
Sur & turf, sanoo amerikkalainen, kun yhdistää lihaa ja äyräisiä. Espanjalaisten vastine on mar y muntanya eli meri ja vuoret.
Viinisuositus: Kana-katkarapuannos saa raikkaan kaverin Baskimaalta tulevasta valkoviinistä Hiruzta Txakolinasta 2020, 16,98 e. Viinin pieni pirskahtelevuus, kesäinen tuoreus ja ryhdikkyys sopivat äyriäisten ja kanan kanssa. Esimerkki uuden aallon espanjalaisesta valkoviinistä on Bruno Murciano Las Blancas 2018, 20,83 e (tilausvalikoima). Valencialainen viini on todella moniulotteinen ja kiinnostava. Sitruksisuus ja paahteisuus ovat mainiossa tasapainossa, joten viini sopii hyvin mar y muntanyan makuilotulituksen seuraan.
Mar i Muntanya, äyriäis-kanapannu
Ainekset
Työvaiheet
-
Esikäsittele katkaravut tarvittaessa pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sofrito ja picada (ks. reseptit ohessa).
-
Jos käytät raakoja katkarapuja, grillaa tai paista niitä öljyssä pannussa pari minuuttia molemmin puolin. Jos käytät kypsiä rapuja, grillaa tai paista niihin vain nopeasti kaunis väri. Laita katkaravut sivuun odottamaan.
-
Taputtele broileri talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa suupaloiksi. Paloittele myös chorizo. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista broileri- ja chorizopaloihin grillissä tai pannussa öljyssä kaunis väri. Siirrä palat grillistä pannuun tai pataan. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista sekoitellen muutama minuutti.
-
Lisää sofrito ja kanaliemi lihojen joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi ja säädä levy keskilämmölle. Keitä, kunnes broileri on melkein kypsää, noin 10 minuuttia.
-
Kaada valkoviini pannuun ja lisää mausteet. Keitä seosta vielä 5 minuuttia.
-
Lisää katkaravut ja salsa picada. Kypsennä vielä muutama minuutti.
-
Viimeistele hienonnetuilla yrteillä ja tarjoa paprikoiden, papujen ja leivän kanssa.
Sofrito-kastikepohja
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Halkaise tomaatit ja raasta ne leikkuupinnan puolelta kulhoon niin, että vain kuori jää raastamatta.
-
Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää tomaatti. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia, kunnes seos on paksua.
Salsa picada
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori valkosipulit. Hienonna lehtipersilja. Rouhi suklaa.
-
Paahda manteleita kuivassa kuumassa pannussa sekoitellen pari minuuttia.
-
Laita kaikki aineet mortteliin ja
jauha tahnaksi.