Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Sur & turf, sanoo amerikkalainen, kun yhdistää lihaa ja äyräisiä. Espanjalaisten vastine on mar y muntanya eli meri ja vuoret.

Viinisuositus: Kana-katkarapuannos saa raikkaan kaverin Baskimaalta tulevasta valkoviinistä Hiruzta Txakolinasta 2020, 16,98 e. Viinin pieni pirskahtelevuus, kesäinen tuoreus ja ryhdikkyys sopivat äyriäisten ja kanan kanssa. Esimerkki uuden aallon espanjalaisesta valkoviinistä on Bruno Murciano Las Blancas 2018, 20,83 e (tilausvalikoima). Valencialainen viini on todella moniulotteinen ja kiinnostava. Sitruksisuus ja paahteisuus ovat mainiossa tasapainossa, joten viini sopii hyvin mar y muntanyan makuilotulituksen seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Mar i Muntanya, äyriäis-kanapannu

Ainekset

12
jättikatkaravunpyrstöä
1
rkl
oliiviöljyä
600
g
broilerin sisä- tai rintafileetä
1
chorizomakkara
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
n. 4
dl
kanalientä
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
1
annos sofritoa (ks. ohje alla)
1
annos salsa picadaa (ks. ohje alla)
yrttejä (esim. lehtipersiljaa ja oreganoa)
1
paahdettu paprika tai 4 säilöttyä piquillo- paprikaa
keitettyjä vihreitä papuja
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Esikäsittele katkaravut tarvittaessa pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sofrito ja picada (ks. reseptit ohessa).

  2. Jos käytät raakoja katkarapuja, grillaa tai paista niitä öljyssä pannussa pari minuuttia molemmin puolin. Jos käytät kypsiä rapuja, grillaa tai paista niihin vain nopeasti kaunis väri. Laita katkaravut sivuun odottamaan.

  3. Taputtele broileri talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa suupaloiksi. Paloittele myös chorizo. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista broileri- ja chorizopaloihin grillissä tai pannussa öljyssä kaunis väri. Siirrä palat grillistä pannuun tai pataan. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista sekoitellen muutama minuutti.

  4. Lisää sofrito ja kanaliemi lihojen joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi ja säädä levy keskilämmölle. Keitä, kunnes broileri on melkein kypsää, noin 10 minuuttia.

  5. Kaada valkoviini pannuun ja lisää mausteet. Keitä seosta vielä 5 minuuttia.

  6. Lisää katkaravut ja salsa picada. Kypsennä vielä muutama minuutti.

  7. Viimeistele hienonnetuilla yrteillä ja tarjoa paprikoiden, papujen ja leivän kanssa.

Sofrito-kastikepohja

Ainekset

2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Halkaise tomaatit ja raasta ne leikkuupinnan puolelta kulhoon niin, että vain kuori jää raastamatta.

  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää tomaatti. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia, kunnes seos on paksua.

Salsa picada

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
25
g
tummaa suklaata
8
mantelia

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulit. Hienonna lehtipersilja. Rouhi suklaa.

  2. Paahda manteleita kuivassa kuumassa pannussa sekoitellen pari minuuttia.

  3. Laita kaikki aineet mortteliin ja
    jauha tahnaksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lämmin aasialaisten raaka-aineiden salaatti kiepsahtaa lisukkeesta omaksi ruokalajikseen, kun mukaan paistaa jättiravunpyrstöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin paksoi-rapusalaatti

Ainekset

4
paksoita eli pinaattikiinankaalia
1
iso kurkku
16
kuorittua jättikatkaravunpyrstöä (ASC) sulatettuna
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
1
limetin mehu
1
ruukku korianteria
½
ruukku minttua
n. ½
dl
rapeaa chiliöljyä (esim. Lao gan ma tai Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa paksoit pitkittäin puoliksi ja edelleen muutamaan osaan suupaloiksi. Pienet paksoit voit jättää puolikkaiksi. Puolita kurkku pitkittäin, kaavi siemenet lusikalla pois, ja leikkaa kurkunpuolikkaat noin puolen sentin viipaleiksi.

  2. Kuivaa ravut talouspaperilla painellen. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää ravut ja kurkuma ja paista rapuja noin minuutti molemmin puolin. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä ravut pannulta folion alle.

  3. Lisää seesamiöljy, paksoi ja kurkkuviipaleet kuumalle pannulle ja paista 2–3 minuuttia, muutaman kerran käännellen.

  4. Ota pannu liedeltä ja lisää ravut. Purista limetin mehu ja revi yrtit salaatin joukkoon. Lusikoi chiliöljy päälle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Frittaa muikkuja ja ohuita sitruunaviipaleita Elm-ravintolan tyyliin. Simppeli annos aiheuttaa ruokapöydässä silkkaa mielihyvän hyrinää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Frittimuikut ja -sitruunat

Ainekset

600
g
puhkottuja muikkuja
1
dl + 9 dl
vettä
½
dl
karkeaa merisuolaa
2
luomusitruunaa
FRITTITAIKINA
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
dl
olutta (esim. lageria tai vaaleaa vehnäolutta)
AIOLI
1
kananmuna
2
tl
dijoninsinappia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
tl
sitruunamehua
3
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
1
l
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Huuhtele muikut lävikössä kylmällä vedellä.

  2. Kiehauta 1 dl vettä ja suola pienessä kattilassa. Kaada suolaliemi teräskulhoon ja lisää 9 dl kylmää vettä ja muikut. Anna maustua noin 15 minuuttia.

  3. Pese sitruunat ja leikkaa niistä päädyt pois. Viipaloi sitruunat ohuiksi.

  4. Valmista aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko kanamuna ja lisää sinappi kapeaan korkeaan astiaan. Laita sauvasekoitin astian pohjaan kiinni, käynnistä sekoitin ja lisää jouk- koon öljy ohuena nauhana. Purista joukkoon sitruunamehu. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita yhdessä mausteiden kanssa majoneesin joukkoon.

  5. Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää olut ja vispaa taikina tasaiseksi.

  6. Valuta muikut lävikössä. Kaada ne talouspaperin päälle lautaselle ja painele talouspaperilla kevyesti.

  7. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla kauniisti poreillen. Dippaa muikut taikinaan, ja siirrä ne pataan. Kypsennä muikkuja muutamassa erässä noin 2–3 minuutin ajan. Käännä kaloja kerran paistamisen puolivälissä. Nosta kypsät muikut reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.

  8. Kypsennä seuraavaksi sitruunat samalla tavalla: dippaa sitruunaviipaleita taikinaan, ja laita pataan paistumaan noin 2 minuutiksi. Valuta sitruunaviipaleita hetki talouspaperin päällä, ja nosta ne kalojen kanssa tarjolle.

Vinkki Ohutkuorisissa luomusitruunoissa on vähiten kuoren ja hedelmälihan väliin jäävää valkoista, kitkeränmakuista kalvoa. Mitä ohuemmat sitruunaviipaleet, sen parempi. Terävän veitsen sijaan sitruunat voi viipaloida mandoliinileikkurilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Leivän päälle kuuluu muutakin kuin ylähuuli. Herkkupatongit täytetään kaikella ihanalla ja hyvää tekevällä. Tomaattisalsa, jogurttibroileri ja rapeat omenat ovat yllättävän toimiva yhdistelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Brasilialaiset kanapatongit

Ainekset

4
tomaattia
1
limetin mehu ja kuoriraaste
½
punasipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
tl
oliiviöljyä
KANATÄYTE
300
g
(paistopisteen) valmista grillikanaa
3
rkl
turkkilaista jogurttia
3
rkl
majoneesia
1
dl
mustia oliiveja
3
rkl
rusinoita
LISÄKSI
1
omena
2
isoa maalaispatonkia tai 4 pientä esipaistettua

Työvaiheet

  1. Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna punasipuli joukkoon. Purista sekaan puolet limetin mehusta, lisää myös suola, pippuri ja öljy.

  2. Poista kanasta nahka ja suikaloi hienoksi. Sekoita joukkoon jogurtti, majoneesi ja limetin kuoriraaste. Valuta ja hienonna oliivit joukkoon, lisää sekaan myös rusinat.

  3. (Kuori ja) viipaloi omena ja lorauta loput limetin mehusta päälle.

  4. Täytä patongit tomaatti-punasipuliseoksella, kanatäytteellä ja omena- viipaleilla. Puolita tarjolle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lohiwellington vaatii hieman työtä ja aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Näyttävä annos sopii syksyn ja talven juhlapyhiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min + 4 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohi-wellington

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua, laskostettua voitaikinaa (pakaste)
600
g
ruskeita herkkusieniä
1
tlk (noin 2 dl)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
2
dl
kuivattuja metsäsieniä
75
g
voita
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
¾
tl
suolaa
800
g:n pala
nahatonta merikirjolohifileetä
4
merilevälevyä (nori)
VOITELUUN
1
kananmuna
1
keltuainen

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä jääkaapissa kaulimiseen saakka.

  2. Viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta linssit.

  3. Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna sienten peh­mentyä 15 minuuttia. Valuta liotetut sienet huolellisesti.

  4. Paista herkkusienet isossa pannussa vois­sa (25 g) kahdessa erässä kauniin ruskeiksi.

  5. Laita kaikki sienet pannulle, mukaan lukien liottamasi kuivatut sienet, ja nosta lieden läm­pöä. Lisää loppu voi (50 g), sipuli ja valkosi­puli sekä timjami. Paista noin 10 minuuttia, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla. Anna jäähtyä 10 minuuttia.

  6. Laita sieniseos monitoimikoneen kulhoon ja hienonna rouheaksi. Voit myös hienontaa sienet veitsellä.

  7. Valuta sienistä tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita linssit sienten joukkoon.

  8. Leikkaa kalafilee leveyssuunnassa puolik­si. Nosta palat lihapuolet päällekkäin niin, että ne muodostavat yhtenäisen palan.

  9. Leikkaa muovikelmusta kolme pitkää pa­laa ja laita ne limittäin työtasolle. Asettele norilevyt muovikelmun päälle limittäin isoksi neliöksi (35 cm x 35 cm). Levitä sieniseos norin päälle.

  10. Nosta kalapala sieniseoksen keskelle. Käännä muovikelmun avulla norilevyt kalan päälle ja toista sama toiselta reunalta. Kään­nä päädyt tiukasti ja tee napakka paketti. Laita kala jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Voit tehdä wellingtonin edellise­nä päivänä tähän saakka valmiiksi.

  11. Vatkaa kananmuna ja keltuainen keske­nään. Kauli voitaikina isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

  12. Poista muovikelmu ja nosta kala keskelle voitaikinaa. Sivele taikinan reunat kanan­munalla ja käännä taikina kalan päälle. Painele reunat tiukasti kiinni toisiinsa ja leik­kaa ylimääräinen taikina pois. Sivele wel­lington kananmunalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  13. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele wellington kananmunalla vielä kerran. Tee terävällä veitsellä muutama viilto taikinan pintaan.

  14. Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea ja kalan sisäläm­pötila mitattuna noin 48 astetta. Anna vetäy­tyä 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lisäksi hölskytyskurkkuja.

Vinkki Myös säilötyt tai kypsiksi keitetyt belugalinssit sopivat täytteeseen. Voit käyt­tää wellingtoniin merikirjolohen sijaan myös lohifileetä.

Kommentit (0)