Makean viikunan ja suolaisen sinihomejuuston yhdistelmä tekee kalkkunasta huippuherkullista.
Kokonaisena paistettu kalkkuna on näyttävä juhlaruoka, mutta vähärasvaisena se on helposti kuiva. Kun haluat valmistaa mehevää kalkkunaa, valitse raaka-aineeksi rintafilee ja kypsennä se lempeästi.
Paketoi täytetty, tiiviiksi rullattu filee leivinpaperin suojaan, jolloin kalkkunaa ei tarvitse valella kypsennyksen aikana. Liha kypsyy maltillisessa lämmössä meheväksi, ja kun oikea kypsyys on saavutettu, paketti otetaan uunista ja filee saa levähtää paketissa vielä puolisen tuntia.
Täytteessä on hyvä olla mukana jotain rasvaista, kuten tässä mantelia ja sinihomejuustoa. Kuivatut hedelmät tasapainottavat suolaisia makuja. Kokeile viikunaa, aprikoosia, luumua tai taatelia. Leipämuruilla kuorruttaminen tekee paistopinnasta rapean.
Kalkkuna on parasta lämpimänä mutta maistuu myös kylmänä lämpimän kastikkeen kanssa. Kylmää kalkkunaa ei kuitenkaan kannata lämmittää uudelleen, sillä silloin lopputuloksena on takuuvarmasti kuiva kalkkuna.
Näin onnistut:
- Ota filee huoneenlämpöön runsas tunti ennen kypsennystä. Leikkaa liha levyksi.
- Suolaa ja pippuroi liha kauttaaltaan huolellisesti. Levitä täytteet lihalevylle.
- Painele täytteet tiiviisti fileen pintaan, jotta rullasta tulee mahdollisimman tiukka.
- Paista liha meheväksi paistolämpömittarin avulla.
Täytetty kalkkunanrinta
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Leikkaa filee yhdeksi, noin 1½ cm paksuksi levyksi. Leikkaa ensin vaakatasossa fileen reunasta lähes toiseen reunaan. Jätä leikattu osa kiinni fileeseen ja käännä se auki kuin avaisit kirjan kannen. Leikkaa samanlainen viilto vastakkaiseen suuntaan. Jätä filee yhdeksi palaksi ja avaa levyksi. Ohenna levy kevyesti nuijimalla. Mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
-
Levitä pinaatti tasaisesti lihalle. Murenna juusto päälle. Leikkaa viikunat ohuiksi viipaleiksi ja laita ne fileelle. Ripota mantelilastut päälle. Kääri filee tiukaksi rullaksi ja pakkaa leivinpaperiin. Laita paketti uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
-
Kypsennä kalkkunarullaa noin 1½–2 tuntia tai kunnes sen sisälämpö on 71–72 astetta. Anna vetäytyä paketissa vähintään ½ tuntia, jolloin lämpötila vielä nousee.
-
Murenna leipä kulhoon ja sekoita keltuainen ja öljy joukkoon. Levitä seos kalkkunan pinnalle. Laita kalkkuna uunin grillivastuksen alle noin minuutin ajaksi tai kunnes muruseos ruskistuu. Viipaloi kalkkuna tarjolle.
Vinkki Paiston aikana kalkkunasta irtoaa uunivuoan pohjalle jonkin verran nestettä, jonka voit käyttää kastikkeeseen. Huuhtele vuoka vesitilkalla, kaada kattilaan, lisää kermaa, tarkista maku ja suurusta halutessasi.