla ja ruskistetulla voilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Pehmeää maitovanukasta piirakkapohjan päällä. Hollantilais-eteläafrikkalainen maitopiirakka melktert on parhaimmillaan kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Alkujaan hollantilaista herkkua tuskin enää tunnetaan synnyinmaassaan, mutta Etelä-Afrikassa melktertillä on oma kansallispäiväkin 27. helmikuuta. Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa näkyvät alkuperäiskansojen, siirtomaavaltojen ja eristyneen sijainnin merkitys. Siksi myös maitopiirakasta on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Maitopiirakka melktert

Ainekset

Pohja
50
g
pehmeää voita
2
kananmunaa
4
rkl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
3–4
rkl
täysmaitoa
Täyte
1
l
täysmaitoa
25
g
voita
1
kanelitanko
2
kananmunaa
dl
sokeria
¾
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljauutetta
Lisäksi
1
tl
voita vuokaan
kanelia

Työvaiheet

  1. Lämmitä täytteen maito, voi ja kaneli­tanko kasarissa. Anna seoksen höyrytä 5 minuuttia, älä keitä. Vaahdota munat ja so­keri kulhossa, lisää jauhot ja maissitärkke­lys. Kaada puolet kuumasta maitoseoksesta ohuena norona koko ajan vatkaten muna­vaahtoon. Kaada seos kuumaan maitoseok­seen ja lisää hieman lämpöä. Vatkaa koko ajan ja lisää tarvittaessa lämpöä, jotta seos saostuu. Älä kiehauta. Mausta täyte vaniljal­la ja kaada kulhoon jäähtymään.
  2. Säädä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irto­pohjavuoan (Ø n. 23 cm) pohja leivinpape­rilla ja voitele reunat.
  3. Vaahdota pohjan voi ja sokeri. Lisää mu­nat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot, suola ja maito. Levitä taikina tasai­sesti vuokaan.
  4. Kaada täyte pohjalle. Poista kanelitanko. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia, käännä vuoka paiston puolivälissä. Kypsä täyte on kimmoisa ja tytisee.
  5. Koristele jäähtynyt piirakka kanelilla. Tar­joa kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesä lautasella! Tyylikkäät grillatut kampasimpukka-rapuvartaat sopivat ihanasti yhteen herkänmakuisen kukkakaalipyreen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kampasimpukka-rapuvartaat ja kukkakaalipyree

Ainekset

12
kampasimpukkaa
12
raakaa jättikatkaravunpyrstöä (ASC)
1
tl
sormi- tai savusuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
Kukkakaalipyree
1
pieni kukkakaali (n. 700 g)
25
g
voita
1
tl
savusuolaa
n. 2
dl
kerma-maitoseosta tai kasvislientä
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
6
viipaletta
pekonia
(2
rkl
yrttiöljyä)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kukkakaalipyree. Irrota kukkakaali nupuiksi. Paista niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää suola ja sen verran kerma-maitoseosta tai kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Kiehauta ja anna porista kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes kukkakaali on pehmeää.

  2. Paista toisessa pannussa pekoni rapeaksi. Valuta talouspaperilla ja murenna.

  3. Valuta kukkakaali (säästä halutessasi neste esimerkiksi keittoruokaan). Soseuta kukkakaali ja lisää tarvittaessa keitinlientä. Pyree saa olla löysää. Mausta pippurilla.

  4. Taputtele simpukat ja ravut talouspaperilla kuiviksi. Tikuta vartaisiin ja grillaa tai paista öljyssä pannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Pese sitruuna ja raasta 2 tl kuoren keltaista osaa. Mausta vartaat suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella.

  5. Annostele kukkakaalipyree ja vartaat lautasille. Viimeistele pekonilla ja halutessasi yrttiöljyllä.

Kommentit (0)