Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Sur & turf, sanoo amerikkalainen, kun yhdistää lihaa ja äyräisiä. Espanjalaisten vastine on mar y muntanya eli meri ja vuoret.

Viinisuositus: Kana-katkarapuannos saa raikkaan kaverin Baskimaalta tulevasta valkoviinistä Hiruzta Txakolinasta 2020, 16,98 e. Viinin pieni pirskahtelevuus, kesäinen tuoreus ja ryhdikkyys sopivat äyriäisten ja kanan kanssa. Esimerkki uuden aallon espanjalaisesta valkoviinistä on Bruno Murciano Las Blancas 2018, 20,83 e (tilausvalikoima). Valencialainen viini on todella moniulotteinen ja kiinnostava. Sitruksisuus ja paahteisuus ovat mainiossa tasapainossa, joten viini sopii hyvin mar y muntanyan makuilotulituksen seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Mar i Muntanya, äyriäis-kanapannu

Ainekset

12
jättikatkaravunpyrstöä
1
rkl
oliiviöljyä
600
g
broilerin sisä- tai rintafileetä
1
chorizomakkara
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
n. 4
dl
kanalientä
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
1
annos sofritoa (ks. ohje alla)
1
annos salsa picadaa (ks. ohje alla)
yrttejä (esim. lehtipersiljaa ja oreganoa)
1
paahdettu paprika tai 4 säilöttyä piquillo- paprikaa
keitettyjä vihreitä papuja
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Esikäsittele katkaravut tarvittaessa pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sofrito ja picada (ks. reseptit ohessa).

  2. Jos käytät raakoja katkarapuja, grillaa tai paista niitä öljyssä pannussa pari minuuttia molemmin puolin. Jos käytät kypsiä rapuja, grillaa tai paista niihin vain nopeasti kaunis väri. Laita katkaravut sivuun odottamaan.

  3. Taputtele broileri talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa suupaloiksi. Paloittele myös chorizo. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista broileri- ja chorizopaloihin grillissä tai pannussa öljyssä kaunis väri. Siirrä palat grillistä pannuun tai pataan. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista sekoitellen muutama minuutti.

  4. Lisää sofrito ja kanaliemi lihojen joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi ja säädä levy keskilämmölle. Keitä, kunnes broileri on melkein kypsää, noin 10 minuuttia.

  5. Kaada valkoviini pannuun ja lisää mausteet. Keitä seosta vielä 5 minuuttia.

  6. Lisää katkaravut ja salsa picada. Kypsennä vielä muutama minuutti.

  7. Viimeistele hienonnetuilla yrteillä ja tarjoa paprikoiden, papujen ja leivän kanssa.

Sofrito-kastikepohja

Ainekset

2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Halkaise tomaatit ja raasta ne leikkuupinnan puolelta kulhoon niin, että vain kuori jää raastamatta.

  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää tomaatti. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia, kunnes seos on paksua.

Salsa picada

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
25
g
tummaa suklaata
8
mantelia

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulit. Hienonna lehtipersilja. Rouhi suklaa.

  2. Paahda manteleita kuivassa kuumassa pannussa sekoitellen pari minuuttia.

  3. Laita kaikki aineet mortteliin ja
    jauha tahnaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.